03 Αυγούστου, 2012

ΒΟΥΛΕΥΜΑ 1.900 ΣΕΛΙΔΩΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ.

 
Δεκατρία ολόκληρα χρόνια μετά το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, η Δικαιοσύνη ξανανοίγει έναν ογκώδη φάκελο, παραπέμποντας σε δίκη 49 άτομα (επιχειρηματίες, στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κ.λπ.) που φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού με μετοχές-«φούσκες».

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που προσεγγίζει τις 1.900 σελίδες (!) κρίνεται ότι πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας 49 από τους 67 αρχικά κατηγορούμενους κατά το αρχικό πρωτόδικο βούλευμα. Οι κατηγορίες αφορούν τα αδικήματα της απάτης κατ' επάγγελμα και συνήθεια, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα («ξέπλυμα» χρήματος), παραβίαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας και υπεξαίρεση συνολικού ποσού ύψους περίπου 57 εκατ. ευρώ (την κρίσιμη περίοδο ανερχόταν περίπου σε 19 δισ. δρχ.).

Βούλευμα

Κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος αναμένεται να ασκηθεί αναίρεση στον Αρειο Πάγο, γεγονός που φέρνει την υπόθεση μπροστά στον κίνδυνο παραγραφής, πολύ περισσότερο στην περίπτωση που εκδοθεί αναιρετικό βούλευμα, από το ανώτατο δικαστήριο. Η αντίστροφη μέτρηση για αρκετές υποθέσεις του Χρηματιστηρίου άρχισε ουσιαστικά μετά το 2006, όταν οι εισαγγελικές αρχές αποφάσισαν να ξανανοίξουν τον φάκελο (σε όσες περιπτώσεις δεν είχαν εκδοθεί αμετάκλητες αποφάσεις, βουλεύματα κ.λπ.) με συνέπεια αρκετές πλημμεληματικές αρχικά κατηγορίες να μετατραπούν σε κακουργηματικές.

Το έναυσμα για την επανεξέταση έδωσε η διαπίστωση ότι η ανακρίτρια του σκανδάλου Κων. Μπουρμπούλια είχε ανάμειξη στο λεγόμενο «παραδικαστικό κύκλωμα» (πριν από τρεις ημέρες καταδικάστηκε πάλι σε 12ετή κάθειρξη) και είχε ευνοήσει στο πλαίσιο της ανάκρισης κάποιους κατηγορουμένους. Την επανεξέταση κάποιων υποθέσεων ζήτησε ο εισαγγελέας Χρ. Λακαφώσης.

Παραπομπή

Στη συγκεκριμένη υπόθεση ύστερα από πρότασή του παραπέμφθηκαν αρχικά 67 άτομα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, που περιορίστηκαν σε 49 με το νέο εφετειακό βούλευμα.

Στη λίστα του παραπεμπομένων συγκαταλέγονται γνωστοί επιχειρηματίες, χρηματιστές κ.λπ. όπως οι Παναγιώτης Πανούσης, Γιώργος Μπατατούδης, Κωνσταντίνος Στέγγος, Χρυσή Στέγγου, Παναγιώτης Κονταλέξης, Σπύρος Τασσόγλου, Δημήτρης Ράνιος κ.λπ. Την παραπομπή τους ζήτησε με την πρότασή του ο εισαγγελέας εφετών Ιω. Λιακόπουλος, κρίνοντας ότι οι κατηγορούμενοι είχαν σκοπό να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος, μέσω της δημοσίευσης και διάδοσης ανακριβών και παραπλανητικών πληροφοριών προς το επενδυτικό κοινό.

Η υπόθεση αναμένεται να απασχολήσει και τον Αρειο Πάγο το Φθινόπωρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: