06 Αυγούστου, 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΥΡΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ΄ (3.8.2012).


"Στο δρόμο που χάραξε ο Μακάριος"

Στην προσπάθειά μας για εξεύρεση μιας ειρηνικής, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, βαδίζουμε στην πορεία που ο ίδιος ο Μακάριος χάραξε.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση τιμής για τον Πρόεδρο Μακάριο στη γενέτειρα του αείμνηστου Εθνάρχη, την Παναγιά της Πάφου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως μετά το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ εναντίον του και την τουρκική εισβολή του 1974 που οδήγησαν στην τραγωδία, την οποία βιώνουμε μέχρι σήμερα, ο Μακάριος "έλαβε τη θαρραλέα και καθοριστική απόφαση για αποδοχή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου το 1977".

"Εκτιμούσε ορθά ο Μακάριος", τόνισε, "τους κινδύνους μόνιμης διχοτόμησης του νησιού και ότι η λύση ομοσπονδίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκατάσταση της ενότητας του λαού, του εδάφους, της οικονομίας και των θεσμών και στην απαλλαγή από την κατοχή". Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν ήταν ούτε από ενδοτισμό ούτε από έλλειψη πραγματισμού που ο Μακάριος αποδέχτηκε την ομοσπονδία. "Το έπραξε ακριβώς κατανοώντας ότι αποτελούσε τη μόνη διέξοδο για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας", συμπλήρωσε.

"Στην προσπάθειά μας για εξεύρεση μιας ειρηνικής, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, βαδίζουμε στην πορεία που ο ίδιος ο Μακάριος χάραξε. Αγωνιζόμαστε για λύση του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο, στη βάση του ιστορικού συμβιβασμού που ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε το πολιτικό θάρρος και τη διορατικότητα να συμφωνήσει". Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπενθύμισε πως αυτό το συμβιβασμό, το συμβιβασμό της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, επεδίωξαν όλοι ανεξαίρετα οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα.

"Υπό το βάρος των τετελεσμένων που δημιούργησε η τουρκική εισβολή και κατοχή, η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομοσπονδιακό κράτος ήταν και εξακολουθεί να είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή για απαλλαγή από την κατοχή, τερματισμό της διχοτόμησης και επανένωση του τόπου και του λαού", είπε και συνέχισε: "Εμείς πιστεύουμε στον ιστορικό συμβιβασμό τον οποίο συμφώνησε ο Μακάριος και υπερασπιζόμαστε τις παρακαταθήκες που μας κληροδότησε". "Γι’ αυτό και αγωνιζόμαστε με συνέπεια και έχουμε την πολιτική βούληση για συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, βασισμένη στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στο συμφωνημένο πλαίσιο για ένα ομοσπονδιακό κράτος που θα αποτελείται από δύο ομόσπονδες πολιτείες, ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών", σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Διευκρίνισε ότι η λύση θα πρέπει να συνάδει με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένηδων και Λατίνων. Χαρακτηρίζοντας τον Μακάριο ως "την σπουδαιότερη φυσιογνωμία της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας και ως ένα καταξιωμένο οξυδερκή πολιτικό και υψηλό βαθμό πολιτικής κρίσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανακοίνωσε ότι τιμώντας η Κυβέρνηση τη μνήμη και τους αγώνες του Μακαρίου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης το 2013 εκατό χρόνων από τη γέννηση του λαοπρόβλητου ηγέτη, έχει αποφασίσει όπως ανακηρύξει το 2013 ως έτος Μακαρίου".

"Στόχος μας", είπε, "είναι μέσα σε αυτή τη χρονιά στα σχολεία μας και στην ευρύτερη κοινωνία να αναδείξουμε την προσφορά και κληρονομιά του Μακαρίου. Προς αυτή την κατεύθυνση καταρτίζεται συνολικό πρόγραμμα".

Τουρκία και Ερογλου οδηγούν τις συνομιλίες σε αδιέξοδο

Αναφερόμενος στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι "το βασικό πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις, ιδιαίτερα από την ανάληψη της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας από τον κ. Έρογλου, ήταν και είναι η φιλοσοφία της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο". Υπενθυμίζοντας ότι ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, σχεδόν όλες οι βασικές θέσεις που κατέθετε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων ο κ. Έρογλου ήταν διαποτισμένες με αυτή την απαράδεχτη φιλοσοφία των δύο κρατών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε πως "αυτή τη στιγμή η Τουρκία και ο κ. Έρογλου με τη στάση τους ουσιαστικά οδηγούν τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων σε αδιέξοδο".

"Αρνούνται τη συνέχιση των συνομιλιών με αφορμή τάχατες την ανάληψη της εκ περιτροπής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Την ίδια στιγμή ετοιμάζουν και σερβίρουν λεγόμενα σχέδια Β΄ με στόχο την αναβάθμιση του ψευδοκράτους", είπε για να υπογραμμίσει πως "αυτή η συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή ούτε από τη διεθνή κοινότητα και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναμένουμε σαφή καταδίκη αυτής της απαράδεχτης συμπεριφοράς και συνετισμό της Τουρκίας".

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως η Τουρκία δεν μένει ως εδώ αλλά την ίδια ώρα απειλεί και προκαλεί. Οπως είπε, η Τουρκία "εκτοξεύει απειλές κατά του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες ανεύρεσης υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη και κατά της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ". "Θέλουμε να στείλουμε και σήμερα ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Καταδικάζουμε αυτές τις απαράδεχτες ενέργειες και απειλές. Η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί ήδη και μάλιστα με επιτυχία την Προεδρία της ΕΕ", είπε, προσθέτοντας πως "τα πρώτα δείγματα της προεδρίας μας είναι κάτι περισσότερο από θετικά".

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε πως "με αποφασιστικότητα προχωρήσαμε στην ανεύρεση φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη προοπτική για τον τόπο σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο"."Με την ίδια αποφασιστικότητα θα προχωρήσουμε και στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων παρά τις απαράδεκτες παρεμβάσεις και τις απειλές της Τουρκίας προς τις εταιρείες που υπέβαλαν αίτηση στα πλαίσια του δεύτερου γύρου αδειοδότησης. Είναι απόλυτο κυριαρχικό μας δικαίωμα και έχουμε μαζί μας στο θέμα αυτό ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα", υπογράμμισε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε πως πιστοί στις πολιτικές παρακαταθήκες του Εθνάρχη Μακάριου συνεχίζουμε τον αγώνα για λύση και επανένωση, για εθνική ανεξαρτησία και δημοκρατία"."Αυτή είναι και η καλύτερη τιμή που μπορούμε να προσφέρουμε στον ηγέτη Μακάριο και στους ήρωες πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τούρκικη εισβολή", κατέληξε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: