23 Αυγούστου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Συνέντευξη σε μία ακόμα γερμανική εφημερίδα παραχωρεί ο πρωθυπουργός, ένα 24ωρο προτού ταξιδέψει στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την Α.Μέρκελ, και λίγες ώρες προτού η καγκελάριος συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ. «Οι Γερμανοί παίρνουν πίσω τα χρήματά τους» λέει ο Α.Σαμαράς στην Suddeutsche Zeitung, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
   
Ένας 36χρονος μεταφέρθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης σε νοσοκομείο της Αττικής, φέροντας τραύματα από πυροβόλο όπλο. Το περιστατικό συνέβη στη συμβολή των οδών Σεπολίων και Πεισιστράτου, στον Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών.
   
Άρχισε το απόγευμα της Τετάρτης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, για τη δημιουργία των κέντρων κράτησης των παράνομων μεταναστών. Το νομοσχέδιο, με το οποίο κυρώνεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα κέντρα κράτησης, στήριξαν στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
   
Αιτήσεις διορισμού καλούνται από το υπουργείο Παιδείας να υποβάλουν οι εκπαιδευτικοί για το σχολικό έτος 2012-2013. Οι αιτήσεις γίνονται από 23.08.2012 έως και 27.08.2012, σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιθυμούν. Ποιους αφορά.
   
Με κύριο αίτημα την αύξηση των πόρων για την κάλυψη όλων των αιτήσεων φιλοξενίας παιδιών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς προσέρχεται την Πέμπτη αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ στον υπουργό Εργασίας, Ι.Βρούτση.

Κόσμος

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 23 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας. Ο Μόρσι θα παραστεί στη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια, θα έχει συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον.
   
Το θέμα της Ελλάδας αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα της Πέμπτης, η ισχυρότερη (κατά το Forbes) γυναίκα στον κόσμο Α.Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. «Προσέρχομαι στις συνομιλίες με συναίσθηση του ότι πρέπει να τα καταφέρουμε, ότι κάθε εταίρος τηρεί τις υποχρεώσεις του» δηλώνει η Μέρκελ στους δημοσιογράφους, ενώ ο Ολάντ προσπαθεί να βρει την ισορροπία μεταξύ τήρησης των υποχρεώσεων και αναπτυξιακής προοπτικής.
   
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε την Τετάρτη η βόρεια Καλιφόρνια εξαιτίας των πολυάριθμων πυρκαγιών, όπως και άλλες δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ -Ουάσινγκτον, Άινταχο και Μοντάνα. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Τζέρι Μπράουν, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις κομητείες Πλούμας, Σάστα και Τεχάμα, όπου μαίνονται περίπου δέκα πυρκαγιές.

Ο θάνατος ενός Τσετσένου πολέμαρχου στη Συρία, στο πλευρό των ανταρτών, η επικίνδυνη διάχυση της κρίσης στο Λίβανο, οι συνεχιζόμενες μάχες στη Δαμασκό και το Χαλέπι, αλλά φυσικά και η παρατεταμένη αδυναμία της Δύσης να καταλήξει σε κάποια λύση την ώρα που η σφαγή παραμένει ανεξέλεγκτη συνθέτουν ένα σκηνικό όξυνσης στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή η οποία απειλείται από τις σπίθες ενός εντελώς ανεξέλεγκτου πολέμου.
   
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, πρόκειται τελικά να παρακολουθήσει τη σύνοδο κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Τεχεράνη, αψηφώντας τις εκκλήσεις από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να μποϊκοτάρει την εκδήλωση. Ο Μπαν Γκι-Μουν θα μεταβεί στην Τεχεράνη στις 29 με 31 Αυγούστου, κατά πάσα πιθανότητα όμως δεν θα τεθούν καυτά ζητήματα, όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οικονομία

Λύση στο γόρδιο δεσμό των παγωμένων έργων στην ΕΟ Αθηνών-Λαμίας έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς εγκρίθηκε η υποκατάσταση του εργολάβου που είχε αναλάβει το τμήμα Ραχών-Στυλίδας στο πέταλο του Μαλιακού, όπου έχουν σημειωθεί δεκάδες πολύνεκρα τροχαία δυστυχήματα.
   
Σε δανεισμό 240 εκατ. ευρώ από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και από το Ταμείο ασφάλισης προσωπικού της ΔΕΗ προχωρά το ΙΚΑ, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου. Ήδη, το ΙΚΑ έχει λάβει το 74% της ετήσιας χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό, ενώ ο ΟΓΑ το 79% του ετήσιου ποσού που του αναλογεί.
   
Στην ακύρωση της παραγγελίας 35 αεροσκαφών Boeing 787-9 Dreamliner προχώρησε η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas Airways, μετά από τη «βουτιά» που εμφάνισαν τα έσοδά της.

Αθλητισμός

 Στο γεγονός ότι οι παίκτες του δεν είχαν καθαρό μυαλό στάθηκε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα μετά την ήττα του Παναθηναϊκού από τη Μάλαγα στο Ροσαλέδα. Ο Πορτογάλος τεχνικός μίλησε για δύο διαφορετικά ημίχρονα, τονίζοντας ότι οι παίκτες του άργησαν να διεκδικήσουν το ματς. Ωστόσο προσέθεσε ότι υπάρχει ακόμη ένας αγώνας για να προσπαθήσουν να πάρουν την πρόκριση.
   
Η Ρέντινγκ έδωσε μάχη για να χαλάσει το... πάρτι της Τσέλσι, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Οι πρωταθλητές Ευρώπης επικράτησαν 4-2 στο πρώτο τους επίσημο ματς στο «Στάμφορντ Μπριτζ» μετά τον θρίαμβο του Τσάμπιονς Λιγκ, έστω κι αν "καρδιοχτύπησαν" τους οπαδούς τους.
   
Στον μοναδικό αγώνα που έγινε την Τετάρτη για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, η Στουργκάρδη νίκησε 2-0 τη Ντιναμό Μόσχας στη Γερμανία και έκανε αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση. Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Βόσνιος Βεντάντ Ιμπισεβιτς που άνοιξε το σκορ στο 72΄ και "ξαναχτύπησε" στις καθυστερήσεις για να δώσει σημαντικό προβάδισμα στην ομάδα του ενόψει της ρεβάνς της 28ης Αυγούστου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: