21 Αυγούστου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Για ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις, εμπρησμών έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας από το συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής. Όπως δήλωσε ο ίδιος, ήδη έχει ζητήσει τη συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στις έρευνες για τις πυρκαιγές σε Χίο και Ζάκυνθο.
   
Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, δεσμεύονται όλες οι πιστώσεις που είναι εγγεγραμμένες στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 και αφορούν επιχορηγήσεις προς ΜΚΟ και σωματεία, ενώ από το 2013 όλες πλέον οι δαπάνες θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση.
   
Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί τη διατήρηση της ενότητας της Ευρωζώνης και την παραμονή της Ελλάδας σε αυτήν, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ. Τονίζει εκ νέου, ωστόσο, ότι για το Βερολίνο αποκλείεται επί της ουσίας χαλάρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη η δημοσιονομική σταθεροποίηση να συνδυαστεί με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και προσήλωση στην αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων.
   
Στο νέο πακέτο μέτρων που συμφώνησαν οι κυβερνητικοί εταίροι, περιλαμβάνονται, συνεχίζονται και εντείνονται, «νέα άδικα και αντιλαϊκά μέτρα, που αποτελούν τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους και στην κοινωνία», τονίζει σε ανακοίνωσή της, την Τρίτη η ΑΔΕΔΥ, προσθέτοντας ότι «οι προσπάθειες να παρουσιάσουν ότι κάποια από τα μέτρα είναι πιο ήπια, όπως το θέμα της εφεδρείας, δεν μπορούν να κοροϊδέψουν, ούτε να αποπροσανατολίσουν κανέναν».
   
Κατηγορηματικά αντίθετοι στο μέτρο της εφεδρείας δήλωσαν εκ νέου την Τρίτη οι εφοριακοί και, όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους, «επειδή η σχετική προπαγάνδα των ημερών προσπαθεί να 'ξανασερβίρει' το βάρβαρο αυτό μέτρο», δηλώνουμε ότι «όσοι νομίζουν ότι θα αποδεχθούμε την εφεδρεία έστω και για έναν εφοριακό, δεν έχουν καταλάβει την οργή και την αγανάκτηση που θα εκφρασθεί με τους αγώνες της επόμενης περιόδου».

Κόσμος

 Τη στιγμή που ηγέτες της Αφρικής και Ευρωπαίοι αποτίουν φόρο τιμής στον επί 20ετίας πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Μέλες Ζενάουι, οι ισλαμιστές αντάρτες της Σομαλίας πανηγυρίζουν για το θάνατό του, λέγοντας ότι πρόκειται για «ιστορική ημέρα» και η Αιθιοπία «τώρα θα καταρρεύσει». Αιθιοπική οργάνωση ανταρτών λέει ταυτόχρονα ότι ο θάνατος του Μέλες ανοίγει «παράθυρο ειρήνης» στη χώρα, αλλά επαναβεβαιώνει την ετοιμότητά της να δώσει μάχη για αυτοδιάθεση. Στα ηνία της Αιθιοπίας ο αντιπρόεδρος, με την κυβέρνηση να στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως στη χώρα επικρατεί σταθερότητα.
   
Την παραμονή του Τραϊάν Μπασέσκου στην προεδρία και τη συνέχιση της πάλης εξουσίας με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πάντα σηματοδοτεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας για την ακύρωση του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος για την καθαίρεση του κεντροδεξιού προέδρου της χώρας εξαιτίας χαμηλής συμμετοχής. Η σύγκρουση ανάμεσα στον Μπασέσκου και την κυβέρνηση της κεντροαριστεράς -που προώθησε τη διαδικασία καθαίρεσης- έρχεται να δοκιμάσει τη δημοκρατία στη Ρουμανία δύο δεκαετίες μετά την πτώση του κομμουνιστικού ηγέτη Νικολάε Τσαουσέσκου.
   
Η εταιρία Λονμίν που διαχειρίζεται το ορυχείο λευκόχρυσου στη Νότιο Αφρική απέσυρε το τελεσίγραφο που είχε θέσει να επιστρέψουν οι απεργοί μεταλλωρύχοι στην εργασία τους την Τρίτη, αλλιώς κινδυνεύουν να απολυθούν. Η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα της προεδρίας της χώρας να αποσυρθεί το τελεσίγραφο μέχρι την αναγνώριση και την ταφή των θυμάτων από τις συγκρούσεις απεργών και αστυνομίας.
  
 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε τη Δύση να μην προβεί σε μονομερή ενέργεια κατά της Συρίας και τόνισε ότι Ρωσία και Κίνα συμφωνούν ότι οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ είναι ανεπίτρεπτες. Τα σχόλια αυτά έκανε ο Λαβρόφ μια ημέρα μετά την προειδοποίηση του Aμερικανού προέδρου στο καθεστώς Μπασάρ Αλ-Άσαντ να μην χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για τις ΗΠΑ και θα οδηγούσε σε αλλαγή στάσης.

Οικονομία

 Μεγάλη πτώση σημείωσε το κόστος δανεισμού της Ισπανίας κατά τη δημοπρασία 12μηνων και 18μηνων εντόκων γραμματίων που έγινε την Τρίτη, ενώ εκδηλώθηκε και ισχυρή ζήτηση από τους επενδυτές, λόγω των προσδοκιών που υπάρχουν στην αγορά για ευρείας παρέμβαση της ΕΚΤ το επόμενο διάστημα.
   
Κέρδη σημειώνει το Χρηματιστήριο την Τρίτη, με τον γενικό δείκτη να ξεπερνά τα επίπεδα των 630 μονάδων, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε τοποθετήσεις στους περισσότερους κλάδους της αγοράς και κυρίως στις τραπεζικές μετοχές.
   
Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, εν όψει του πακέτου των μέτρων της διετίας 2013-2014, είχε η Εθνική Συνομοσπονδία Αναπήρων Ελλάδος και, όπως δήλωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Βαρδακαστάνης, το υπάρχον σενάριο κάνει λόγο για επιστροφή των αναπηρικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2008, δηλαδή θα μειωθούν στα 280 από 313 ευρώ σήμερα.

Αθλητισμός

Με τα καλύτερα λόγια μίλησε ο Μανουέλ Πελεγκρίνι, για τον Παναθηναϊκό στη συνέντευξη Τύπου εν όψει του αγώνα της Τετάρτης με τη Μάλαγα για τα πλέι οφ του Champions League. «Εχει μεγαλύτερο όνομα από τη Μάλαγα, είναι δύσκολος αντίπαλος και πρέπει να κοπιάσουμε για να προκριθούμε», τόνισε ο Χιλιανός τεχνικός των Ισπανών.
   
Το ποσό των 500.000 ευρώ καλείται να πληρώσει, τελικά, η ΑΕΚ, προκειμένου να πάρει την φορολογική ενημερότητα και να σφραγίσει τα εισιτήρια για το παιχνίδι της πρεμιέρας με τον Αστέρα Τρίπολης στο ΟΑΚΑ.

Παίκτης της Αλκής θα πρέπει να θεωρείται ο Μπρούνο Τσιρίλο! Ο 35χρονος Ιταλός κεντρικός αμυντικός απάντησε θετικά στην πρόταση της «Αθάνατης» για να συνεχίσει την καριέρα του στο κυπριακό πρωτάθλημα και αναμένεται να αφιχθεί την Τρίτη (21/08) το βράδυ στη Μεγαλόνησο για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: