14 Αυγούστου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Η Παναγία, το ιερότερο από τα πρόσωπα της Ορθοδοξίας, δοξάζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η λατρεία που έχουν οι πιστοί στη «μητέρα» του Θεού και των ανθρώπων αποδεικνύεται από τα πολλά ονόματα: Μεγαλόχαρη, Εκατονταπυλιανή, Φανερωμένη, Κοσμοσωτήρα, Χοζοβιώτισσα, Εικοσιφοίνισσα, Βρεφοκρατούσα, Ελεούσα, Θαλασσινή, Γιάτρισσα, Μυρτιδιώτισσα και πολλά ακόμη. Και μπορεί το επίκεντρο των εκδηλώσεων να είναι η Παναγία της Τήνου και τη Παναγία Σουμελά, όμως, σε κάθε γωνιά της χώρας υπάρχει και μια ξεχωριστή Παναγιά...
   
Μειωμένη ακόμα και κατά 50% εκτιμάται ότι θα είναι τον Δεκαπενταύγουστο η κίνηση στην Τήνο. Θύμα της οικονομικής κρίσης έχει πέσει και ο θρησκευτικός τουρισμός με την πτώση στα είδη που διακινούνται από τα καταστήματα του νησιού να υπολογίζεται στο 60% με 70%.
   
Τυπικά καλοκαιρινός θα είναι ο καιρός το Δεκαπενταύγουστο με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες και ελαφρώς ενισχυμένο μελτέμι στο Αιγαίο, που όμως δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.
   
Επίσκεψη στο Βερολίνο, με τη μορφή και προπομπού εκείνης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις 24 Αυγούστου, θα πραγματοποιήσει το διήμερο 19 - 20 Αυγούστου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η επίσκεψη Αβραμόπουλου στο Βερολίνο είναι ενδεικτική της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να βρει σημείο επαφής με το Βερολίνο ενόψει και της κρισιμότατης συνάντησης που θα έχει ο κ. Σαμαράς λίγες ημέρες αργότερα με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
  
 Έναν Γεωργιανό υπήκοο, 29 ετών, συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές ως δράστη του αιματηρού επεισοδίου σε βάρος ομοεθνούς του, 31 ετών, στις Καρυές του Αγίου Όρους. Ο φερόμενος ως δράστης αναμένεται να μεταχθεί την Τρίτη στην εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για να του απαγγελθούν οι κατηγορίες.

Κόσμος

 Εντός της εβδομάδας αναμένεται να απαντήσει ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα στο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου που έχει καταθέσει ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Ισημερινού ECTV, πριν λάβει την απόφαση θα έχει επαφές με διπλωμάτες της χώρας του, διαπιστευμένους στο Λονδίνο, και με τον υπουργό Εξωτερικών Ρικάρντο Πατίνο.
  
 Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,3 βαθμών σημειώθηκε την Τρίτη ανοικτά της νήσου Χοκάιντο, στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές και δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.
  
 Ένα από τα πιο αγαπητά και εμπορικά παιχνίδια όλων των εποχών, τα Lego, γιορτάζουν αυτές τις ημέρες τα 80α τους γενέθλια. Η εταιρεία ξεκίνησε το 1932 από τη Δανία από τον Όλε Κιρκ Κρίστιανσεν με τα πρώτα γραφεία της στο Μπίλουντ. Το όνομά της είναι συντόμευση του δανέζικου «leg godt», δηλαδή «παίζουν καλά». Σκηνές τρόμου εκτυλίχθηκαν τη Δευτέρα κοντά στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου A&M στην περιοχή Κόλετζ Στέισον στην πολιτεία του Τέξας. Δύο άνθρωποι, ένας πολίτης και ένας αστυνομικός, έπεσαν νεκροί και άλλα τρία άτομα τραυματίστηκαν από τις σφαίρες ενόπλου, ο οποίος είναι επίσης νεκρός, σύμφωνα με την αστυνομία. Πληροφορίες του δικτύου Fox News αναφέρουν ότι ο αστυνομικός που έχασε τη ζωή του εκτελούσε διαταγή έξωσης. Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν έξω από το σπίτι του δράστη που βρίσκεται απέναντι από το A&M University.
  
 Η σορός μίας 35χρονης γυναίκας ασιατικής καταγωγής εντοπίστηκε τη Δευτέρα στην περιοχή του Πα ντε Καλαί στις γαλλικές ακτές στη Μάγχη. Φορούσε μία στολή από νεοπρένιο και είχε μαζί της διάφορα εφόδια, όπως μια αλλαξιά στεγνά ρούχα και μία πυξίδα. Οι εισαγγελικές Αρχές θεωρούν ότι η γυναίκα ήθελε να φθάσει στη Βρετανία, καθώς στο σημείο όπου βρέθηκε η σορός της η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι μόλις 30 χλμ.Σε συναγερμό τέθηκαν οι γαλλικές Αρχές, εκφράζοντας φόβους ότι και άλλοι παράνομοι μετανάστες θα επιχειρήσουν να περάσουν κολυμπώντας στη Βρετανία.

Οικονομία

Οριακά χαμηλότερη από την προβλεπόμενη ήταν τελικώς η επιβράδυνση που σημείωσε η γερμανική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, επεκτάθηκε κατά 0,3% έναντι του προηγούμενου τρίμηνου, έναντι προβλέψεων για 0,2%. Μηδενική ανάπτυξη για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, την γαλλική, ενώ τα στοιχεία για το σύνολο για το σύνολο της Ευρωζώνης που θα ανακοινωθούν αργότερα αναμένεται να δείξουν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατα 0,2%.
   
Την ώρα που πυκνώνουν οι γερμανικές κατά κύριο λόγο φωνές που επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί αναμένεται να βρεθεί την Αθήνα περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η επίσκεψη ερμηνεύεται ως δείγμα στήριξης της Γαλλίας στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
   
Νέες απώλειες στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων θα φέρουν τα σενάρια για «κούρεμα» του εφάπαξ που καταβάλλουν ασφαλιστικά Ταμεία του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και άλλων φορέων, όπως και η επιβολή έκτακτης εισφοράς 1%-2% σε όσους εισέπραξαν εφάπαξ υψηλότερο από τις εισφορές που είχαν καταβάλει. Σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη του υπουργείου Εργασίας, η απόκλιση μεταξύ εισφορών-εφάπαξ φτάνει και το 64%.

Αθλητισμός

Επεισόδιο ανάμεσα στον προπονητή της ΑΕΚ Βαγγέλη Βλάχο και στον αμυντικό της ομάδας Γιάννη Κοντοέ διαδραματίστηκε στην προπόνηση της Δευτέρας, με τον έλληνα τεχνικό να διώχνει τον παίκτη, φωνάζοντάς του «εδώ δεν είναι Πανιώνιος»!
   
Ο Πάμπλο Κοντρέρας με δηλώσεις του σε Χιλιανούς δημοσιογράφους τόνισε ότι τον τιμά το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού αλλά θα παραμείνει στην Κόλο Κόλο για να την βοηθήσει. Έτσι, οι Ερυθρόλευκοι αφήνουν πίσω τους τον 34χρονο πρώην άσο του ΠΑΟΚ και αναζητούν άλλη λύση για το κέντρο της άμυνας.

Με ανακοίνωσή της η Σούπερ Λιγκ απάντησε αρνητικά στο αίτημα του Παναθηναϊκού για αναβολή του αγώνα της πρεμιέρας με τον Λεβαδειακό, ώστε οι Πράσινοι να προετοιμαστούν κατάλληλα για τον αγώνα με τη Μάλαγα. Στην ανακοίνωση καταγράφεται ο κανονισμός, βάσει του οποίου το Τριφύλλι δεν δικαιούται αναβολή.




Δεν υπάρχουν σχόλια: