09 Αυγούστου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Την εκκένωση της Ουρανούπολης αποφάσισαν το πρωί της Πέμπτης οι τοπικές Αρχές, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην περιοχή Μονοξελίτης. Στη περιοχή βρίσκονται 35 πυροσβέστες με 15 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 40 ατόμων, 3 οχήματα Δήμων, 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Μάχη με τις φλόγες δίνουν για τρίτη μέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αρκαδία.
   
Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στο Ανεμοδούρι Αρκαδίας, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε την Τρίτη. Στην περιοχή επιχειρούν 153 πυροσβέστες με 65 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 58 ατόμων, 21 στρατιώτες, 25 οχήματα Δήμων, 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Άνοιξε το τμήμα της ΕΟ Τρίπολης-Καλαμάτας. Συνεχείς αναζωπυρώσεις και στο Σολομό Κορινθίας. Εκκενώθηκε η Ουρανούπολη λόγω της πυρκαγιάς.
   
Υποχωρεί σταδιακά από την Πέμπτη ο καύσωνας, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ. Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή αρχικά στα βόρεια διαμερίσματα της χώρας και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα.

 Φόρμουλα εργασιακής εφεδρείας στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρώντας να καλύψει μέσω του μέτρου αυτού τις 15.000 απομακρύνσεις υπαλλήλων που προβλέπει έως τα τέλη του έτους το Μνημόνιο και παράλληλα να το εντάξει ως ισοδύναμο άλλων στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Απομένει να πειστούν οι κυβερνητικοί εταίροι, αλλά και η τρόικα, η οποία αντιμετωπίζει με σοβαρές επιφυλάξεις το μέτρο.
   
Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα επιδιώξουν να έχουν οι τοπικοί φορείς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που αντιδρούν στην κατάργηση των σχολών αστυφυλάκων στην Ξάνθη και την Κομοτηνή και την εγκατάσταση σε αυτές παράνομων μεταναστών.

Κόσμος

Ανοιχτό αφήνει ο Λευκός Οίκος το ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία. Με δήλωσή του, σύμβουλος του Μπ.Ομπάμα σημειώνει ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι, με το βλέμμα στις εκλογές του Νοεμβρίου, κριτικάρουν τις επιλογές του Αμερικανού προέδρου, ζητώντας τον ταχύτατο εξοπλισμό των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα, ρόλο μεσολαβητή διεκδικεί το Ιράν, φιλοξενώντας σύνοδο υπουργών Εξωτερικών δώδεκα χωρών. Η Δύση, ωστόσο, βλέπει με σκεπτικισμό τη συνάντηση και μιλά για προσπάθεια αποπροσανατολισμού.
   
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας άρχισε την Πέμπτη στην πόλη Χεφέι της ανατολικής Κίνας η δίκη της Γκου Καϊλάι, συζύγου του Μπο Σιλάι, πρώην ανώτατου στελέχους του Κομμουνιστικού Κόμματος, η οποία κατηγορείται για τη δολοφονία Βρετανού επιχειρηματία, τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, η κατηγορούσα αρχή διαθέτει «αδιάψευστες» αποδείξεις για την ενοχή της Γκου. Όπως προβλέπουν πολλοί ειδικοί, το δικαστήριο θα αποφασίσει την ενοχή της, αλλά δεν θα της επιβάλει την θανατική ποινή.
   
Τα 2 εκατομμύρια φτάνουν οι πληγέντες από τις πλημμύρες που προκάλεσαν στις Φιλιππίνες οι μουσώνες. Οι δυνάμεις έκτακτης ανάγκης επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να βοηθήσουν όσους επλήγησαν στην Μανίλα και τις όμορες επαρχίες. Τουλάχιστον 74 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην πρωτεύουσα και σε άλλες 16 επαρχίες στο βόρειο τμήμα της χώρας, με τους κατοίκους των παραγκουπόλεων να είναι εκείνοι που επλήγησαν περισσότερο.
   
Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Βαγδάτης βόρεια και νότια της Βαγδάτης, 13 εκ των οποίων από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη διάρκεια σιιτικής θρησκευτικής τελετής. Με τους νεκρούς της Τετάρτης, ο αριθμός των θυμάτων από επιθέσεις στο Ιράκ τον Αύγουστο φτάνουν τους 90.
   
Πυρκαγιές πλήττουν και τη γειτονική Ιταλία, με πάνω από εκατό μέτωπα να σημειώνονται σε ολόκληρη την έκταση της ιταλικής χερσονήσου. Δύο ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους στην Εμίλια Ρομάνια, τεράστιες οι προκλήσεις για τις πυροσβεστικής δυνάμεις της πρωτεύουσας. Σε πύρινο κλοιό βρέθηκαν 25 πρόσκοποι στην Τοσκάνη, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν τελικά σώοι.

Οικονομία

Ελπίδες για να περιορίσουν τις ζημιές τους οι τουριστικές επιχειρήσεις αφήνουν τα στοιχεία για τις αεροπορικές αφίξεις ξένων τουριστών το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, που ανήλθαν σε 6.336.370. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), οι απώλειες του επταμήνου έχουν περιοριστεί στο 3,7% καθώς μετά την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, που πέρασε εφέτος ο ελληνικός τουρισμός μέχρι τα μέσα Ιουνίου, παρατηρείται ανάκαμψη.
   
Η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας ξεκίνησε την Τετάρτη, με την υποβολή των σχετικών δεσμευτικών προτάσεων, σε Βρυξέλλες και Παρίσι, από την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank και την Eurobank. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα που προσφέρουν οι τρεις ενδιαφερόμενοι ανέρχεται σε 1 ευρώ, ενώ η υλοποίηση των σχεδίων τους προϋποθέτει την ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας με περίπου 3 δισ. ευρώ, πριν από τη συγχώνευση με τον ελληνικό όμιλο που θα προκριθεί.
   
Οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας συμφώνησαν να στηρίξουν την κατασκευή του Aδριατικού Αγωγού (Trans Adriatic Pipeline - TAP), γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες να κερδίσει το έργο σε έναν μακρόχρονο διαγωνισμό για την κατασκευή αγωγού που θα συμβάλει στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης.

Αθλητισμός

Επίθεση στον Ολυμπιακό εξαπέλυσε ο Γιάννης Αλαφούζος λίγη ώρα μετά την πρόκριση του Παναθηναϊκού επί της Μάδεργουελ. Ο πρόεδρος της Παναθηναϊκής Συμμαχίας έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter: «άρχισε ο δανεισμός των παικτών του ΟΣΦΠ στις θυγατρικές Ατρόμητος και Γιάννενα. Δημιουργείται πάλι τεράστιο θέμα αξιοπιστίας!» και προσέθεσε: «Είναι απαράδεκτο να δημιουργούνται πάλι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού! Εξελίσσεται μια συνωμοσία σε βάρος του Παναθηναϊκού και άλλων ΠΑΕ».
   
Βαριά ήττα με 4-1 υπέστη η ΑΕΚ στο πιο δύσκολο από τα φιλικά που έχει δώσει ως σήμερα στην προετοιμασία της. Πολλά κενά στην άμυνα της Ένωσης που δέχθηκε πάλι γκολ με το «καλημέρα», ενώ ο Βλάχος κράτησε μόνο το υπέροχο γκολ του Φούντα και ξέσπασε στις δηλώσεις τονίζοντας ότι υπάρχει κενό στην άμυνα (δεχόμαστε γελοία γκολ) και απειρία στην ομάδα.
   
Ολοκληρώθηκε ο γ' προκριματικός γύρος στο Τσάμπιονς Λιγκ. Είκοσι ομάδες θα μπουν την Παρασκευή στην κληρωτίδα της UEFA για να σχηματιστούν τα ζευγάρια των πλέι οφ, που αποτελεί το τελευταίο σκαλοπάτι πριν τους «χρυσοφόρους» ομίλους. Ανάμεσά τους και ο Παναθηναϊκός, που θα αντιμετωπίσει μία εκ των Φενερμπαχτσέ, Ουντινέζε, Λιλ, Μάλαγα και Γκλάντμπαχ. Αν και με 10 παίκτες από το 28' η ΑΕ Λεμεσού πήρε την πρόκριση με νίκη 1-0 στο Βελιγράδι επί της Παρτιζάν


Δεν υπάρχουν σχόλια: