10 Απριλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

 Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία σήμερα, Μ.Τρίτη, και αύριο, Μ.Τετάρτη, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία προχώρησε στην 48ωρη απεργία που είχε εξαγγείλει. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αν και είχε διαμηνύσει ότι θα λάβει όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, φαίνεται πως τελικά δεν θα προχωρήσει σε επιστράτευση των ναυτεργατών. Για «χαριστική βολή στο μέτωπο του εγχώριου τουρισμού» κάνουν λόγο ξενοδόχοι και επιχειρηματίες, κυρίως νησιωτικών περιοχών.
   
Ενοχλημένος εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος με τον Γιάννη Ραγκούση, μετά την άρνηση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας να ψηφίσει την τροπολογία για τα οικονομικά των κομμάτων, κάνοντας λόγο για «χαριστική βολή στην αξιοπιστία των κομμάτων». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να κατηγόρησε τον κ. Ραγκούση για «πολιτική ανηθικότητα» ενώπιον των μελών της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, εκ των οποίων κανείς δεν υπερασπίστηκε τον κ. Ραγκούση. Ορισμένοι εκτιμούν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε τροχιά ρήξης.
   
Μικρό προβάδισμα του Ευάγγελου Βενιζέλου έναντι του Αντώνη Σαμαρά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία καταγράφει η δημοσκόπηση της GPO που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στις τέσσερις μονάδες (με 18,2% έναντι 14,2% του ΠΑΣΟΚ), ενώ στη Βουλή φαίνεται να εισέρχονται επτά κόμματα. Στο 7% κινούνται οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Πάνου Καμμένου, στο 4% ο ΛΑΟΣ και στο 3,1% η Χρυσή Αυγή.
   
Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, θα γίνει στις 14:00 τη Μ.Τρίτη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο ίδιος κάλεσε τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, να συστήσει υπηρεσιακή κυβέρνηση και υποστήριξε ότι τα υπουργεία έχουν γίνει πολιτικά γραφεία και έχουν ξεκινήσει «βιομηχανία προσλήψεων».
   
Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις επικείμενες εθνικές εκλογές ανακοίνωσε από την έδρα της Βουλής ο γ' αντιπρόεδρος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων, Βαγγέλης Αργύρης. Ο κ. Αργύρης καλώντας στο βήμα επί του νομοσχεδίου για το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ την βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, είπε χαρακτηριστικά: «Θα θυμάμαι ότι είστε η τελευταία που έδωσα το λόγο ως αντιπρόεδρος της Βουλής. Είναι η τελευταία φορά που βρίσκομαι στην έδρα». Πριν λάβει το λόγο η ομιλήτρια ρώτησε τον κ. Αργύρη «δηλαδή δεν θα είστε υποψήφιος;» κι εκείνος απάντησε: «Ναι, δεν θα είμαι υποψήφιος».

Κόσμος

Ο εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας της Κόστα Ρίκα απήχθη στη Βενεζουέλα. Η αστυνομία της Βενεζουέλας πραγματοποιεί έρευνα, προκειμένου να ανακαλύψει που βρίσκεται. Οι απαγωγείς έχουν ζητήσει λύτρα για την απελευθέρωσή του.
   
Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην επαρχία Χεράτ του δυτικού Αφγανιστάν, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.
   
Τρεις ασιατικές αεροπορικές εταιρείες πραγματοποιούν αλλαγές σε πορεία πτήσης τους, προκειμένου να αποφύγουν τον βορειοκορεατικό πύραυλο που αναμένεται να εκτοξευθεί ανάμεσα στις 12 και τις 16 Απριλίου. Η Βόρειος Κορέα έχει ήδη τοποθετήσει στην πλατφόρμα εκτόξευσης τον μεγάλου βεληνεκούς πύραυλο Unha-3, παρά τις προειδοποιήσεις της Δύσης που «βλέπει» πίσω από την εκτόξευση πυραυλική δοκιμή.
   
Λήγει την Τρίτη η διορία για την απόσυρση των συριακών στρατευμάτων από τις πόλεις, όπως ορίζει η συμφωνία της Δαμασκού με ΟΗΕ και Αραβικό Σύνδεσμο για την εφαρμογή της κατάπαυσης πυρός. Τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η Συρία έχει κάνει βήματα για την τήρηση του ειρηνευτικού σχεδίου.
   
Περικοπές ύψους 10 δισ. ευρώ στις δαπάνες υγείας και εκπαίδευσης ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση, χωρίς ακόμη να εξειδικεύει με τι είδους μέτρα θα ληφθούν για περιορισμό των δαπανών. Οι περικοπές -που προανήγγειλε η κυβέρνηση Ραχόι με ένα... λακωνικό δελτίο τύπου- πιθανότατα θα περιλαμβάνονται στο τριετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αναμένεται να παρουσιάσει εντός του μήνα η Μαδρίτη.

Οικονομία

Την απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών επιστροφής των εκκαθαρισμένων οφειλών ΦΠΑ προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ύψους 900 εκατ. ευρώ, υποσχέθηκε τη Μ. Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου, κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του κλάδου στο περιθώριο της εκδήλωσης για το νέο σύστημα ελέγχου εξαγωγών (ECS).
   
Νέο πακέτο περικοπών, ύψους 10 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε τη Μ. Δευτέρα η ισπανική κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να συγκρατήσει τα ελλείμματα, εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων από τις αγορές που οδηγούν σε νέα αύξηση του κόστους δανεισμού και την αναζωπύρωση των σεναρίων ότι η Ισπανία ίσως είναι η τέταρτη ευρωπαϊκή χώρα που θα αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόγραμμα στήριξης.
  
 Το Δημόσιο θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας, ύψους 1 δισ. ευρώ, τη Μ.Τρίτη, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει χρεόγραφα που λήγουν εντός του μήνα.

Αθλητισμός

Στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος Ισπανίας ανέβηκε η Μάλαγα, καθώς νίκησε 3-0 την Σανταντέρ και προσπέρασε την Βαλένθια, η οποία μόλις στο τρίτο λεπτό της αναμέτρησης έμεινε με δέκα παίκτες λόγω της αποβολής του Φρανθίς.
   
Η Νιούκαστλ ήταν η κερδισμένη του πρώτου πιάτου της 33ης αγωνιστικής της Πρέμιερ Λιγκ, καθώς νίκησε την Μπόλτον με 2-0 και έπιασε στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας την Τότεναμ, η οποία ηττήθηκε από τη Νόριτς με 2-1. Η Τσέλσι αντιθέτως... κλώτησε την ευκαιρία να ισοβαθμήσει με τις δύο ομάδες, καθώς έφερε ισοπαλία 1-1 με τη Φούλαμ στο «Κρέιβεν Κότατζ».
   
Ο Πάμπλο Ορμπάιθ φέρεται να δήλωσε σε Ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι επιστρέφει στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, ωστόσο σε συνομιλία που είχε με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του παραποιήθηκαν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: