12 Αυγούστου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

 Εξακολουθεί να μαίνεται το πύρινο μέτωπο στο Άγιο Όρος, που έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους, με την Πυροσβεστική να δίνει μάχη με τις φλόγες, αλλά και τον άνεμο. Τεράστια είναι η κινητοποίηση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Το βράδυ του Σαββάτου σταμάτησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα και για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν μόνο επίγειες δυνάμεις. Η φωτιά κινείται προς την Μονή Χιλανδαρίου, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να την απειλεί. Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στη Ρόδο.
   
Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι στην απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για πώληση έως και του συνόλου των μετοχών των ΕΛΤΑ που κατέχει το ελληνικό δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) συγκάλεσε για τη Δευτέρα, στις 10 το πρωί, συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος αντίδρασης των ταχυδρομικών υπαλλήλων.
   
Πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργού Δημόσιας Τάξης και του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. με την ονομασία «Ξένιος Ζευς» για την απομάκρυνση παράνομων μεταναστών από το κέντρο της Αθήνας. Δώδεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με κοινή δήλωσή τους καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την αστυνομική επιχείρηση, ενώ επικαλούνται καταγγελίες για ξυλοδαρμούς μεταναστών. Έντονη ήταν η αντίδραση του γραφείου Τύπου του υπουργείου που σε ανακοίνωσή του κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «υπερασπίζεται τα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος που εκμεταλλεύονται δυστυχισμένους αλλοδαπούς».
   
Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι προσπάθειες καταγραφής των ζημιών στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Χαλκιδικής, αλλά και οι διαδικασίες αποζημίωσης των δικαιούχων, όπως διαβεβαίωσε από την Ουρανούπολη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης.
   
Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της εν ψυχρώ δολοφονίας ενός οδηγού ταξί μετά από ληστεία τράπεζας στη Νάουσα της Πάρου. Στο νησί έχουν φτάσει άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, ενώ έχει διατεθεί και ελικόπτερο της Αστυνομίας. Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται και το οπτικό υλικό από την τράπεζα. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η υπόθεση σχετίζεται με τη ληστεία πολυκαταστήματος στη λεωφ. Βουλιαγμένης, το 2010.

Κόσμος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία άφησαν το Σάββατο να εννοηθεί ότι εξετάζουν διάφορα μέτρα, περιλαμβανομένης και μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, καθώς οι μάχες ανάμεσα στους Σύρους αντάρτες και τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ συγκλόνισαν για ακόμη μία ημέρα το Χαλέπι, αλλά και το κέντρο της Δαμασκού. Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ότι «το τέλος του παιχνιδιού για το καθεστώς έχει αρχίσει».

Στους 153 έφτασαν οι νεκροί από τους δύο ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν το Σάββατο στην περιοχή της Ταμπρίζ, μιας πόλης 1,5 εκατομμυρίων κατοίκων στο βορειοδυτικό Ιράν. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου που ισοπέδωσε ολόκληρα χωριά. Ο πρώτος σεισμός, μεγέθους 6,4 βαθμών, σημειώθηκε στις 16:53 τοπική ώρα (15:23 ώρα Ελλάδας) και λίγα λεπτά αργότερα σημειώθηκε μετασεισμός 6,3 βαθμών.
  
 Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ολοκλήρωσαν επιχείρηση διάρκειας σχεδόν τριών εβδομάδων εναντίον των Κούρδων ανταρτών στη νοτιοανατολική περιοχή Σεμντινλί, στα σύνορα με το Ιράν και το Ιράκ, και σκότωσαν ένα «μεγάλο αριθμό μαχητών», ανέφερε ο τοπικός κυβερνήτης. Όπως είχε δηλώσει προ ημερών ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, 115 μαχητές του PKK σκοτώθηκαν στην Σεμντινλί.

 Αφγανός αστυνομικός άνοιξε το Σάββατο πυρ κατά συναδέλφων του με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα αστυνομικοί πριν χάσει τη ζωή του και ο ίδιος στην ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολούθησε. Το περιστατικό συνέβη σε απομονωμένη περιοχή στα νοτιοδυτικά της χώρας σε σημείο ελέγχου. Μόλις την Παρασκευή σε άλλα παρόμοια περιστατικά δύο Αφγανοί (ο ένας ήταν αστυνομικός) σκότωσαν έξι Αμερικανούς στρατιώτες στην επαρχία Χελμάντ.

Οικονομία

 Περικοπές σε συντάξεις και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του μηνός. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, αναμένεται να μειωθεί στο μισό η δεύτερη σύνταξη που λαμβάνουν οι 600.000 διπλοσυνταξιούχοι, εξετάζεται νέο μαχαίρι στις συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ, ενώ μελετώνται αλλαγές και στο καθεστώς συνταξιοδότησης.
   
Υπέρ της αγοράς ομολόγων κρατών-μελών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τάχθηκε το Σάββατο ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Άνχελ Γκουρία τόνισε την ανάγκη παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, υπογραμμίζοντας όμως ότι η Αθήνα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της έναντι των κρατών που τη στηρίζουν.
   
Σε αλλαγή τακτικής προχωρά το υπουργείο Οικονομικών για όσους χρωστούν στην Εφορία. Οι ποινικές διώξεις και τα πρόστιμα θα δίνουν τη θέση τους σε ένα «συμβόλαιο ειλικρίνειας» από τον υπόχρεο. Δελεαστικά ανταλλάγματα θα αποτελέσουν η εξόφληση των υποχρεώσεων με έκπτωση και περισσότερες δόσεις. Ο αριθμός τους θα εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση του φορολογούμενου.

Αθλητισμός

Ο Ολυμπιακός εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την απόκτηση του Πάολο Κοντρέρας, αλλά στην Κόλο Κόλο υπάρχει διαφωνία. Ο προπονητής της ομάδας, Ομάρ Λαμπρούνα τόνισε ότι είναι ενήμερος για τους Ερυθρόλευκους, αλλά είναι πολύ δύσκολο να φύγει κάποιος παίκτης μεσούσης της περιόδου. Αντίθετα, ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας της Χιλής Χουάν Γουτιέρες, άφησε το θέμα ανοιχτό λέγοντας ότι «θα το εξετάσουμε και θα απαντήσουμε».

Το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία του σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο ποδόσφαιρο κατέκτησε το Μεξικό και μάλιστα χρυσό, στην πρώτη συμμετοχή του στην τετράδα του τουρνουά! Στον αποψινό τελικό του κατάμεστου «Γουέμπλεϊ» οι «βέρδε» νίκησαν τη Βραζιλία με 2-1, χάρις σε δύο γκολ του Περάλτα και χάρισαν στη χώρα τους το πρώτο χρυσό μετάλλιο στους 30ούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πολλές ώρες πριν από την έναρξη του τελικού στο Γουέμπλεϊ δεν έπεφτε «καρφίτσα» και μάλιστα οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι σημειώθηκε προσέλευση-ρεκόρ στον τελικό του ποδοσφαιρικού τουρνουά, καθώς 86.182 φίλαθλοι παρακολούθησαν τον αγώνα.
   
Η Γιουβέντους κατέκτησε το Σούπερ Καπ Ιταλίας, σε έναν επεισοδιακό αγώνα που έγινε στο Πεκίνο. Οι πρωταθλητές επικράτησαν 4-2 στην παράταση της Νάπολι στη «Φωλιά του Πουλιού» παρουσία 75.000 θεατών. Ο κανονικός αγώνας έληξε ισόπαλος 2-2 (37' Ασαμόα, 72' πεν. Βιντάλ - 27' Καβάνι, 41' Πάντεφ), με τους «παρτενοπέι», όμως να μένουν με εννέα παίκτες, καθώς αποβλήθηκε ο Πάντεφ στο 85' (εξύβριση στον επόπτη) και ο Ζουνίγκα στις καθυστερήσεις, ενώ τούς ακολούθησε στα αποδυτήρια και ο προπονητής Βάλτερ Ματσάρι, που διαμαρτυρήθηκε έντονα στον διαιτητή Ματσολένι γι' αυτές τις αποφάσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: