22 Αυγούστου, 2012

Η ΧΙΟΣ ΑΚΟΜΑ ΦΛΕΓΕΤΑΙ, ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ, ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ.

Δίχως σταματημό συνέχιζε το καταστροφικό της έργο μέχρι χθες τα μεσάνυχτα η πυρκαγιά που ξέσπασε στη Χίο τα ξημερώματα του Σαββάτου.  Κάτοικοι, φορείς, μαστιχοπαραγωγοί και άλλοι επαγγελματίες με βεβαιότητα χαρακτηρίζουν πλέον την πυρκαγιά της 18ης Αυγούστου τη μεγαλύτερη που έχει πλήξει το νησί στη μακρά ιστορία του και ζητούν να αποδοθούν άμεσα ευθύνες στους υπαιτίους.

Παρότι ακριβής καταμέτρηση θα είναι δυνατή μόνο όταν η φωτιά τεθεί υπό έλεγχο, εκφράζονται φόβοι ότι οι εκτάσεις που αποτεφρώθηκαν ξεπερνούν τα 90.000 στρέμματα. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής μαζί με πολλές δεκάδες εθελοντών από τη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο δίνουν πάντως νυχθημερόν μάχη με τις φλόγες, όμως οι άνεμοι και τη Δευτέρα έπνεαν θυελλώδεις, με ισχύ έως και 8 μποφόρ, αποτρέποντας την κατάσβεση των κύριων μετώπων, στα κεντρικά και στα νότια της Χίου. Με ένα εκτενές ανακοινωθέν, το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μετέφερε χθες, λίγο μετά τις 20.00, τη δυσάρεστη είδηση ότι η πυρκαγιά δεν τέθηκε υπό έλεγχο και βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Πυροσβεστική ανέφερε παράλληλα ότι οι επίγειες δυνάμεις - 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 άτομα πεζοπόρο και 79 στρατιώτες, 11 υδροφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) - «θα εξακολουθήσουν να επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας».

Την ίδια ώρα, το Επιμελητήριο της Χίου συγκέντρωνε τρόφιμα, νερά, χυμούς αλλά και αλυσοπρίονα για να διατεθούν στους πυροσβέστες και τους εθελοντές, και καλούσε τους ξενοδόχους να προσφέρουν δωμάτια στους εθελοντές που έχουν έρθει από άλλα νησιά. Στη διάθεση των δυνάμεων πυρόσβεσης έθεσε το ειδικό όχημά του και ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν πάντως μεμονωμένοι κυνηγοί που με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου έσπευσαν να κυνηγήσουν, κυρίως στα βόρεια. Υστερα από αυστηρές συστάσεις του Κυνηγετικού Συλλόγου, ο οποίος τους κάλεσε να αφήσουν τα δίκαννα και να πιάσουν τις μάνικες, με απόφαση του δασάρχη το κυνήγι απαγορεύτηκε έως και τις 27 Αυγούστου. Τα κυριότερα προβλήματα στο νησί εστιάζονταν χθες στην περιοχή Αυγώνυμα, στο Ανάβατο, στο Λιθί, που εκκενώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, στην Ελάτα, στην περιοχή Κοντυλόπος, στα Αρμόλια και στον Αϊ-Γιώργη Συκούση.

Στο μεταξύ, τις διαμαρτυρίες των κατοίκων για την έλλειψη ασθενοφόρου ξεσήκωσε η περίπτωση του τραυματισμού ενός πυροσβέστη, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με καρότσα...Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, χθες ξέσπασαν 51 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, με σοβαρότερη αυτή στη Δάριζα Τροιζήνας, όπου δύο εξοχικές κατοικίες έγιναν στάχτη. Μεγάλες πυρκαγιές μαίνονταν επίσης χθες στην Εξω Χώρα της Ζακύνθου, στο Σολομό Κορινθίας -λόγω της οποίας διακόπηκε η κυκλοφορία στην Ε.Ο. Κορίνθου – Αργους-, στις περιοχές Αφράτο Αγρινίου, Πύρριχο Αρεόπολης, Δρύαλος και Σκουτάρι Γυθείου. Σημειώνεται τέλος ότι για τη φωτιά στην περιοχή Κοχύλου της Ανδρου που εκδηλώθηκε την Κυριακή συνελήφθησαν με την κατηγορία του εμπρησμού δύο αλλοδαποί 29 και 32 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: