23 Αυγούστου, 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23/8/2012

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1305 Aποκεφαλίζεται o Σκωτσέζος επαναστάτης Γουίλιαμ Γουάλας από τους Άγγλους σε φυλακή του Λονδίνου, κατηγορούμενος για προδοσία.

1910 Σε πανηγυρική συγκέντρωση ανακοινώνεται η ίδρυση του νέου κόμματος του Ελευθέριου Βενιζέλου, με το όνομα «Κόμμα των Φιλελευθέρων».

1914 Η Ιαπωνία κηρύσσει πόλεμο στη Γερμανία και βομβαρδίζει το Κινγκντάο στην Κίνα.

1923 Αρχίζει η εκκένωση της Κωνσταντινούπολης από τα συμμαχικά στρατεύματα, μετά την επικύρωση της Συνθήκης της Λοζάνης από την Εθνοσυνέλευση της Άγκυρας. Επίσης, αρχίζει η εκκένωση των νησιών Ίμβρου και Τενέδου.

1942 Αρχίζει η Μάχη του Στάλινγκραντ. Οι Γερμανοί ισοπεδώνουν με βομβαρδισμούς την πόλη, ωστόσο οι Ρώσοι ανταποδίδουν στις επιθέσεις και μετά από έξι μήνες οι Γερμανοί παραδίνονται.

1990 Η Δυτική και η Ανατολική Γερμανία ανακοινώνουν ότι μέχρι τις 3 Οκτωβρίου θα έχουν ενωθεί.

2004 Διπλός ο θρίαμβος για τα ελληνικά χρώματα από νωρίς το πρωί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η νεαρή αθλήτρια από την Πρέβεζα, Αθανασία Τζουμελέκα κάνει όλη την Ελλάδα να παραμιλάει κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο βάδην. Το βράδυ ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά στους κρίκους την πρώτη θέση.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1912 Γεννιέται ο Αμερικανός χορευτής και ηθοποιός Τζιν Κέλι. Το 1951 βραβεύτηκε με ειδικό βραβείο Όσκαρ για τη συνεισφορά του στη χορογράφηση ταινιών.

1949 Γεννιέται ο Αυστραλός τραγουδιστής της ροκ μουσικής, Ρικ Σπρίνγκφιλντ.

1952 Γεννιέται η τραγουδίστρια Βίκυ Λέανδρος, κατά κόσμο Βασιλική Παπαθανασίου.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1926 Πεθαίνει, σε ηλικία μόλις 31 ετών, ο Ιταλός ηθοποιός και είδωλο του βωβού κινηματογράφου Ροδόλφο Βαλεντίνο. Ο θάνατός του βύθισε στη θλίψη γυναίκες από όλο τον κόσμο.

 1945 Πεθαίνει ο λογοτέχνης και ιστορικός Γιάννης Βλαχογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: