13 Απριλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Στη 1 το μεσημέρι θα ανοίξουν σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, τα εμπορικά καταστήματα στην Αττική και θα λειτουργήσουν ώς τις 7 το απόγευμα. Το Μεγάλο Σάββατο τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 3 το μεσημέρι. Την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα 16 Απριλίου τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Από την Τρίτη 17 Απριλίου επανέρχεται το κανονικό ωράριο.

Τροποποιήσεις στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς τις ημέρες του Πάσχα ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ, αλλαγές έχουν ανακοινωθεί και στη Θεσσαλονίκη. Χωρίς προβλήματα συνεχίζεται σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα.

Τα μέτρα της Τροχαίας βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, ενώ κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ και των πλοίων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, το Μεγάλο Σάββατο αναμένονται βροχές στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, αλλά την Κυριακή του Πάσχα ο καιρός θα βελτιωθεί.

Κορυφώνεται την Μ.Παρασκευή η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα. Τα μέτρα της Τροχαίας βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, κανονικά τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ και των πλοίων. Ο καιρός θα χαλάσει απότο Μ.Σάββατο και θα είναι βροχερός.

«Μπλόκαραν» οι λογαριασμοί του Ε.Μ.Πολυτεχνείου εξ αιτίας μιας διένεξης με το δήμο Ζωγράφου και το ίδρυμα δεν μπορεί να απορροφήσει την επιχορήγηση που κατατέθηκε τη Μεγάλη Τρίτη στο λογαριασμό του από το υπουργείο Παιδείας, αφού πλέον τα ιδρύματα χρηματοδοτούνται ανά μήνα.

Κόσμος

Απέτυχε η προσπάθεια της Βορείου Κορέας να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο, είδηση που επιβεβαίωσε το βορειοκορεατικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA. Η διεθνής κοινότητα, με εξαίρεση την Κίνα η οποία επισήμως σιωπά, καταδίκασε έντονα την εκτόξευση του πυραύλου. Ουάσινγκτον, Τόκιο και Σεούλ μίλησαν για «πρόκληση» και παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει κατεπειγόντως την Παρασκευή για το θέμα.

Την αποστολή 30 άοπλων παρατηρητών στη Συρία για να επιτηρούν την εφαρμογή της εύθραυστης εκεχειρίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη, προβλέπει σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο κατήρτισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το σχέδιο περιλαμβάνει σειρά απαιτήσεων από το καθεστώς Άσαντ και γι' αυτό κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα αντιδράσουν Κίνα και Ρωσία. Κρίσιμο τεστ για την εφαρμογή της εκεχειρίας αποτελούν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που προγραμματίζει για σήμερα, Παρασκευή, η αντιπολίτευση.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον έξι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων μια γυναίκα σοβαρά, κατά τη σύγκρουση αμαξοστοιχίας με έναν εκσκαφέα κοντά σε εργοτάξιο στην περιοχή Μουλχάιμ αμ Μάιν της κεντρικής Γερμανίας. Ενισχυμένες από τον πιο ζεστό Μάρτιο του τελευταίου αιώνα αλλά και την ξηρασία του περασμένου χειμώνα είναι οι δεκάδες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες σε δασικές εκτάσεις των ΗΠΑ. Μία από τις εστίες, στο Νιού Τζέρσεϊ, είναι ορατή ακόμη και από το κέντρο του Μανχάταν.

Τον Μάιο πρόκειται να αρχίσει η επιχείρηση για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia το οποίο παραμένει μισοβυθισμένο στα νερά του νησιού Τζίλιο στην Ιταλία από τον Ιανουάριο, αναφέρουν οι ιταλικές Αρχές.

Οικονομία

Ανοδικά κινήθηκαν οι αγορές την Πέμπτη, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κερδίζουν έδαφος. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,41% στις 12986,58 μονάδες και ο Standard and Poor’s έκλεισε στις 1387,57 μονάδες με άνοδο 1,38%.

Αποστολή εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αναλύσει αύριο, Παρασκευή, στη Μαδρίτη τους λογαριασμούς της Ισπανίας στο πλαίσιο της εποπτείας των οικονομικών ανισορροπιών αρκετών χωρών, ανακοίνωσαν το ισπανικό υπουργείο Οικονομίας και η Κομισιόν. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι πρόκειται για συνηθισμένη επίσκεψη και όχι για ειδική αποστολή λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με το κόστος δανεισμού της η Ισπανία.

Να μην στραγγαλιστεί η ανάπτυξη στην Ισπανία, λέει η Λαγκάρντ. Δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου διάρκειας 13 εβδομάδων και ποσού 1.250 εκατ. ευρώ, λήξεως 20 Ιουλίου 2012, θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 17 Απριλίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Αθλητισμός

Ακόμα ένα επεισόδιο προστέθηκε στο σίριαλ Μπαλοτέλι-Μαντσίνι αφού όλα έδειχναν πως ο τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι είχε βαρεθεί τα καμώματα του παίκτη του, με τελευταίο την κόκκινη κάρτα που «είδε» ο Μπαλοτέλι στον αγώνα με την Άρσεναλ, και θα τον έδιωχνε από την ομάδα. Όμως ο μάνατζερ του ιδιόρρυθμού επιθετικού, Μίνο Ραϊόλα, υποστηρίζει πως οι δύο άντρες έκαναν ανακωχή και πως ο πελάτης του θα μείνει στους «πολίτες» για άλλα δύο χρόνια.

Στο μεταγραφικό στόχαστρο της Μπεσίκτας φαίνεται ότι βρίσκεται ο Ράφικ Τζιμπούρ, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα. Ο Αλγερινός επιθετικός του Ολυμπιακού που έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα, όσο και το Champions League, έχει γίνει «μήλον της έριδος» για αρκετές ομάδες του εξωτερικού και ειδικά της γειτονικής χώρας. Στο μεταξύ, η αστυνομία μετά από έλεγχο που έκανε την Μεγάλη Πέμπτη στο ΟΑΚΑ έδωσε το «ΟΚ» για να ανοίξουν δύο ακόμα Θύρες για τον κόσμο του Ολυμπιακού στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Ατρόμητο.

Συνάντηση με τον πρόεδρο Ζήση Βρύζα και τον τεχνικό διευθυντή Παντελή Κωνσταντινίδη είχε την Μ.Πέμπτη ο προπονητής του ΠΑΟΚ Λάζλο Μπόλονι, με τους τρεις άνδρες να συζητούν για τα αγωνιστικά θέματα της ομάδας, ενώ έκαναν και σχεδιασμό για τη νέα σεζόν. Αυτό δείχνει ότι επιθυμία των δύο πλευρών είναι να συνεχίζουν τη συνεργασία τους. Την Τρίτη του Πάσχα θα απολογηθεί ο Γ.Σαχπατζίδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: