21 Αυγούστου, 2012

ΧΟΡΟΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ ΣΤΗ ΦΡΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ.

Τον ρόλο των Γερμανών και των Βρετανών κατασκόπων στον εμφύλιο της Συρίας, μέσω της δημιουργίας κλοιού παρακολούθησης του συριακού στρατού, αποκαλύπτουν δύο δημοσιεύματα από τις δύο ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, σύμφωνα με το πρώτο, από την κυριακάτικη «Bild», οι πράκτορες της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) παρατηρούν τις μετακινήσεις των δυνάμεων Ασαντ από πλοιάρια στα ανοιχτά της Συρίας, με ειδική τεχνολογία που τους επιτρέπει να «βλέπουν» σε απόσταση 600 χιλιομέτρων, ενώ φέρονται να χρησιμοποιούν και τη ΝΑΤΟϊκή βάση στα Αδανα. Αντίστοιχα, οι Βρετανοί, υποστηρίζουν οι «Sunday Times», αξιοποιούν τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Οι κατάσκοποι και των δύο χωρών φέρονται να μοιράζονται τις πληροφορίες με τους Τούρκους και τους Αμερικανούς και, εν συνεχεία, με τη συριακή αντιπολίτευση. Μέχρι αργά χθες, η αντίδραση από τη γερμανική BND και τις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκελείας ήταν κοινή: «Ουδέν σχόλιον».

Τα βλέμματα της διπλωματικής κοινότητας τις τελευταίες μέρες ήταν στραμμένα στον νέο μεσολαβητή του ΟΗΕ για τη Συρία, τον 78χρονο Αλγερινό Λακντάρ Μπραχίμι, ο οποίος όμως στις δύο πρώτες του συνεντεύξεις δήλωσε ότι «δεν είναι αισιόδοξος για την πιθανότητα τερματισμού των συγκρούσεων». Η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ε.Ε., αλλά και η Κίνα και η Ρωσία έκαναν δηλώσεις στήριξης του νέου μεσολαβητή - η Μόσχα υπό την προϋπόθεση ότι θα βασιστεί στον υπάρχοντα οδικό χάρτη. Ομως το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο τον κάλεσε να ζητήσει «συγγνώμη», καθώς απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά με το αν έφτασε η ώρα να αποχωρήσει ο Ασαντ από την εξουσία.

Στο μεταξύ, ο συριακός στρατός βομβάρδισε εκ νέου την πόλη Αζάζ, καθώς και συνοικίες στο Χαλέπι, στη Χομς και τη Χιράκ. Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων έφτασε τους 700.000, οι 70.000 εξ αυτών στην Τουρκία. Τέλος, ο πρόεδρος Ασαντ έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση από τις 18 Ιουλίου, με αφορμή τον εορτασμό του τέλους του Ραμαζανιού, ενώ οι αρχικές πληροφορίες περί αποσκίρτησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησής του Φαρούκ Αλ-Σάρα διαψεύστηκαν, καθώς φέρεται να είναι σε κατ' οίκον περιορισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: