03 Αυγούστου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σήμερα, Παρασκευή, αρχίζει η διάθεση των δελτίων κοινωνικού τουρισμού, τα οποία προσφέρουν διακοπές έξι ημερών. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου του 2013. Η διάθεση των δελτίων γίνεται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.
   
Αδιευκρίνιστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια της δολοφονικής επίθεσης που δέχθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής ένας 31χρονος από δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό. Ο ένας από τους δύο δράστες που επέβαιναν στη μοτοσικλέτα πυροβόλησε το θύμα στο κεφάλι με αποτέλεσμα ο 31χρονος να τραυματιστεί θανάσιμα. Αξιωματικοί της αστυνομίας αναφέρουν ότι η επίθεση έχει χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
   
Εκτός λειτουργίας βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο δικτυακός τόπος της Διαύγεια (et.diavgeia.gov.gr), κάτι που δεν επιτρέπει να εκτελούνται κανονικά οι αναρτήσεις των αποφάσεων των υπουργείων. Σημειώνεται πως το Πρόγραμμα Δι@ύγεια (νόμος 3861/2010) στοχεύει στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής δημοσιότητας της κυβερνητικής πολιτικής και της διοικητικής δραστηριότητας, τη διασφάλιση της διαφάνειας και την εμπέδωση της υπευθυνότητας και της λογοδοσίας από την πλευρά των φορέων άσκησης της δημόσιας εξουσίας.
   
Ευρεία διυπουργική σύσκεψη συγκαλείται το πρωί (10:00) της Παρασκευής στο υπουργείο Οικονομικών για την κατάσταση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα προβλήματα των εργαζομένων, παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου και του προέδρου του Σωματείου «Τρίαινα» Βασίλη Καρακίτσου.
   
Αρχισε η διαπραγμάτευση με την τρόικα και πρώτο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων, που θα συνεχιστούν εντατικά και τις επόμενες ημέρες, είναι οι περικοπές ύψους 10% στα ειδικά μισθολόγια δικαστικών, ενστόλων, πανεπιστημιακών, γιατρών του ΕΣΥ, διπλωματικών υπαλλήλων και αρχιερέων, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο. Η τρόικα φέρεται να απορρίπτει μέρος των ισοδύναμων που προτάθηκαν από την κυβέρνηση, αλλά οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας θα έχει ακόμη μια συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας την Κυριακή.

Κόσμος

 Απελευθερώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Αλεσάντρο Σπαντότο, υπεύθυνος ασφαλείας της ιταλικής πρεσβείας στην Υεμένη, που είχε απαχθεί την Κυριακή στη Σαναά και κρατείτο από μέλη φυλής στην επαρχία Μαρίμπ, ανατολικά της πρωτεύουσας. Την απελευθέρωση του Ιταλού διπλωματικού υπαλλήλου επιβεβαίωσε και το υπουργείο Εσωτερικών της Υεμένης.
   
Στον απόηχο της παραίτησης του Κόφι Ανάν από τη θέση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου και των σκληρών δηλώσεων για τον χειρισμό της κρίσης στη Συρία από τις διεθνείς δυνάμεις, συνεδριάζει την Παρασκευή η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να ψηφίσει σχέδιο που καταδικάζει την αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας να σταματήσει την αιματοχυσία στη χώρα. Το ψήφισμα, μη δεσμευτικό, έχει στόχο να πιέσει το ΣΑ να αναλάβει δράση. Τη λύπη της για την αποχώρηση του Κόφι Ανάν εκφράζει η Κίνα, ενώ πολύ πιθανό θεωρείται οι επιθεωρητές του ΟΗΕ να εγκαταλείψουν τη χώρα στα μέσα Αυγούστου. Και όλα αυτά, την ώρα που οι μάχες μαίνονται σε πολλές περιοχές της χώρας, αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς.
   
Υπογραμμίζοντας πως «δεν υπήρχε τίποτε καλό» στην πανκ προσευχή των Pussy Riot εναντίον του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε από το Λονδίνο πως οι νεαρές Ρωσίδες -η προφυλάκιση των οποίων έχει προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον- «δεν θα πρέπει να κριθούν πολύ σκληρά».
       
 Στην τουρκική κυβέρνηση έστρεψε τα πυρά της η συριακή κυβέρνηση, κατηγορώντας την Άγκυρα πως κατέχει κυρίαρχο ρόλο στην «υποστήριξη των τρομοκρατών» -όπως χαρακτηρίζει η Δαμασκός την πλευρά των αντικαθεστωτικών- υποθάλποντας «τζιχαντιστές και μέλη της Αλ Κάιντα» στο έδαφός της για να διεξάγουν επιθέσεις σε συριακό έδαφος. Παράλληλα, νέο γύρο αλληλοκατηγοριών μεταξύ των δυτικών χωρών και Ρωσίας και Κίνας για το θέμα της συριακής κρίσης έχει προκαλέσει η παραίτηση του Κόφι Ανάν από τη θέση του ως ειδικού απεσταλμένου ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου.

Οικονομία

 Πρόσθετη επιβάρυνση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ θα φέρει η αναμενόμενη αύξηση κατά 47% του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος υπέρ ΑΠΕ) στα 8 ευρώ/Mwh μεσοσταθμικά, από 5,43 ευρώ/Mwh που είναι σήμερα. Η αύξηση ενδέχεται να εφαρμοσθεί αναδρομικά από 1ης Αυγούστου και η ανακοίνωση των αποφάσεων αναμένεται εντός των επομένων ημερών.
   
Αύξηση της τάξεως του 52,5% στα 15,8 εκατ. ευρώ σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της S&P Βιομηχανικά Ορυκτά το πρώτο εξάμηνο, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,6% στα 238,02 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Παρασκευή η εταιρεία.
  
 Η σημαντική απομείωση της αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας το πρώτο εξάμηνο του 2012 κατά 46,1 εκατ. ευρώ, έναντι 11,8 το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οδήγησε την Eurobank Properties σε ζημίες ύψους 27,1 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 8,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Παρασκευή.

Αθλητισμός

 Κανένα περιθώριο αντίδρασης δεν άφησε η πανίσχυρη Ρεάλ Μαδρίτης στους Λος Αντζελες Γκάλαξι στο φιλικό παιχνίδι, που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες και παρακολούθησαν πάνω από 50 χιλιάδες φίλαθλοι.
   
Με γκολ των Γεωργιάδη (62') και Αθανασιάδη (72') στο δεύτερο ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ έφυγε νικητής με 2-0 από το Ισραήλ απέναντι στη Μπνέι Γιεχούντα και ουσιαστικά «κλείδωσε» την πρόκριση στα πλέι οφ, αφού η ρεβάνς της επόμενης εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη, μοιάζει πια... τυπικής διαδικασίας. Μάλιστα, στα τελευταία εννιά εκτός έδρας ματς στην Ευρώπη ο ΠΑΟΚ αγνοεί την ήττα μετρώντας πέντε νίκες και τέσσερις ισοπαλίες, καθώς δεν έχει χάσει μακριά από την Τούμπα από τις 21 Οκτωβρίου 2010 (από τη Βιγιαρεάλ).

Πολύ κοντά σε μία ακόμη ευρωπαϊκή νίκη έφτασε και ο Αστέρας Τρίπολης που αν και προηγήθηκε 1-0 με τον Ράγιος στο 48’, τελικά ισοφαρίστηκε σε 1-1 από τη Μαρίτιμο με γκολ του Φιντέλις στο 71'. Έτσι, οι Αρκάδες θα παλέψουν την επόμενη εβδομάδα στην Πορτογαλία, κυνηγώντας την έκπληξη.   

Ο Αστέρας Τρίπολης αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με την Μαρίτιμο, σε αγώνα για τον Γ΄ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ, και όλα θα κριθούν στην ρεβάνς την επόμενη Πέμπτη (9.8) στην Πορτογαλία. Οι Αρκάδες προηγήθηκαν στο 48΄με τον Ράγιος αλλά η Μαρίτιμο ισοφάρισε με τον Φιντέλις στο 72'.




Δεν υπάρχουν σχόλια: