06 Απριλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Κρίσιμες θεωρεί τις επόμενες εκλογές ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος καθώς, όπως είπε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Πολιτική Κίνηση «Κοινωνικός Σύνδεσμος», διακυβεύονται τα επιτεύγματα της εισόδου της χώρας στην ΕΕ και η παραμονή της στην Ευρωζώνη. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και οι πρώην υπουργοί Αλέκος Παπαδόπουλος, Γ.Φλωρίδης, Νίκος Χριστοδουλάκης, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, Έκτωρ Νασιώκας κ.ά. Στη δική του παρέμβαση ο Γ.Φλωρίδης προέβλεψε ότι θα απαιτηθεί η δημιουργία μίας τρίτης πολιτικής κατεύθυνσης, στην οποία θα μπορούν να συνυπάρξουν πρόσωπα και από τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και εκτός πολιτικής.

Μετά τον τραυματισμό το απόγευμα της Τετάρτης από αστυνομικό των ΜΑΤ -σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες- δημοσιογράφου στη διάρκεια του συλλαλητηρίου σε ένδειξη τιμής στον 77χρονο Δ.Χριστούλα και διαμαρτυρίας για τα σκληρά οικονομικά μέτρα, το απόγευμα της Πέμπτης σημειώθηκε νέα επίθεση κατά εκπροσώπου της ενημέρωσης στη διάρκεια της δεύτερης συγκέντρωσης στο Σύνταγμα. Αυτή τη φορά, χτυπήθηκε πισώπλατα ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας Μάριος Λώλος. Με κρανιοεγκεφαλική κάκωση, ο Μ.Λώλος πρόκειται να εγχειριστεί σήμερα, Παρασκευή. Την επίθεση των ΜΑΤ καταγγέλλει η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, τονίζοντας ότι «στοχοποιείται η ενημέρωση».

Σε αδιέξοδο βρίσκονται εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, εξαιτίας της απόφασης των φαρμακοποιών να παγώσουν -τουλάχιστον μέχρι τη Μ.Τετάρτη- την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων έως ότου καταβληθούν ανεξόφλητες οφειλές. Η κατάσταση θα χειροτερέψει την Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς από τη Μ.Δευτέρα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν θα έχουν πρόσβαση με πίστωση στις υπηρεσίες που παρέχουν οι κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί.

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχωρεί το προεδρείο του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ το πρωί της Παρασκευής, προκειμένου να απαντήσει στις κατηγορίες που της αποδίδονται για την υπόθεση των υπερτιμολογήσεων σε δραστηριότητές της. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κάνει λόγο για «επίθεση λάσπης» και τονίζει ότι θα αποκαλύψει «τους πραγματικούς λόγους της συκοφαντικής επίθεσης που δέχεται».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα, Παρασκευή, η προσφώνηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στην ειδική συνεδρίαση της Κυπριακής Βουλής, την οποία θα παρακολουθήσει και ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας. Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας της επίσκεψης του κ. Παπαδήμου στη Λευκωσία θα ξεκινήσει νωρίτερα με την κατάθεση στεφάνων σε δύο χώρους άρρηκτα συνδεδεμένους με την σύγχρονη ιστορία και τους αγώνες του κυπριακού λαού: στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα «Φυλακισμένα Μνήματα».

Κόσμος

Περισσότεροι από 2.300 Σύροι πολίτες έχουν περάσει τα σύνορα με την Τουρκία τις τελευταίες δύο ημέρες, σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τη βία, δηλώνουν Τούρκοι αξιωματούχοι. Ο Μπασάρ Αλ-Άσαντ «πυροβολεί ανθρώπους, αλλά προσποιείται ότι αποσύρει στρατεύματα. Δεν αποσύρει στρατεύματα, εξαπατά τη διεθνή κοινότητα» λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα, ο ΓΓ του ΟΗΕ προειδοποιεί για έξαρση της κρίσης.

Ο Ρώσος Βίκτορ Μπουτ, γνωστός ως «έμπορος του θανάτου», ο οποίος κρίθηκε τον περασμένο Νοέμβριο ένοχος για λαθρεμπόριο όπλων υπέρ των ανταρτών της Κολομβίας, καταδικάσθηκε την Πέμπτη σε κάθειρξη 25 ετών από δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Την ανεξαρτησία του βόρειου τμήματος του Μάλι, της περιφέρειας Αζαουάντ, κήρυξε το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα του Αζαουάντ που αποτελείται από αντάρτες Τουαρέγκ, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπό του και την οποία επιβεβαίωσε ένας από τους εκπροσώπους του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24. Μονομερή κατάπαυση του πυρός κήρυξε το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα του Αζουάντ, την ώρα που η χώρα έχει βυθιστεί σε μια ανθρωπιστική κρίση.

Το Μπάφορντ του Γουαϊόμινγκ είναι μία πόλη του ενός κατοίκου. Θεωρείται η μικρότερη πόλη των ΗΠΑ και πουλήθηκε σε δημοπρασία σε δύο Βιετναμέζους στην τιμή των 900.000 δολαρίων. Η πόλη περιλαμβάνει ένα σχολείο, ένα βενζινάδικο, ένα σπίτι με τρεις κρεβατοκάμαρες και ένα κατάστημα. Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ άνοιξε πυρ κατά ιαπωνικού αλιευτικού πλοίου που βρέθηκε να περιπλανιέται ακυβέρνητο ανοιχτά της Αλάσκα. Το πλοίο, το οποίο είχε παρασυρθεί από το τσουνάμι που έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας τον Μάρτιο του 2011, βυθίστηκε.

Οικονομία

Νέες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, εφόσον εφαρμοσθεί το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοκτοίκησης. Η Κομισιόν στην πρόσφατη έκθεση της για την Ευρωζώνη αναφέρει ότι τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει φόρος στο «τεκμαρτό ενοίκιο», ενώ γενικότερα για τη φορολογία εισοδήματος «δείχνει» προς την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και ενδεχόμενες αλλαγές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τον ΦΠΑ.

Το 40% (104) του συνόλου των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεων έχει ενταθεί σε μία «προβληματικές» κατηγορίες διαπραγμάτευσης της αγοράς, ενώ την Πέμπτη η διοίκηση του ΧΑ αποφάσισε τη μεταφορά στην κατηγορία «επιτήρησης» άλλων 11 εταιρειών. Τα μεγέθη αυτά δείχνουν τη σταδιακή απαξίωση της χρηματιστηριακής αγοράς, μέσα σε ένα περιβάλλον βαθιάς ύφεσης και αβέβαιων προοπτικών για το μέλλον.

Εντατικές είναι οι διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο μεταξύ κυβέρνησης - τρόικας και τραπεζιτών για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, οι συνολικές ανάγκες του οποίου υπολογίζονται στα 40 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα λάβει την απόφαση έως τις 20 Απριλίου, ενώ σήμερα Παρασκευή λήγει η προθεσμία της Τράπεζας της Ελλάδος προς τις τράπεζες για την κατάθεση των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Αθλητισμός

Ατλέτικο Μαδρίτης - Βαλένθια και Σπόρτινγκ Λισαβόνας - Μπιλμπάο είναι τα ζευγάρια των ημιτελικών του Europa League, μετά τις ρεβάνς των προημιτελικών που έγιναν το βράδυ της Πέμπτης. Η Μέταλιστ έφτασε πιο κοντά στο να «σπάσει» την ιβηρική τετράδα, αλλά αστόχησε σε πέναλτι με τον Κλέιτον Ξαβιέρ στο 64' και έχασε την ευκαιρία.

Η επιστροφή του Ντέμη Νικολαΐδη στη διοίκηση της ΑΕΚ φαίνεται πως βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, αφού πέρα από τις διαπραγματεύσεις του ίδιου για την εύρεση επιχειρηματικού σχήματος που θα βγάλει την ΠΑΕ από το αδιέξοδο, ο αντιπρόεδρος της ΑΕΚ, Χάρης Οικονομόπουλος, προανήγγειλε την αποχώρησή του, λέγοντας ότι ο κύκλος του έχει κλείσει, ενώ επιβεβαίωσε ότι ο δρόμος της επιστροφής του Ντέμη έχει ήδη ανοίξει. Παράλληλα, προχώρησε και σε μία σοβαρή αποκάλυψη την υπόθεση Ψωμιάδη, λέγοντας ότι δύο ημέρες προτού δεσμευτούν οι λογαριασμοί της οικογένειας, έγινε ανάληψη μεγάλου ποσού!

Ενώ στον Άρη ήλπιζαν ότι ο Νέρι Καστίγιο θα ενίσχυε την ομάδα του στο Κυριακάτικο παιχνίδι κατά του Αστέρα Τρίπολης, μετά από απουσία στα δύο τελευταία παιχνίδια, την Πέμπτη ο Μεξικανός επιθετικός εγκατέλειψε το πρόγραμμα λόγω ενοχλήσεων στο γόνατο και πλέον η συμμετοχή του κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: