01 Αυγούστου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Δείγμα DNA από πέντε άτομα έχουν λάβει μέχρι στιγμής οι αστυνομικές αρχές της Πάρου που ερευνούν την υπόθεση του σοβαρού τραυματισμού του 15χρονου κοριτσιού το απόγευμα της 22ας Ιουλίου στην παραλία της Χρυσής Ακτής. Τα πέντε άτομα προσήλθαν με τη θέλησή τους στις αστυνομικές αρχές, προκειμένου να αποκλειστεί η συμμετοχή τους στον τραυματισμό της 15χρονης. Και οι πέντε βρίσκονται σε μια λίστα 50 ανθρώπων που κλήθηκαν από τις Αρχές να καταθέσουν τι γνωρίζουν για το περιστατικό.
   
Μια κρίσιμη για τη συνοχή της κυβέρνησης σύσκεψη θα έχουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στις 17:00 το απόγευμα της Τετάρτης, μετά τις διαφοροποιήσεις που καταγράφηκαν σε ό,τι αφορά τη στρατηγική προσέγγιση για την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής. Το κλίμα επιβαρύνθηκε από τις διαρροές της Ιπποκράτους και του Μαξίμου και τώρα οι κυβερνητικοί εταίροι θα διερευνήσουν κατά πόσο υπάρχει περιθώριο συνεννόησης μεταξύ τους. Εν τω μεταξύ, η τρόικα συνεχίζει τις επισκέψεις στα υπουργεία, αναμένοντας τον κατάλογο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014.
   
Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις «σε βάθος, χωρίς καμία χρονοτριβή», έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην τρόικα κατά τη συνάντηση στο υπουργείο.
   
Σφοδρή επίθεση σε Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη εξαπέλυσε από την Κατερίνη ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς τους «τρόικα εσωτερικού» και «μοιραία τριανδρία», ενώ τους ζήτησε να «ανακοινώσουν τις περικοπές που έχουν ήδη αποφασίσει». Αναφερόμενος στις εξελίξεις με την ΑΤΕ, είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει αυτή τη σκανδαλώδη εκποίηση» και προειδοποίησε ότι «θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις» όλοι όσοι ενεπλάκησαν στη διαδικασία συγχώνευσης. Η πολιτική σχιζοφρένεια του κ.Τσίπρα δεν έχει όρια, απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ.Κεδίκογλου.
   
Νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Ευ.Βενιζέλο και Φ.Κουβέλη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη με αντικείμενο τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν χωριστές συναντήσεις «διευκρινιστικού χαρακτήρα» των εκπροσώπων των δανειστών με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό του κλίματος στο οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων, είναι το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέδωσε (μη) απάντηση σε άτυπη ενημέρωση που νωρίτερα εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ.

Κόσμος

 Η Φινλανδία και η Ισπανία είναι οι επόμενοι σταθμοί της ευρωπαϊκής περιοδείας του Ιταλού πρωθυπουργού. Σήμερα, Τετάρτη, ο Μάριο Μόντι θα βρεθεί στο Ελσίνκι για συνομιλίες με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γιούρκι Κατάινεν, ενώ την Πέμπτη θα μεταβεί στη Μαδρίτη όπου θα συναντηθεί με τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι. Προηγήθηκαν η συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αλλά και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στη διάρκεια της οποίας ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε την υποστήριξή του σε ένα πλαίσιο αποφασιστικής δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
   
Έπειτα από ένα δραματικό διήμερο, περισσότεροι από 600 εκατ. κάτοικοι στη βορειο-ανατολική Ινδία ξαναβρήκαν το ...φως τους. Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο διευθυντής της εθνικής εταιρείας ηλεκτρισμού, η λειτουργία όλων των δικτύων ηλεκτροδότησης αποκαταστάθηκε πλήρως και το ρεύμα επανήλθε σε όλες τις περιοχές της χώρας. Το ολικό μπλακ-άουτ σημειώθηκε τη Δευτέρα, προκαλώντας χάος σε 20 κρατίδια της βόρειας και ανατολικής χώρας.
  
 Η γαλλική Εθνοσυνέλευση κύρωσε το νέο νόμο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης, καλύπτοντας το τρίμηνο κενό που είχε δημιουργηθεί όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ανέτρεψε ως «ασαφές» το παλιότερο νομοθετικό πλαίσιο. Ο νέος νόμος θεσπίζει τρεις βαθμούς σεξουαλικής παρενόχλησης, με τον βαρύτερο να επιφέρει κάθειρξη μέχρι τρία χρόνια.
   
Επιπρόσθετες κυρώσεις σε βάρος του ιρανικού πετρελαϊκού και τραπεζικού τομέα επιβάλλει η Ουάσινγκτον, μετά από απόφαση του Λευκού Οίκου να σφίξει τον κλοιό στην Τεχεράνη με στόχο να κλείσουν οι «παρακαμπτήριες» του εμπάργκο ΗΠΑ και ΕΕ. Η αμερικανική κυβέρνηση «επιμένει στη διπλωματική οδό, αλλά το Ιράν πρέπει να σεβαστεί τις διεθνείς του υποχρεώσεις», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Οικονομία

Bασικός παράγοντας των εξελίξεων όσον αφορά το μέλλον της Εμπορικής Τράπεζας και κατ' επέκταση τις ανακατατάξεις στο τραπεζικό σύστημα, είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Credit Agricole ως προς την παρουσία της στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Η γαλλική τράπεζα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θέλει να έχει ρόλο στην Ελλάδα, παραμένοντας ως στρατηγικός επενδυτής στην τράπεζα που θα αποκτήσει την Εμπορική.
   
Σιωπηρή παράταση για την υποβολή περίπου 200.000 φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος της εβδομάδας έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Η επίσημη διορία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων εξέπνευσε την Τρίτη και συνολικά υποβλήθηκαν 5,3 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, σε σύνολο 5,5 εκατομμυρίων. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα επιτρέπει μέχρι το τέλος της εβδομάδας την κατάθεση δηλώσεων μέσω του Τaxisnet θεωρώντας εμπρόθεσμες τις σχετικές δηλώσεις.
   
Τη στήριξη του για μία αποφασιστική δράση για την επίλυση της κρίσης, επανέλαβε την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, κατά τις επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες επαφές στην Ευρώπη.

Αθλητισμός

 Ικανοποιημένος από την νίκη με 2-0 επί της Μάδεργουελ δήλωσε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, όμως όπως τόνισε «για να είμαστε σίγουροι ότι θα προκριθούμε, πρέπει να κερδίσουμε και στην Αθήνα. Αγωνιστήκαμε όπως έπρεπε σήμερα».
   
Σουηδία και Καναδάς αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2 στη μεταξύ τους αναμέτρηση στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» του Νιούκαστλ, στο πλαίσιο της 3ης και τελευταίας αγωνιστικής του ΣΤ' ομίλου. Χωρίς νικητή και τέρματα (0-0) έληξε η αναμέτρηση της Ιαπωνίας με τη Νότια Αφρική στο «Μιλένιουμ» του Κάρντιφ.
   
Τον αντίπαλό του στα πλέι οφ του Champions League περιμένει να μάθει ο Παναθηναϊκός. Με γκολ των Χριστοδουλόπουλου (14') και Μαυρία (76') οι «πράσινοι» νίκησαν 2-0 τη Μάδεργουελ στη Σκωτία στο πλαίσιο του πρώτου αγώνα του Γ' προκριματικού γύρου της διοργάνωσης και μετέτρεψαν τη ρεβάνς της Αθήνας (8/08) σε τυπική διαδικασία.




Δεν υπάρχουν σχόλια: