05 Αυγούστου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

«Κόκκινο» θα χτυπήσει ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες, καθώς ο καύσωνας επιστρέφει από Δευτέρα, με υψηλές θερμοκρασίες που μέσα στην εβδομάδα θα αγγίξουν και τους 42 βαθμούς Κελσίου. Θερμότερες ημέρες η Τρίτη και η Τετάρτη.
   
Για επιχείρηση «ανάκτησης της Αθήνας και αποκατάστασης της νομιμότητας» μίλησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη ο «Ξένιος Ζευς», η μαζική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την απομάκρυνση παράνομων μεταναστών σε Αθήνα και Έβρο. Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι δεν πρόκειται για επιχείρηση προσωρινού χαρακτήρα - «δεν θα διαρκέσει τρεις ημέρες όπως όλα τα θαύματα» - και ότι δεν γίνεται με επικοινωνιακά κριτήρια. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι επανέρχεται ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς.
  
Αποφασισμένος να συγκρουστεί με συντεχνιακές νοοτροπίες δηλώνει ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος έφερε στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά στις αλλαγές του νόμου Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ. «Η αξιοπιστία της χώρας έχει πληγεί γιατί νομοθετούμε μεταρρυθμίσεις τις οποίες ποτέ δεν εφαρμόζουμε. Αυτό προσπαθούμε να διορθώσουμε: να εφαρμόσουμε τον νόμο. Να υλοποιήσουμε τη μεταρρύθμιση» τονίζει στο «Βήμα της Κυριακής».
   
Ομολόγησε την πράξη του ο νεαρός άνδρας που συνελήφθη σήμερα, Σάββατο, για την υπόθεση της κακοποίησης της 15χρονης στην Πάρο στις 22 Ιουλίου. Ο 21χρονος μεταφέρθηκε στη Σύρο, προκειμένου να οδηγηθεί αύριο, Κυριακή, στον εισαγγελέα του νησιού. Στο μεταξύ, η 15χρονη εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Αττικό. Οι γιατροί χαρακτηρίζουν την κατάσταση της υγείας της σταθερά ελεγχόμενη.
  
 Να ελεγχθεί άμεσα η βασιμότητα καταγγελιών περί ευνοιοκρατικής μεθόδευσης για την κατάταξη του γιου στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων του Λιμενικού Σώματος ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Θ.Δρίτσας επισημαίνει πως αποτελεί μείζον σκάνδαλο εάν ευσταθούν οι καταγγελίες ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος κατατάσσεται ενώ είχε αποτύχει στις εξετάσεις και δεν συμπεριελήφθη καν στους επιλαχόντες. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα και έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις στον κ. Δρίτσα.

Κόσμος

Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ στη γραμμή εκεχειρίας με τη Συρία στο νότιο τμήμα των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν τραυματίζοντας έναν Σύρο που επιχείρησε να περάσει το φράκτη στο τείχος ασφαλείας. Το Ισραήλ έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος της γραμμής ανακωχής με τη Συρία, ώστε να εμποδίσει την άφιξη προσφύγων ή Σύρων εξεγερμένων, ενώ οι μάχες μεταξύ των ανταρτών και των πιστών στον πρόεδρο Άσαντ δυνάμεων κλιμακώνονται.
   
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα γιόρτασε το Σάββατο τα 51α γενέθλιά του παίζοντας έναν γύρο γκολφ στην αεροπορική βάση Αντριους και μετά κατευθύνθηκε στη προεδρική εξοχική κατοικία του Καμπ Ντέιβιντ για μια ήσυχη βραδιά, μακριά από τον πυρετό της προεκλογικής εκστρατείας.
   
Για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, την Άνοιξη ή και νωρίτερα ανάλογα με τις εξελίξεις, δείχνει να προετοιμάζεται η Ιταλία, και οι αναλυτές «βλέπουν» πλέον ουσιαστικό κίνδυνο υπογραφής μνημονίου. Οι σχετικές μνημονιακές δεσμεύσεις θα συνδέονται με πιθανή ενεργοποίηση της ασπίδας κατά των spread με αγορά ομολόγων του δημοσίου από την ΕΚΤ. Ο Μάριο Μόντι θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί να κρατήσει εκτός το ΔΝΤ, ωστόσο νέες οικονομικές δεσμεύσεις, έστω και «ευρωπαϊκές», θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην πολιτική σκηνή -με πιθανή ενδυνάμωση του αντισυστημικού Μπέπε Γκρίλο και της μπερλουσκονικής δεξιάς.
   
Περιπλέκεται επικίνδυνα η δραματική κρίση στη Συρία με την είδηση της απαγωγής 48 Ιρανών προσκυνητών στη Δαμασκό. Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επικαλούμενα πηγές από την ιρανική διπλωματική αποστολή στη συριακή πρωτεύουσα ότι οι προσκυνητές απήχθησαν από «ένοπλους τρομοκράτες», που σταμάτησαν το λεωφορείο τους στο δρόμο του αεροδρομίου της Δαμασκού καθώς επέστρεφαν από επίσκεψη σε θρησκευτικό ιερό τόπο. Τις «κατάλληλες διόδους» για την απελευθέρωση των απαχθέντων λέει ότι αναζητά το Ιράν, κύριος σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι συγκρούσεις στρατού και αντικαθεστωτικών στα περίχωρα της Δαμασκού και το Χαλέπι.

Οικονομία

Σε καθοριστική συνάντηση με την τρόικα προς εξειδίκευση του πλαισίου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ προσέρχεται το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Εν μέσω «πυρετού» στο οικονομικό επιτελείο, ο κ. Στουρνάρας δηλώνει ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την επιβίωση της χώρας, καθώς διαφορετικές επιλογές από αυτές που επιτάσσει η κοινή λογική μπορούν να οδηγήσουν σε άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρωζώνη. Σύνταξη στα 66 έτη και περικοπές-σοκ σε επιδόματα περιλαμβάνει το πακέτο των μέτρων. Στον «αέρα» τα ισοδύναμα...
   
Αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας από τα 65 στα 66 έτη (με πιθανή αύξηση στα 67 από το 2015), νέες μειώσεις στις συντάξεις και περικοπή του εφάπαξ σε όλα τα ταμεία βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στη λίστα των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, την οποία θα παραδώσει αύριο, Κυριακή, στην τρόικα ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας. Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», σοκ προκαλούν οι παρεμβάσεις στα κοινωνικά επιδόματα, ενώ για τον δημόσιο τομέα στο τραπέζι παραμένει η πλήρης κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.
   
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γκίντο Βέστερβελε διαμηνύει ότι δεν πρέπει να ζητούνται πάρα πολλά από το Βερολίνο στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη. «Η Ευρώπη μπορεί επίσης να αποτύχει στο βωμό μιας πολύ μεγάλης αλληλεγγύης, δηλαδή αν ζητάμε πάρα πολλά από τους εαυτούς μας και δεν απαιτούμε επαρκείς μεταρρυθμίσεις από άλλες χώρες» λέει μιλώντας στο Focus, στον απόηχο των επικρίσεων Γιούνκερ ότι η Γερμανία μεταχειρίζεται την Ευρωζώνη ως «υποκατάστημά της» και δεν κάνει αρκετά για την επίλυση της κρίσης χρέους ενόσω Ελλάδα και Ισπανία βυθίζονται στην ύφεση.

Αθλητισμός

 Η Ιαπωνία έγινε η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στα ημιτελικά του ποδοσφαιρικού τουρνουά ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, καθώς στον πρώτο προημιτελικό, που έγινε στο «Ολντ Τράφορντ», επικράτησε 3-0 της Αιγύπτου. Εκεί θα αντιμετωπίσει το Μεξικό που νίκησε με 4-2 στην παράταση τη Σενεγάλη (κανονική διάρκεια 2-2) στο «Γουέμπλεϊ». Η Βραζιλία χρειάστηκε να «ιδρώσει» πολύ για να κάμψει την αντίσταση της Ονδούρας, την οποία νίκησε με 3-2 στο «Σεν Τζέιμς Παρκ» και στα ημιτελικά θα αντιμετωπίσει την Νότια Κορέα που απέκλεισε τη Μεγάλη Βρετανία στα πέναλτι.
   
Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Βίλεμ με 3-2, σε φιλικό αγώνα που διεξήχθη στην Ολλανδία. Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν μόλις στο 5' με τον Τζεμπούρ, αλλά οι Ολλανδοί με γκολ των Φόσεμπελτ (23') και Χαέμχουτς (37') πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα με προβάδισμα στο σκορ (2-1). Στο δεύτερο ημίχρονο ο Λεονάρντο Ζαρντίμ έκανε αλλαγές σε πρόσωπα και σχήματα και ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με το δεύτερο προσωπικό τέρμα του Τζεμπούρ (64'). Το τελικό 3-2 διαμόρφωσε με πέναλτι ο Πάντελιτς (83'), το οποίο είχε κερδίσει ο Μήτρογλου. «Αποφάσισα ποιοι θα φύγουν» είπε ο Ζαρντίμ.

Πολύ κοντά στην απόκτηση των Κανού και Μασάδο βρίσκεται ο Ολυμπιακός, με τον Βραζιλιάνο μπακ να κάνει την έκπληξη και να γίνεται αυτόματα το φαβορί για την κάλυψη της αμυντικής γραμμής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: