20 Αυγούστου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Με σκληρό τρόπο σχολιάζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης την υπόθεση της Ύδρας. «Το δίκιο του Υδραίου φοροφυγά μου είναι απεχθές. Όσο μεγαλύτερη η φοροδιαφυγή, τόσο αγριότερη η περικοπή μισθών, συντάξεων. Καθαρές κουβέντες» έγραψε στο Twitter. Η υπόθεση προκάλεσε ποικίλα σχόλια και πολιτική αντιπαράθεση.

Μαίνεται για τρίτη μέρα η πυρκαγιά στις Καρυές Χίου. Επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 άτομα πεζοπόρο, 50 εθελοντές, αλλά και 79 στρατιώτες. Μεγάλο βάρος της προσπάθειας της Πυροσβεστικής πέφτει στη σωτηρία των μοναδικών σε όλο τον κόσμο μαστιχόδενδρων. Παρά τις προσπάθειες ήδη έχουν καεί μαστιχοκαλλιέργειες στα χωριά Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμόλια.
   
«Όλοι συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικές είναι οι ελληνογερμανικές σχέσεις για την διατήρηση της ενότητας της ΕΕ» τόνισε ο βετεράνος της γερμανικής πολιτικής ζωής, Χανς-Ντίντριχ Γκένσερ, μετά τη συνάντησή του με τον Δ.Αβραμόπουλο. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναμένεται να συναντηθεί σήμερα, Δευτέρα, με τον Γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε.
   
Προσπάθεια ανασύστασης τρομοκρατικής ομάδας βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. πίσω από την αιματηρή ληστεία στην Πάρο. Ο 29χρονος που συνελήφθη και φέρεται να είναι ο εκτελεστής του οδηγού ταξί, είχε απασχολήσει τις Αρχές και κατά τη διάρκεια των ερευνών για την εξάρθρωση της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», οδηγείται τη Δευτέρα για απολογία στον ειδικό εφέτη ανακριτή. Συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι από τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας.
  
 Ένα ηπιότερο από το ισχύον σενάριο για την εφεδρεία έχει διαμορφώσει το οικονομικό επιτελείο. Το εν λόγω σενάριο προβλέπει ότι η διάρκεια παραμονής των δημοσίων υπαλλήλων στην εφεδρεία θα είναι τρία χρόνια, με ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού τους στο 65% (έναντι του ενός έτους και του 60% σήμερα), ενώ θα εξαιρούνται από το μέτρο όσοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Σχολιάστε...

Κόσμος

 Η διεύθυνση του ορυχείου λευκόχρυσου Λονμίν στην περιοχή Μαρικάνα της Νότιας Αφρικής κάλεσε τους απεργούς να προσέλθουν στην εργασία τους το πρωί της Δευτέρας, λέγοντας ότι αλλιώς κινδυνεύουν να απολυθούν. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως δεν θα ζητήσει από τους εργάτες που δεν απεργούν να επανέλθουν στις θέσεις τους αν η αστυνομία κρίνει πως κινδυνεύουν. Εβδομάδα εθνικού πένθους στη Νότιο Αφρική στη μνήμη των 44 ανθρώπων –από τους οποίους 34 την Πέμπτη– που έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα στο ορυχείο.
   
Περιορίζεται το προβάδισμα του Ούγκο Τσάβες έναντι του αντιπάλου του, εν όψει των προεδρικών του Οκτωβρίου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Ο νυν πρόεδρος συγκεντρώνει ποσοστό 49,3%, έναντι 47,2% του νεαρού Ενρίκε Καπρίλες. Ο δρόμος βέβαια μέχρι την 7η Οκτωβρίου είναι μακρύς.
   
Μη εκτελέσιμη θανατική ποινή επιβλήθηκε στη σύζυγο του πρώην ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της επαρχίας Τσονγκτσίνγκ, Γκου Καϊλάι για τη δολοφονία ενός Βρετανού επιχειρηματία. Οι μη εκτελέσιμες θανατικές ποινές μεταβάλλονται συνήθως σε ποινές ισόβιας κάθειρξης ή σε ποινές κάθειρξης έως 25 ετών με την επιφύλαξη της καλής συμπεριφοράς εντός της φυλακής. Τέσσερις Κινέζοι αξιωματικοί της αστυνομίας καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από πέντε ως 11 χρόνια με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να συγκαλύψουν την υπόθεση της δολοφονίας. Σε κάθειρξη εννέα χρόνων καταδικάστηκε ο Ζανγκ Σιαοζούν, βοηθός της Γκου, ο οποίος θεωρείται από τις Αρχές συνένοχός της.
   
Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της δυτικής ακτής των ΗΠΑ, στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, ανέφερε το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο την Κυριακή.
   
Η αστυνομία του Πακιστάν συνέλαβε 11χρονο κορίτσι με την κατηγορία της βεβήλωσης βιβλίου που περιείχε ισλαμικά κείμενα μετά από τις διαμαρτυρίες και τις απειλές οργισμένου πλήθους. Τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα επισημαίνουν ακόμη ότι οργισμένο πλήθος απαίτησε τη σύλληψη της κοπέλας (που είναι χριστιανή) ενώ απείλησε να κάψει και το σπίτι της οικογένειας της στα περίχωρα της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ.

Οικονομία

 Εντατικές διαβουλεύσεις θα γίνουν αυτή την εβδομάδα στην Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, με επίκεντρο τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιστρέφουν από τις διακοπές τους, ενώ εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα, όπως η στήριξη προς την Ισπανία και την Ιταλία.
   
Διαχειρίσιμη, αλλά όχι τόσο συντεταγμένη όσο φαντάζονται κάποιοι, θα ήταν ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προειδοποιεί το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν. «Η προτίμησή μου είναι σαφής: Η Ελλάδα οφείλει να παραμείνει στη Νομισματική Ένωση», τονίζει.
   
Μέχρι και 2 ευρώ το λίτρο πληρώνουν οι οδηγοί για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, ενώ η μέση πανελλαδική τιμή διαμορφώνεται στα 1,814 ευρώ το λίτρο. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά την τιμή της βενζίνης.

Αθλητισμός

 Μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της Σούπερ Λίγκα ο Ολυμπιακός έδειξε ότι χρειάζεται ακόμα χρόνο. Στο φιλικό με τη Νάπολι ηττήθηκε με 3-0, παρουσιάζοντας και πάλι προβλήματα στον αμυντικό τομέα, ενώ δεν είχε και την απαιτούμενη ανάπτυξη στο παιχνίδι του. Μασάδο και Γκρέκο ξεχώρισαν πάντως από «ερυθρόλευκους».
   
Η Μπαρτσελόνα μπήκε πολύ δυνατά στη φετινή αγωνιστική περίοδο της primera division καθώς επιβλήθηκε με 5-1 της Ρεάλ Σοσιεδάδ στο Καμπ Νου, που είδε τον Νταβίντ Βίγια όχι μόνο να επιστρέφει αλλά και να σκοράρει. Τον ένα βαθμό της ισοπαλίας πήρε η Ρεάλ Μαδρίτης στην πρεμιέρα της στο ισπανικό πρωτάθλημα. Η ομάδα του Μουρίνιο ήρθε 1-1 με τη Βαλένθια, απογοητεύοντας τους φιλάθλους της. Στις 22:00 η Μπαρτσελόνα υποδέχεται τη Ρεάλ Σοσιεδάδ.
   
Η Ρόμα επικράτησε 3-0 του Αρη σε φιλικό αγώνα που έγινε στο «Ολίμπικο». Ο Πάολο Οσβάλντο άνοιξε το σκορ για τους «τζιαλορόσι» στο 25΄ και ακολούθησαν τα γκολ των Μπράντλεϊ (71΄), Ντέστρο (86΄) με τα οποία διαμορφώθηκε το τελικό 3-0.


Δεν υπάρχουν σχόλια: