13 Αυγούστου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, ζητώντας από το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει στη χρήση κονδυλίων του ΕΣΠΑ που δεν έχουν απορροφηθεί, ώστε οι Δήμοι να μπορέσουν να πάρουν άλλα 41.000 παιδιά στους σταθμούς.
   
Πέντε άτομα αναζητεί η Αστυνομία για τη δολοφονική επίθεση εις βάρος Ιρακινού στο κέντρο της Αθήνας. Οι ρατσιστικές επιθέσεις πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα με τους συλλόγους μεταναστών να μιλούν για περισσότερες από 500 το τελευταίο εξάμηνο. Από την πλευρά της η κυβέρνηση βλέπει ακραίους που θέλουν να ακυρώσουν την οργανωμένη επιχείρηση για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.   

Ξεκινούν, σήμερα, Δευτέρα, οι προσπάθειες καταγραφής των ζημιών στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Χαλκιδικής, αλλά και οι διαδικασίες αποζημίωσης των δικαιούχων. Ήδη έχουν κινητοποιηθεί οι αρμόδιοι μηχανισμοί του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των πληγέντων, με προτεραιότητα στους παραγωγούς του ζωικού κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένου και του μελισσοκομικού, το οποίο θα αποζημιωθεί κι αυτό απευθείας από τον ΕΛΓΑ.
   
Υπό έλεγχο βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα στο Άγιο Όρος, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να παραμένουν σε επιφυλακή στην περιοχή ώστε να αποτραπεί αναζωπύρωση των κύριων εστιών που κατέκαιγαν, για πέντε ημέρες, περίπου 40.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών. Μικρότερα μέτωπα και στη Ρόδο και τη Λάκκα Σοφικού Κορινθίας την Κυριακή, που έχουν τεθεί υπό έλεγχο .
   
Υπό όρους και προϋποθέσεις, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση συσκευών γεωεντοπισμού, μέσω συνδρομής, σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και σε ανήλικους.

Κόσμος

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είχε την Κυριακή ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να τον συγχαρεί για τους «λαμπρούς» Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και να επαινέσει τις επιδόσεις της ομάδας της Βρετανίας.
   
«Ιδεολογικό ηγέτη» των Ρεπουμπλικάνων χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον Πολ Ράιαν, τον άνθρωπο που επέλεξε ο Μιτ Ρόμνεϊ ως υποψήφιο για την αντιπροεδρία. «Είναι αξιοπρεπής άνθρωπος και οικογενειάρχης. Είναι ένας άριστος εκπρόσωπος για το όραμα που έχει ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ. Αλλά είναι ένα όραμα με το οποίο εγώ διαφωνώ κάθετα» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια φιλανθρωπικής εκδήλωσης στο Σικάγο, την ώρα που το δίδυμο Ρόμνεϊ-Ράιν συνέχιζε την περιοδεία του σε πολιτείες-κλειδιά για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης.
  
Θύμα απαγωγής από μέλη του ΡΚΚ έπεσε βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), όπως ανακοινώθηκε από τις Αρχές της περιφέρειας Τούντζελι. Ο Χουσεΐν Αϊγκούν απήχθη από μέλη του PKK, καθώς ταξίδευε από το Οβατζίκ στο Τούντζελι το βράδυ της Κυριακής.
  
 Τεράστιες προσπάθειες για την ανακούφιση των πληγέντων από το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου, το Σάββατο, δίνουν οι αρχές του Ιράν. Οι νεκροί από τις δύο σεισμικές δονήσεις αγγίζουν τους 300, τους 5.000 φτάνουν οι τραυματίες και δεκάδες χιλιάδες είναι οι άστεγοι. Οι γιατροί καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες που έχουν κατακλύσει τα νοσοκομεία, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός του Ιράν δημιούργησε έναν καταυλισμό προσφύγων σε ένα στάδιο της πόλης, στήνοντας 6.000 σκηνές ώστε να μεταφερθούν εκεί περίπου 16.000 άνθρωποι είτε έμειναν άστεγοι είτε φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
  
 Εκτός ελέγχου μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στα Κανάρια Νησιά, αλλά και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ισπανίας, με πάνω από 4.700 κατοίκους να έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους στην Γκομέρα και στην Τενερίφη. Oι φλόγες έχουν κατακάψει εκατοντάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και δεν άφησαν αλώβητο ούτε το ανεκτίμητης αξίας φυσικό πάρκο του Γκαραχονάι της Γκομέρα, το ένα δέκατο του οποίου έχει καταστραφεί.

Οικονομία

Μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης, ιδιαίτερα στα νησιά, παρατηρείται και αυτό το καλοκαίρι. Η μέση πανελλαδική τιμή διαμορφώνεται στο 1,772 ευρώ το λίτρο, ωστόσο, σε αρκετά νησιά η μέγιστη τιμή αγγίζει και τα 2 ευρώ.
   
Για «μπλόκο» στη συνέχιση της στήριξης στην Ελλάδα εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί με την τρόικα μιλά ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Φουκς, λέγοντας πως το Βερολίνο «έχει φτάσει στα όριά του». Ο Φουκς ανέφερε μάλιστα πως «ακόμη και εάν το ποτήρι των μεταρρυθμίσεων είναι μισογεμάτο, αυτό δεν θα είναι αρκετό για νέο πακέτο βοήθειας».
   
«Είμαι απογοητευμένος». Με αυτή τη φράση ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ επανέρχεται για να σχολιάσει τις προσπάθειες της Αθήνας για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και την εκμετάλλευση επενδυτικών προτάσεων που έγιναν από γερμανικής πλευράς.

Αθλητισμός

Την πρώτη ήττα σε φιλικό προετοιμασίας γνώρισε ο Ολυμπιακός, καθώς έχασε 1-0 από τη Σπόρτινγκ στη Λισαβόνα. Οι «ερυθρόλευκοι» εμφανίστηκαν αδύναμοι επιθετικά σε σχέση με τα προηγούμενα ματς. Το γκολ της νίκης των Πορτογάλων σημείωσε ο Ελίας στο 54' με σουτ έξω από την περιοχή. Επί αθηναϊκού εδάφους βρίσκεται ο Πάουλο Μασάδο, που θα περάσει τη Δευτέρα από ιατρικές εξετάσεις και εν συνεχεία θα δεσμευτεί με τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους «ερυθρολευκους».
   
Μετά από ένα μέτριο ποιοτικά ματς, Ανόρθωση και Παναθηναϊκός αναδείχθηκαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα σε φιλική αναμέτρηση που διεξήχθη στη Κύπρο. Οι «πράσινοι» αν και είχαν δοκάρι στο 9ο λεπτό με τον Πετρόπουλο, ενώ ένα λεπτό αργότερα ο Λαμπάν έδιωξε πάνω στη γραμμή κεφαλιά του Τριανταφυλλόπουλου, δεν συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό και οι πολλές αλλαγές των δύο ομάδων επηρέασε και τις δύο στο να παίξουν ποδόσφαιρο, έστω και σχετικής ποιότητας.
   
Η Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε το «Κομιούνιτι Σιλντ», με το οποίο ξεκινά παραδοσιακά η σεζόν της Premier League. Οι πρωταθλητές νίκησαν 3-2 την κυπελλούχο και κάτοχο του Champions League, Τσέλσι, αφού «γύρισαν» το ματς στο β' ημίχρονο. Βέβαια, αποφασιστικό ρόλο έπαιξε η αποβολή του Ιβάνοβιτς στο 42', με απευθείας κόκκινη για επικίνδυνο φάουλ στον Κολάροφ. Δύο λεπτά νωρίτερα, ο Φερνάντο Τόρες είχε ανοίξει το σκορ για τους «μπλε», αλλά η συνέχεια ανήκε στην ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: