11 Απριλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

Η αντίστροφη μέτρηση για την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών έχει αρχίσει, καθώς σήμερα, Μ.Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος αναμένεται να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών -πιθανότατα στις 6 Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να παρουσιάσει προς επικύρωση στο Εθνικό Συμβούλιο περίπου το 80% των υποψηφιοτήτων. Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις πράσινες λίστες θα συμπεριληφθούν οι Γ.Ραγκούσης και Γ.Παπακωνσταντίνου.
   
Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων στην Αμυγδαλέζα που αντιδρούν στη δημιουργία κέντρου κράτησης παράνομων μεταναστών. Περίπου 300 άτομα είχαν συγκεντρωθεί από τις 9 το βράδυ στην περιοχή, ενώ υπήρχε και αστυνομική δύναμη για λόγους ασφαλείας. Ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους πέταξαν πέτρες κατά των αστυνομικών, με αποτέλεσμα να προσαχθούν έξι άτομα. «Είναι χρέος των κατοίκων να προστατεύσουν την πόλη τους αρκεί αυτό να γίνει με νόμιμο τρόπο και όχι με παράνομες ενέργειες» είπε στον Βήμα 99,5 ο δήμαρχος Αχαρνών, Σ.Ντούρος.
   
Δεμένα παραμένουν για δεύτερη ημέρα τα πλοία στα λιμάνια, λόγω της 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ. Από νωρίς το πρωί της Μ.Τετάρτης επικρατεί ηρεμία στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ ολιγομελείς ομάδες περιφρούρησης βρίσκονται μπροστά από τα πλοία, τα οποία έχουν κλειστούς τους καταπέλτες. Την ίδια ώρα χιλιάδες είναι οι ακυρώσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
   
Με τις ψήφους βουλευτών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών. Καταψήφισαν οι βουλευτές ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΣΥ αλλά και ο Ντίνος Βρεττός (ΠΑΣΟΚ) και Θανάσης Μπούρας (ΝΔ). Ο Μ.Χρυσοχοΐδης είχε καλέσει σε υπερψήφιση της τροπολογίας επισείοντας τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από ζώνη του Σένγκεν. Έντονη κόντρα κυβέρνησης και ΛΑΟΣ, για τροπολογία κατηγορεί την κυβέρνηση η Αριστερά.
  
Κείμενο με το οποίο ζητεί να αλλάξει το θεσμικό πλάισιο ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών κατέθεσε η «Ένωση Πολιτών για την Παρέμβαση». Η Ένωση ζητά η Επιτροπή Ελέγχου να μην στελεχώνεται από βουλευτές και να διοικείται από κοινά αποδεκτή εξωκοινοβουλευτική προσωπικότητα.

Κόσμος

Συνομιλίες για την κατάσταση στη Συρία ξεκίνησε ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν με Ιρανούς αξιωματούχους στην Τεχεράνη. Ο Ανάν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Αλι-Ακμπάρ Σαλεχί, ενώ αναμένεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου αργότερα. Την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί ξανά τους ηγέτες της Συρίας να αλλάξουν ριζικά πορεία και να προχωρήσουν σε εκεχειρία, πυρά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας καταυλισμό στην Τουρκία, όπου έχουν καταφύγει Σύροι πρόσφυγες.
  
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν την Τετάρτη όταν εξερράγη βόμβα που ήταν τοποθετημένη σε λεωφορείο που εκτελούσε τοπικό δρομολόγιο στις νότιες Φιλιππίνες, προπύργιο αρκετών ισλαμιστικών οργανώσεων.
   
Ανήσυχη αλλά και εξοργισμένη για τη συνέχιση της εμφύλιας σφαγής στη Συρία εμφανίζεται η διεθνής κοινότητα η οποία ήταν εξαρχής δύσπιστη απέναντι στις υποσχέσεις της Δαμασκού ότι θα αποσύρει τα στρατεύματά της από τις πόλεις και θα προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός. Τυπικά, σύμφωνα με την πρόταση Ανάν, οι δυνάμεις του συριακού στρατού θα αποσύρονταν ως την Τρίτη 10 Απριλίου από τα αστικά κέντρα όπου μήνες βομβάρδιζαν και δολοφονούσαν αμάχους. Αλλά οι τουλάχιστον 50 νεκροί της Τρίτης και οι 1.000 της τελευταίας εβδομάδα δίνουν μία πολύ διαφορετική εικόνα...
   
Την απόσυρσή του από την κούρσα για την εξασφάλιση του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων ανακοίνωσε ο Ρικ Σαντόρουμ. Πληροφορίες ανέφεραν αρχικά ότι θα καλούσε σε υποστήριξη του Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος προηγείται σε εκλέκτορες και θεωρούνταν ως ο πιθανότερος ανταγωνιστής του Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές του Νοεμβρίου. Ωστόσο στην ομιλία του δεν έκανε αναφορές σε άλλους υποψήφιους.
   
Η προβλήτα του Σαουθάμπτον ασφυκτικά γεμάτη. Το θαύμα της ναυπηγικής, ένα πλωτό παλάτι, ο «αβύθιστος» Τιτανικός ξεκινά στις 10 Απριλίου του 1912 το παρθενικό του ταξίδι. Επιχειρηματίες, βιομήχανοι, η ελίτ της εποχής επιβιβάζονται περήφανοι στο υπερωκεάνιο. Μετανάστες «αγγίζουν» το όνειρο της Νέας Υόρκης. Όλοι κοιτούν με δέος το επίτευγμα της τεχνολογίας του 20ού αιώνα. Νοιώθουν ότι γράφουν ιστορία. Και έχουν δίκιο. Δεν είναι, όμως, η ιστορία που ελπίζουν και φαντάζονται...

Οικονομία

Φθηνότερο σε σχέση με πέρυσι είναι το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Αθηνών από τα 32 είδη φρούτων και λαχανικών, τα 27 παρουσιάζουν μειώσεις τιμών μέχρι και 52% σε σχέση με το Πάσχα 2011. Στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) δείχνουν πως φέτος και τα κρεατικά είναι φθηνότερα κατά 10,44%.
  
Το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής και οι επικείμενες εκλογές θα εξετασθούν στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα Τετάρτη ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας κ. Κρίστοφερ Σμαρτ, με τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο, τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά αλλά και τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
  
 Μόλις 615,2 εκατ. ευρώ έχουν εισπραχθεί από τα 8,2 δισ. ευρώ των φορολογικών προστίμων που έχουν επιδικασθεί, δηλαδή έχει ανακτηθεί το 7,48% του συνόλου. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ανείσπρακτα παραμένουν πρόστιμα 7,6 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν επιδικαστεί υπέρ του Δημοσίου.

Αθλητισμός

 Η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λιγκ έκανε δεκτή την ένσταση του Άρη κατά της διακοπής του αγώνα του με τον Αστέρα Τρίπολης που είχε διακοπεί στο 42ο λεπτό λόγω τραυματισμού της βοηθού από ρίψη αντικειμένου. Αυτό σημαίνει ότι η αναμέτρηση θα συνεχιστεί από το λεπτό που διεκόπη (42'), ενώ οι «κίτρινοι» τιμωρήθηκαν με πρόστιμο 55.000 ευρώ και με μια αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών. Αναμένεται παρέμβαση εισαγγελέα. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Θανάσης Αθανασιάδης έκανε λόγο για δικαίωση των «κιτρίνων».
   
Η Μπαρτσελόνα συνέτριψε με 4-0 τη Χετάφε και μείωσε στον ένα πόντο τη διαφορά της από την πρωτοοπόρο της βαθμολογίας, Ρεάλ, αγωνιώντας για το αποτέλεσμα του ντέρμπι της Μαδρίτης που διεξάγεται τη Μ.Τετάρτη. Η «βασίλισσα» δοκιμάζεται στο «Βιθέντε Καλντερόν», ενώ το ντέρμπι με την Μπαρτσελόνα διεξάγεται σε 10 μέρες.
   
Ο Άντι Κάρολ ήταν αυτός που έλυσε το γόρδιο δεσμό για τη Λίβερπουλ στο 91' της αναμέτρησης με την Μπλάκμπερν. Οι «κόκκινοι» πήραν τη νίκη με 3-2 στο «Ίγουντ Παρκ», μολονότι αγωνίζονταν με 10 παίκτες από το 25' λόγω αποβολής του τερματοφύλακα, Ντόνι. Απέκρουσε πέναλτι ο Τζόουνς.



Δεν υπάρχουν σχόλια: