08 Αυγούστου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι η λίστα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως ένας από τους πλέον επικίνδυνους Ευρωπαίους πολιτικούς, «θα πρέπει να προβληματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ» εξέφρασε ο Σίμος Κεδίκογλου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ντουέτο αντιευρωπαϊστών» τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μάρκους Ζέντερ (υπουργό Οικονομικών της Βαυαρίας και Χριστιανοκοινωνιστή).
   
Χιλιάδες υπάλληλοι τελούν εκ νέου υπό το φόβο απόλυσης, καθώς επανήλθε δριμύτερο το ζήτημα της μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση εξετάζει την επαναφορά του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και μένει να φανεί εάν και πως αυτό θα εφαρμοστεί. Στις ομάδες «υψηλού κινδύνου» φαίνεται ότι βρίσκονται οι εργαζόμενοι στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς και οργανισμούς. «Στον στενό δημόσιο τομέα δεν περισσεύει κόσμος. Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μπορεί να υπάρχει πλεονάζων προσωπικό» δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης. «Με τις αποκρατικοποιήσεις μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου.
   
Σε οργανική θέση μετακλητού υπαλλήλου, στο γραφείο του τέως προέδρου της Βουλής, δηλαδή στο δικό του, διόρισε μία από τις κόρες του ο Βύρων Πολύδωρας, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με αριθμό 344, 23/7/2012.
   
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στο Ανεμοδούρι Αρκαδίας. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες ώστε να θέσουν τα πύρινα μέτωπα υπό έλεγχο. Οι αρχές έδωσαν εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Ρούτση, Βουτσαράς, Καμαρίτσα και Σουλάρι. Η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια, ενώ τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι. Νέο πύρινο μέτωπο στη θέση Σολωμού Κορινθίας, σε εξέλιξη η πυρκαγιά στη θέση Παπά Αλώνι στον Όλυμπο, σε ύφεση η φωτιά στο Μύρτο Ιεράπετρας.
   
Eπείγουσα έκκληση να σταλούν υδροφόρες, ερπυστριοφόρα και μηχανοκίνητα της ΔΕΗ για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται από το μεσημέρι της Τρίτης στο Ανεμοδούρι Αρκαδίας και τώρα κατευθύνεται προς την περιοχή Λεονταρίου απευθύνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Από τη φωτιά, που έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια, έχουν τραυματιστεί έξι άτομα και έχουν εκκενωθεί τρεις οικισμοί.

Κόσμος

Ό,τι μπορεί κάνει το επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας. Όπως έγινε γνωστό, οι δωρητές στην εκστρατεία για την επανεκλογή του Αμερικανού προέδρου θα λάβουν μέρος σε μία κλήρωση και κάποιοι από αυτούς -δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός- θα έχουν την ευκαιρία να αναμετρηθούν στις βολές με αστέρες του ΝΒΑ, όπως ο Καρμέλο Άντονι. Ο νικητής θα κερδίσει ένα δείπνο με τον πρόεδρο Ομπάμα και τον κορυφαίο Μάικλ Τζόρνταν...
   
Στην έκδοση κλήτευσης προχώρησε η Αστυνομία της Νέας Υόρκης προκειμένου να αναγκάσει το Twitter να δώσει τα στοιχεία για ένα χρήστη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, που απειλούσε με επίθεση στο θέατρο Longacre του Μπρόντγουεϊ όπου παρουσιάζεται ο θεατρικός μονόλογος «Μάικ Τάισον: Η αδιαμφισβήτητη αλήθεια».
   
Με αεροπορική επίθεση απάντησε η Αίγυπτος στις διαδοχικές φονικές επιδρομές ενόπλων ισλαμιστών μαχητών, κατά αιγυπτιακών συνοριακών θυλάκων, στη χερσόνησο του Σινά. Όπως μετέδωσε ο διαδικτυακός τόπος του κρατικού πρακτορείου Αλ Αχράμ, τουλάχιστον 20 ύποπτοι ισλαμιστές μαχητές σκοτώθηκαν, κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επίθεσης που εξαπέλυσαν οι αιγυπτιακές δυνάμεις αμέσως μετά τη νέα επιδρομή κατά σημείων ελέγχου στην πόλη Αλ- Αρίς, όπου τραυματίστηκαν τρεις Αιγύπτιοι στρατιώτες.
   
Ένοχος δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ο 23χρονος Τζάρεντ Λάφνερ για την τυφλή ένοπλη επίθεση σε ανοικτή συγκέντρωση της Αμερικανίδας βουλευτή Γκάμπριελ Γκίφορντς στην Αριζόνα το 2011, στην οποία σκοτώθηκαν έξι άτομα -ανάμεσά τους και ένα εννιάχρονο κορίτσι- και τραυματίστηκε βαρύτατα η βουλευτής. Η συμφωνία στην οποία έφτασαν εισαγγελία και Λάφνερ, ο οποίος κρίθηκε τελικά σε θέση να καθίσει στο εδώλιο, γλιτώνει τον 23χρονο από τη θανατική καταδίκη και τον οδηγεί σε ισόβια κάθειρξη.
   
Η τροπική καταιγίδα «Ερνέστο» στη δυτική Καραϊβική έχει ενισχυθεί πλέον στη βαθμίδα του κυκλώνα και κατευθύνεται στο Μεξικό και τη Μπελίζε, οι αρχές των οποίων εκκενώνουν παραθάλασσιους οικισμούς από τους οποίους προβλέπεται να περάσει το σύστημα κακοκαιρίας. Ο Ερνέστο έχει περάσει μέχρι στιγμής από τα ανοικτά της Ονδούρας και τη Νικαράγουα, προκαλώντας ευτυχώς μικρές μόνο ζημιές.

Οικονομία

Στην παράταση της προθεσμίας υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έως μεθαύριο Παρασκευή 10 Αυγούστου προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των φορολογουμένων. Η παράταση αυτή που δόθηκε κατόπιν αιτημάτων πολλών επαγγελματικών τάξεων και φορολογουμένων, δίνει τη δυνατότητα αφενός να υποβληθούν εμπρόθεσμα οι φορολογικές τους δηλώσεις και αφετέρου όσοι φορολογούμενοι από παραδρομή έκαναν λάθος στην ηλεκτρονική υποβολή της αρχικής εμπρόθεσμης δήλωσης τους (π.χ. μη αναγραφή στον κωδ.049 του ποσού των αποδείξεων που κατέβαλλαν για αγορά αγαθών και παροχή υπηρεσιών κλπ.), δύνανται να υποβάλλουν συμπληρωματική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την αποφυγή τυχόν επιβαρύνσεων.
   
Απότομη πτώση, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, σημείωσαν οι εισαγωγές στη Γερμανία τον Ιούνιο, ενώ παράλληλα υποχώρησαν και οι εξαγωγές, καθώς είναι σαφές πλέον και απ' αυτά τα στοιχεία ότι η κρίση που ταλαιπωρεί την ευρωπεριφέρεια χτυπά την πόρτα της μεγαλύτεης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Το υπουργείο Οικονομικών θα επισκεφθεί στις 16:00 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπου θα συναντηθεί με τον Γιάννη Στουρνάρα, σε μία επίσκεψη που έχει και τον «συμβολικό» χαρακτήρα της πολιτικής στήριξης του υπουργού. Στο επίκεντρο της συνάντησης είναι τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ και το θέμα της εφεδρείας στο Δημόσιο που προκαλεί αναταράξεις εντός του στρατοπέδου του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως διεφάνη την Τρίτη κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση.

Αθλητισμός

Την Τετάρτη θα κριθεί τελικά η… σχέση του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ με τον υποψήφιο επενδυτή στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη. Και αυτό γιατί, έπειτα από τη χαμηλή πρόταση που κατέθεσε ο ομογενής επιχειρηματίας, το έκτακτο Δ.Σ. του Ερασιτέχνη που έγινε το βράδυ της Τρίτης δεν είχε απαρτία. Στις 100.000 ευρώ ετησίως η διαφορά Α.Σ. - Σαββίδη. Νωρίτερα, υπήρξε... αμηχανία στη συνάντηση, ΑΣ, ΠΑΕ και πλευράς Σαββίδη. Χωρίς Σταφυλίδη η αποστολή για τη ρεβάνς με Μπνέι Γιεχούντα, στην προπόνηση ο Χακόμπο. Παρελθόν ο Παπάζογλου, «έρχεται» ο Ρετζινάλντο.
   
Η Βραζιλία δεν συνάντησε το παραμικρό πρόβλημα απέναντι στη Νότια Κορέα, την οποία νίκησε με 3-0 στον ημιτελικό του «Όλντ Τράφορντ» και προκρίθηκε στον τελικό του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου, όπου το προσεχές Σάββατο (11/8) θα αντιμετωπίσει το Μεξικό που απέκλεισε με... ανατροπή την Ιαπωνία.
   
Το πρώτο του φιλικό παιχνίδι μπροστά στο κοινό του έδωσε ο Ολυμπιακός υποδεχόμενος την ισπανική Μάλαγα στο Καραϊσκάκη και το τελικό 3-3 που διαμορφώθηκε με πέντε γκολ στο δεύτερο ημίχρονο (0-1 3' μέχρι το 45') άφησε ανάμεικτα συναισθήματα στους «ερυθρόλευκους» που προηγήθηκε ακόμα και με 3-1, ενώ ισοφαρίστηκε στις καθυστερήσεις του αγώνα. Δύο γκολ ο Μήτρογλου, ένα ο Μανωλάς που το πανηγύρισε... έξαλλα, πολύ καλές εντυπώσεις από τον νεαρό Λυκογιάννη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: