19 Απριλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Ενώπιον του ανακριτή εμφανίζονται σήμερα, Πέμπτη, η σύζυγος και η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο πλαίσιο των απολογιών για την υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομων αμοιβών του πρώην υπουργού από εξοπλιστικά προγράμματα. Σε απολογία έχουν κληθεί, επίσης, άλλα οκτώ πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Και οι δέκα αναμένεται να ζητήσουν προθεσμίες από τον ανακριτή ώστε να ενημερωθούν για την ογκώδη, σχεδόν 10.000 σελίδων, δικογραφία.

Μετά την επιμονή των πολιτικών κομμάτων να διατηρηθεί στο ακέραιο το ύψος της εκλογικής ενίσχυσής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, βάσει των όσων ίσχυσαν το 2009, χωρίς καμία περικοπή λόγω της οικονομικής κρίσης, η Διακομματική Επιτροπή υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση αποφάσισε να λάβουν τα κόμματα 10 εκατ. ευρώ.

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είναι το κύριο θέμα συζήτησης στις διαδοχικές συναντήσεις που έχει σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Παιδείας με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών. Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης θα συναντηθεί με τα ΔΣ της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και της ΟΙΕΛΕ.

Την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσαν όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στο Mega. O εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης έκανε λόγο για «θέατρο και τα ψέματα Βενιζέλου», ενώ χαρακτήρισε εκ νέου τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «διάδοχο και συνεχιστή της πολιτικής Παπανδρέου».

Ο απόπλους για την Κρήτη απαγορεύτηκε αργά την Τετάρτη καθώς στο Κρητικό Πέλαγος πνέουν ισχυροί άνεμοι που φθάνουν και τα 9 μποφόρ. Έτσι δεν απέπλευσαν από το λιμάνι του Πειραιά το πλοίο «Έλυρος» για τα Χανιά, καθώς και το «Superfast 12» και το «Κνωσός» για το Ηράκλειο.

Κόσμος

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να αποφασίσει το μεσημέρι της Πέμπτης εάν θα εγκρίνει ή όχι αμφιλεγόμενη συμφωνία που θα επιτρέπει στις ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες επιβατών αεροπορικών πτήσεων. Οι Ευρωβουλευτές είναι διχασμένοι: ορισμένοι θεωρούν ότι είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία, ενώ άλλοι διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα.

O υπουργός Αστυνομίας και Κοινοτικής Ασφάλειας Ντέιβιντ Γκίμπσον, στην πολιτεία Κουίνσλαντ, υπέβαλε την παραίτησή του, μόλις 13 ημέρες μετά τον διορισμό και την ορκωμοσία του. Όπως αποκαλύφθηκε, τον περασμένο Νοέμβριο η άδεια οδήγησης του Ντ.Γκίμπσον ακυρώθηκε για τρεις μήνες, επειδή δεν πλήρωσε ένα πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα. Στο τρίμηνο, δε, αυτό, ο Γκίμπσον οδήγησε μοτοσικλέτα και τώρα ενδέχεται να κατηγορηθεί και για οδήγηση χωρίς άδεια...

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε σειρά εκρήξεων σε συνοικίες της Βαγδάτης, στο Κιρκούκ, τη Μπακούμπα και τη Σαμάρα. Δεκάδες οι τραυματίες, αναφέρει η ιρακινή αστυνομία. Στόχος των επιθέσεων φαίνεται πως ήταν δυνάμεις ασφαλείας.

Τρεις πράκτορες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εγκαταλείπουν την υπηρεσία, εξαιτίας «ροζ σκανδάλου» στην Καρθαγένη. Συνολικά έντεκα πράκτορες που συνόδευαν τον Αμερικανό πρόεδρο στην Κολομβία για τη Σύνοδο των χωρών της αμερικανικής ηπείρου, ανακλήθηκαν λόγω «απρεπούς συμπεριφοράς», η οποία φέρεται να έχει να κάνει με αγορά ερωτικών υπηρεσιών από ιερόδουλες.

Η Ινδία πραγματοποίησε την Πέμπτη την πρώτη -επιτυχημένη- δοκιμή ενός νέου πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή, ο οποίος, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, μπορεί να πλήξει οποιοδήποτε στόχο στην Κίνα και την Ευρώπη.

Οικονομία

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα ξεκινήσει την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 16:00 περίπου, στην οποία θα αναφερθεί στα ποσά που έχουν ήδη δεσμευθεί από τις χώρες-μέλη του Ταμείου, ύψους 316 δισ. δολαρίων, για το «τείχος προστασίας» απέναντι στην κρίση, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η παρέμβαση της για την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για να εξετάσει ζητήματα σχετικά με κρατικές ενισχύσεις που έχουν παρασχεθεί σε εταιρείες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Εξάλλου, δημοσκόπηση που διεξήγαγε η MRB για λογαριασμό του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου καταδεικνύει πως υπέρ της αξιοποίησης του Ελληνικού τάσσεται το 77% των ερωτηθέντων.

Στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών μπαίνουν φορολογούμενοι που διαμένουν στην Ελλάδα και αρέσκονται να ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες του εξωτερικού. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κάποιοι από αυτούς τους φορολογούμενους εμφανίζονται να διαθέτουν μεγάλες καταθέσεις σε χώρες όπως η Κύπρος και το Λουξεμβούργο και χρησιμοποιούν τις συνδεδεμένες με τις καταθέσεις τους κάρτες για να κάνουν αγορές στην Ελλάδα.

Αθλητισμός

Έτοιμος να αποχαιρετήσει τον Ολυμπιακό και τους φιλάθλους του φέρεται να είναι ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος το μεσημέρι της Πέμπτης μαζί με τον πρόεδρο της ομάδας, Βαγγέλη Μαρινάκη, θα προχωρήσει σε κοινή δήλωση στους δημοσιογράφους, όπως ενημέρωσε η ΠΑΕ το βράδυ της Τετάρτης, μετά το ματς στα Γιάννενα. Ο Βαλβέρδε θα βρεθεί από νωρίς στα γραφεία του συλλόγου στην πλατεία Αλεξάνδρας με τον Μαρινάκη και στη συνέχεια ο Βάσκος προπονητής θα κάνει την τοποθέτησή του με τα μέχρι τώρα δεδομένα να δείχνουν... αντίο.

Στην πρώτη ευρωπαϊκή ήττα της στο εφετινό Champions League, υποχρέωσε η Τσέλσι την Μπαρτσελόνα στον πρώτο μεταξύ τους ημιτελικό, όπου οι Άγγλοι επικράτησαν 1-0 και απέκτησαν ελαφρύ προβάδισμα εν όψει της ρεβάνς της επόμενης Τρίτης στο Καμπ Νου. Οι Καταλανοί, πάντως, ήταν καλύτεροι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και είχαν δύο δοκάρια στο 9' με τον Σάντσες και στο 92' με τον Πέδρο, όμως, οι Λονδρέζοι πέτυχαν το «χρυσό» γκολ στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου με τον Ντρογκμπά.

Τα γκολ των Σίλβα Κλέιτον στο 58' και Χριστοδουλόπουλου στις καθυστερήσεις έκριναν την αναμέτρηση στην Τρίπολη, όπου ο Παναθηναϊκός νίκησε 2-0 τον Αστέρα, στο πλαίσιο της 29ης ημέρας του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: