06 Αυγούστου, 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β΄ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ (5/8/2012).

 «Αν ζούσε ο Μακάριος θα απέρριπτε τελικά
και την Ομοσπονδία που αποδέχθηκε».

O Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, χθες Κυριακή, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία,  συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, στην κοινότητα Στατός – Άγιος Φώτιος, στην Πάφο. Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος προέστη του ετήσιου μνημοσύνου των ηρώων της κοινότητας, που έπεσαν υπέρ της Κυπριακής Ελευθερίας, Κωστάκη Π. Σαββίδη και Φίλιππου Ι. Κρητιώτη.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος μεταξύ άλλων είπε:

Την θέση ότι «ο Μακάριος αν ζούσε λίγο ακόμη θα απέρριπτε τελικά και την ομοσπονδία που αποδέχτηκε», διατύπωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ σε ερώτηση δημοσιογράφων, μετά το πέρας του Τρισαγίου στο μνημείο ηρώων της κοινότητας Στατός - Άγιος Φώτιος. «Θα την έπαιρνε πίσω», είπε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος την τελευταία του ομιλία του Εθνάρχη Μακαρίου στον Προμαχώνα (20 Ιουλίου 1977), που είχε διαβλέψει την Τούρκικη αδιαλλαξία.

Μιλώντας στον Στατό – Άγιο Φώτιο μετά το πέρας του μνημοσύνου των ηρώων της κοινότητας, στο οποίο προέστη,  ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου  δήλωσε ότι  «η Ομοσπονδία Μακαρίου δεν έχει καμία σχέση με την Ομοσπονδία για την οποία συζητούν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Με βάση την συμφωνία κορυφής του 1977, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επεδίωκε την ελεύθερη εγκατάσταση, διακίνηση και το δικαίωμα περιουσίας σε όλη την επικράτεια».

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου είπε ακόμη ότι «τότε δεν υπήρχαν έποικοι και ο Μακάριος ποτέ δεν μίλησε για διπεριφερειακή ομοσπονδία». Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι «η Ομοσπονδία που  συμφώνησε ο Μακάριος ήταν δικοινοτική, όπως έλεγε και δημόσια ο ίδιος προτιμούσε μια πολυπεριφερειακή Ομοσπονδία.  Καμία σχέση δεν έχει εκείνο που επιθυμούσε ο Μακάριος με αυτό που συζητούν σήμερα».

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε επίσης ότι «αν ζούσε σήμερα ο Μακάριος,  η συμβουλή που θα έδινε θα ήταν η Κύπρος να είναι όπως οι άλλες χώρες της Ε.Ε. επανατοποθετώντας το Κυπριακό ως θέμα εισβολής και κατοχής. Θα πρέπει  να δοθεί το μήνυμα της σωστής λύσης, ότι δηλαδή η Ε/Κ πλευρά δεν ζητά τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Δεν ζητούμε τίποτα περισσότερο από τα σπίτια μας και τους τάφους των προγόνων μας» κατέληξε ο Μακαριώτατος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: