26 Απριλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.


Ελλάδα

Ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή προσήλθε το πρωί της Πέμπτης η Αρετή Τσοχατζοπούλου, κόρη του πρώην υπουργού, κατηγορουμένη στην υπόθεση νομιμοποίησης παράνομων αμοιβών του πατέρα της. Η Αρετή Τσοχατζοπούλου παρέδωσε απολογητικό υπόμνημα στον ανακριτή της υπόθεσης, στο οποίο διατυπώνονται οι θέσεις της για την κατηγορία που αντιμετωπίζει.

Κλειστός είναι ο σταθμός του μετρό στους Αμπελόκηπους, καθώς το πρωί της Πέμπτης ένας άνδρας ηλικίας περίπου 50 ετών έπεσε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στις γραμμές την ώρα που έφτανε στο σημείο ο συρμός. Ο άνδρας απεγκλωβίστηκε από συνεργεία της Πυροσβεστικής και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση.

Ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα σχεδιάζει -μετά το ΠΑΣΟΚ- και η Νέα Δημοκρατία, ενώ ενδεχομένως θα πραγματοποιηθεί ανάλογη συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη. Στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι μέχρι σήμερα καταγράφεται μια εικόνα «καταλυτικής υπεροχής» της ΝΔ στο πεδίο της κινητοποίησης και κρίνεται αναγκαίο η μάχη των εντυπώσεων να μη χαθεί την τελευταία εβδομάδα μέσα από τη σύγκριση των κομματικών συγκεντρώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Επιστρέφει στο Ζάππειο Μέγαρο την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να παρουσιάσει το λεγόμενο «Ζάππειο IV». Πρόκειται για το σχέδιο του κόμματός του για τους θεσμούς, την κοινωνία και την ασφάλεια. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να αναφερθεί σε ζητήματα που αφορούν τη διαφάνεια, τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και της εκτελεστικής εξουσίας, καθώς επίσης την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και τη βελτίωση της καθημερινότητας.

Σχόλιο για την παρέμβαση-στήριξη προς τον Αντώνη Σαμαρά από τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα σε ΜΜΕ της Θεσσαλίας. «Δεν βρήκε μια κουβέντα αυτοκριτικής για ό,τι έγινε μέχρι το 2009» επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος. Τι απάντησε στο ερώτημα αν περιμένει μια δήλωση στήριξης από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Κόσμος

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Πέμπτη στον γαλλικό Τύπο, διαβεβαίωσε ότι θα ψηφίσει τον Νικολά Σαρκοζί στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εκτιμώντας ότι η εκλογή του Σοσιαλιστή υποψηφίου Φρανσουά Ολάντ θα εξέθετε τη Γαλλία σε «κινήσεις των κύκλων της διεθνούς κερδοσκοπίας».

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν έκρινε την Πέμπτη τον πρωθυπουργό ένοχο για προσβολή δικαστηρίου, επειδή εδώ και πάνω από δυο χρόνια αρνείται να ζητήσει από την Ελβετία την επανάληψη της δικαστικής διαδικασίας για ξέπλυμα υπεξαιρεθέντων κρατικών κεφαλαίων από τον πρόεδρο της χώρας Ασίφ Αλί Ζαρντάρι. Ωστόσο, δεν τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης, αλλά του επέβαλε συμβολικά κράτηση... ολίγων λεπτών.

Η Γερουσία της Αργεντινής ενέκρινε την απόφαση της κρατικοποίησης της πετρελαϊκής εταιρείας YPF, μια κίνηση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την Ισπανία και την ΕΕ. Η πρόταση θα σταλεί τώρα για έγκριση και στην Κάτω Βουλή. Θεωρείται ότι θα εγκριθεί και εκεί εύκολα, καθώς οι σύμμαχοι της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες ελέγχουν και τα δύο Σώματα της Βουλής, ενώ το μέτρο στήριξαν και στελέχη της αντιπολίτευσης.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει ενέργειες κακόβουλων παραγόντων ώστε να τερματιστεί η χειρότερη οικονομική κρίση στη χώρα μετά την Μεγάλη Ύφεση. «Οι περισσότερες οικονομικές κρίσεις οφείλονται σε ένα μείγμα βλακείας, απληστίας, απερισκεψίας, ανάληψης (οικονομικού) κινδύνου, ελπίδας» για κέρδος και όχι σε «εγκληματικές ενέργειες», επισήμανε ο Γκάιτνερ.

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν την Τετάρτη σε διάφορες πόλεις της Χιλής, για πρώτη φορά φέτος, σηματοδοτώντας την επανέναρξη των κινητοποιήσεών τους με βασικό αίτημα τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Στο Σαντιάγο, 48.000 φοιτητές σύμφωνα με την αστυνομία, 80.000 κατά τους διοργανωτές της κινητοποίησης- διαδήλωσαν ειρηνικά, υπό την επιτήρηση των δυνάμεων της τάξης.

Οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μια ομάδα κρατών της Ευρωζώνης εργάζονται για μια πιθανή πρωτοβουλία, σύμφωνα με την οποίες οι τράπεζες που έχουν πληγεί από την κρίση θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στο μόνιμο ταμείο ευρωστήριξης (ESM). Ο κυριότερος λόγος είναι οι φόβοι για την κατάσταση στην Ισπανία και η ενδεχόμενη νέα επιδείνωση της κρίσης χρέους.

H Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία, την έκθεση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Άννυς Ποδηματά, σχετικά με την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο οποίος εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει έσοδα της τάξεως των 57 δισ. ευρώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Με άνοδο έκλεισαν την Τετάρτη οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη, με τις αγορές να υποδέχονται θετικά τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και στις δύο όχθες του Ατλαντικού -ενώ το κλίμα δεν «χάλασαν» ούτε οι εκτιμήσεις της Fed. Πρωταγωνίστρια της ημέρας η Apple, που οδήγησε τον Nasdaq στη μεγαλύτερή ενίσχυσή του από τις αρχές του χρόνου.

Αθλητισμός

Έπειτα από έναν δραματικό ημιτελικό που πήγε στην παράταση (2-1), η Μπάγερν ήταν αυτή που προκρίθηκε στον τελικό του Μονάχου, κερδίζοντας τελικά στα πέναλτι τη Ρεάλ με 3-1! Ο αγώνας ξεκίνησε ιδανικά για τους Ισπανούς, αφού στα πρώτα 15 λεπτά νικούσαν 2-0. Η Μπάγερν όμως, βρήκε το σθένος και αφού αρχικά μείωσε σε 2-1 στο 28', οδήγησε το ματς στην παράταση και τελικά στα πέναλτι. Εκεί, μοιραίοι για του Μαδριλένους ήταν οι Ρονάλντο, Κακά και Ράμος (η μπάλα ακόμη αγνοείται), ενώ από τους Βαυαρούς ο Νόιερ έκανε τις δύο πρώτες κρίσιμες αποκρούσεις κρατώντας το 2-0 υπέρ της ομάδας του. Η Μπάγερν λοιπόν θα αντιμετωπίσει την Τσέλσι στον τελικό του Champions League στις 19 Μαΐου στο Μονάχο.

Ιδιαίτερα ψυχοφθόρα αποδείχτηκε η 33η αγωνιστική του Campionato για τις δύο διεκδικήτριες του τίτλου Γιουβέντους και Μίλαν, οι οποίες πήραν τελικά δύσκολες νίκες με 1-0 στην έδρα της Τσεζένα και στο Σαν Σίρο με τη Τζένοα, αντίστοιχα και έτσι η μεταξύ τους διαφορά, διατηρήθηκε στους τρεις βαθμούς υπέρ της «Μεγάλης Κυρίας». Ζωντανή στην προσπάθεια που κάνει για να παραμείνει στην κατηγορία έμεινε η Νοβάρα.

Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την Παναθηναϊκή οικογένεια για ένα θέμα όπως η αμφισβήτηση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, είναι το μήνυμα που περνάει από την ανακοίνωσή του ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός αναφορικά με το θέμα της «Διπλής Ανάπλασης». Η διοίκηση παραθέτει όλα τα στοιχεία, ώστε να γνωρίζει όλη η Παναθηναϊκή οικογένεια το τι συμβαίνει και υποστηρίζει ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την Λεωφόρο, η οποία με έγγραφα και πράξεις είναι κατοχυρωμένη στον Παναθηναϊκό. Έτσι, ο Ερασιτέχνης απευθύνει κάλεσμα στην πολιτική ηγεσία να αναλάβει τις ευθύνες της για το θέμα ιδιοκτησίας της Λεωφόρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: