02 Αυγούστου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στο επιχείρημα του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματεύεται με την τρόικα για το ελληνικό πρόγραμμα, ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε απάντηση, καλώντας τον ίδιο τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, προκειμένου να του εκθέσει τους προβληματισμούς της Αθήνας σχετικά με τη στρατηγική για τις δημοσιονομικές περικοπές. Η απάντηση που έδωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι ήταν αυτή που λίγο - πολύ έκρινε και το αποτέλεσμα στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών: Το να μην πάρει η Ελλάδα τα μέτρα τον Αύγουστο «θα ήταν καθαρή αυτοκτονία».
   
Φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την κρίσιμη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, εντονότατο φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε ο κ. Βενιζέλος στην ΚΟ του κόμματός σχετικά με το αποτέλεσμα της σύσκεψης.
   
Για έλλειψη σχεδίου και στρατηγικής κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ο μόνος οδηγός της είναι «το μνημόνιο και η αγωνία μην θυμώσει η τρόικα». Σχολιάζοντας την συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων, αναφέρει ότι «οι δήθεν διαφοροποιήσεις τους αναφορικά με τον τρόπο και τη σειρά των μέτρων δεν μπορούν να κρύψουν αυτή την πραγματικότητα». «Κακοπαιγμένη παράσταση για τρεις ρόλους» χαρακτήρισαν τη συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
    
Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το απόγευμα της Τετάρτης από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στο νόμο Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ. Έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καταψήφισαν τις αλλαγές. Η συζήτηση, που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.
  
Καταργείται την ερχόμενη Δευτέρα ο τηλεφωνικός αριθμός 184 τον οποίο καλούν οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προκειμένου να κλείνουν ραντεβού με γιατρό. Τη θέση του παίρνουν οι αριθμοί 14884 και 14900. «Ακριβή υπόθεση ακόμη και το κλείσιμο των ραντεβού» καταγγέλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, τονίζοντας ότι το κόστος κάθε κλήσης θα είναι σημαντικά υψηλότερο.

Κόσμος

Στη Μαδρίτη βρίσκεται την Πέμπτη ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ολοκληρώνοντας τις επαφές του στο πλαίσιο της μίνι περιοδείας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με αντικείμενο την κρίση στην Ευρωζώνη. Η συνάντηση του Μάριο Μόντι με τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι συμπίπτει χρονικά με την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ στην οποία είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, μετά την υπόσχεση του Μάριο Ντράγκι ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να προστατεύσει το ευρώ. Η συνάντηση πραγματοποιείται υπό το βάρος της δημοπρασίας ισπανικών ομολόγων και υπό τις πιέσεις που ασκούνται στην Μαδρίτη να λάβει αποφάσεις για την οικονομία της.
   
Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων των ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης. «Η Ελλάδα συμφωνεί στις περικοπές των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ» αναφέρουν τα δημοσιεύματα, λέγοντας ότι κατ' αυτόν τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση κερδίζει χρόνο.
  
 Μεγαλύτερη εμπλοκή στη Συρία επιδιώκουν οι ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει να δοθεί μεγαλύτερη στήριξη στους Σύρους αντάρτες -όχι όμως και όπλα-, ενώ ανάβει το «πράσινο φως» για ανάμειξη της CIA στη χώρα. Παράλληλα, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι οι μάχες στο εμπορικό κέντρο της Συρίας, Χαλέπι, αυξήθηκαν σημαντικά στη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Για σφαγή 35 αμάχων στη Δαμασκό μιλούν αυτόπτες μάρτυρες και ακτιβιστές.
   
Μπροστά σε απίστευτο θέαμα βρέθηκαν οι επισκέπτες του Βικτόρια Παρκ στο Λονδίνο, όταν ο δήμαρχος της πόλης Μπόρις Τζόνσον προσπάθησε να διασχίσει το πάρκο κρεμασμένος από ένα σκοινί. Ο εκκεντρικός δήμαρχος όμως έμεινε δέκα μέτρα πάνω από το έδαφος περίπου στα τρία τέταρτα της διαδρομής. «Μπορείτε να μου φέρετε ένα σκοινί, μπορείτε να μου φέρετε μία σκάλα;» φώναζε ο Μπόρις Τζόνσον, κρατώντας πάντα την ψυχραιμία και το χιούμορ του. «Σε κάθε περίπτωση, ήταν υπέροχο, το συνιστώ ανεπιφύλακτα» είπε αργότερα στους δημοσιογράφους.
   
Οικονομία

 Σε «μη αποκλειστικές» συζητήσεις με άλλες εταιρείες του κλάδου, με σκοπό τη διερεύνηση της δυνατότητας ενδεχόμενης ενοποίησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθώς και τους ενδεχόμενους όρους και προϋποθέσεις μιας στρατηγικής συνεργασίας, βρίσκεται η Forthnet στα πλαίσια αξιολόγησης των στρατηγικών της επιλογών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της την Πέμπτη.
   
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου κατά μία βαθμίδα σε «ΒΒ» από «ΒΒ+» προχώρησε η Standard & Poor's, ενώ παράλληλα έθεσε την αξιολόγηση της χώρας σε παρακολούθηση για περαιτέρω πιθανή υποβάθμιση. CreditWatch negative)
   
Το ουσιαστικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - τρόικας για το πρόγραμμα περικοπών της διετίας 2013 - 2014 αρχίζει σήμερα (Πέμπτη) με τον υπουργό Γ.Στουρνάρα να παρουσιάζει τις ελληνικές προτάσεις για τις περικοπές 11,5 δισ. ευρώ στα στελέχη του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ. Τις προηγούμενες ημέρες διεξήχθησαν προπαρασκευαστικές συζητήσεις σε επίπεδο υπηρεσιακών στελεχών και τεχνικών κλιμακίων της τρόικα τόσο για τα 11,5 δισ. ευρώ, όσο και για τις αποκλίσεις στην εφαρμογή του Προϋπολογισμού 2012 με αποτέλεσμα οι σημερινές συζητήσεις σε επίπεδο κορυφής να έχουν ήδη μια «ώριμη» βάση εκκίνησης.

Αθλητισμός

Η Αίγυπτος νίκησε τη Λευκορωσία με 3-1 (56' Σάλαχ, 73' Μόσεν, 79' Αμπουτρίκα - 87' Βορονκόφ) στο «Χάμπντεν Παρκ» της Γλασκώβης. Η Βραζιλία νίκησε τη Νέα Ζηλανδία με 3-0 (23' Ντανίλο, 29' Νταμιάο, 52' Σάντρο) στο «Σεν Τζέιμς Παρκαρκ» του Νιούκαστλ.
   
Το πρώτο της βήμα για πρόκριση στα πλέι οφ του Champions League έκανε η ΑΕ Λεμεσού κερδίζοντας το βράδυ της Τετάρτης με 1-0 την Παρτιζάν στο «Αντώνης Παπαδόπουλος». Το τέρμα του Βουό στο 13ο λεπτό της αναμέτρησης έδωσε στην πρωταθλήτρια Κύπρου προβάδισμα εν όψει της ρεβάνς που θα γίνει την επόμενη Τετάρτη στο Βελιγράδι.
   
Κανονικά συνεχίστηκε η προετοιμασία του Ολυμπιακού στο Έρμελο της Ολλανδίας. Οι «ερυθρόλευκοι» προπονήθηκαν το πρωί και το απόγευμα στο κοντινό γήπεδο της Χορστ. Το ευχάριστο νέο της ημέρας για τον Λεονάρντο Ζαρντίμ ήταν η συμμετοχή του Αριέλ Ιμπαγάσα στην απογευματινή προπόνηση όπου πήρε μέρος σε ασκήσεις κατοχής μαζί με την υπόλοιπη ομάδα. Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησαν οι Μιραλάς και Γκρέκο. Στην εθνική Ουγγαρίας ο Μέγιερι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: