20 Απριλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ελλάδα

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ανακοίνωσε η Δημοκρατική Αριστερά το πρωί της Παρασκευής. Επικεφαλής τίθεται ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Σπύρος Λυκούδης και ακολουθούν: ο πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστής Παπαϊωάννου, ο καθηγητής Νίκος Δερμετζής. Το ψηφοδέλτιο στελεχώνουν ακόμη μεταξύ άλλων οι ηθοποιοί Εύα Κοταμανίδου και Γιάννης Μπέζος και η δημοσιογράφος Πόπη Διαμαντάκου.

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το ύψος της προεκλογικής επιδότησης των κομμάτων (12 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση), το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του διαχωρίζει τη θέση του, επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια της σύσκεψης της Διακομματικής Επιτροπής τάχθηκε υπέρ της μείωσης της κρατικής επιδότησης, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο λαό. Παράλληλα, το ΚΚΕ τονίζει ότι η πρότασή του αυτή συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ.

Την παραίτησή του από την υποψηφιότητα για τις βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε ο Γιώργος Συμπιλίδης. «Μπροστά στη δύσκολη μάχη της 6ης Μαΐου, όλα τα προσωπικά παραμερίζονται. Σημασία έχει μόνον η νίκη της παράταξης, που μας χρειάζεται όλους» αναφέρει -μεταξύ άλλων- σε ανακοίνωσή του. «Τιμώ την κίνηση του Γιώργου Συμπιλίδη, που δείχνει πνεύμα ενότητας και αποφασιστικότητα για τη νίκη. Συνεχίζουμε όλοι μαζί τον αγώνα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δέχθηκε εντονότατες επικρίσεις για τη συμμετοχή του κ. Συμπιλίδη στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Από τα Χανιά αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα τεθεί ο Μανώλης Γλέζος, ενώ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται και ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος, ο οποίος έχασε την ακοή του όταν αστυνομικές έριξαν σε απόσταση αναπνοής από εκείνον μία χειροβομβίδα κρότου-λάμψης, στη διάρκεια διαδήλωσης στις 15 Ιουνίου του 2011.

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την είσπραξη οφειλόμενων ενοικίων και την έξωση των μη συνεπών ενοικιαστών προβλέπει ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης που τέθηκε σε ισχύ. Βάσει της ρύθμισης αυτής, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προβαίνουν σε εξώσεις ακόμη και χωρίς τη διεξαγωγή δίκης, με μια διαδικασία που μπορεί να ολοκληρώνεται σε 50 ημέρες.

Κόσμος

Ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας το Μπαχρέιν πριν από τις δοκιμές για το Γκραν Πρι της Formula 1, το οποίο θα λάβει χώρα την Κυριακή. Αντικαθεστωτικοί πραγματοποιούν διαδηλώσεις εδώ και αρκετές ημέρες και έχουν εξαγγείλει «τρεις ημέρες οργής» εν όψει της διοργάνωσης του Γκραν Πρι. Μάλιστα, ανησυχία επικρατεί για το εάν ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί, καθώς κλιμακώνονται οι αναταραχές.

Τρεις νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας θα είναι Φρανσουά Ολάντ. Στις δύο από αυτές ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών έρχεται πρώτος στον πρώτο γύρο, αφήνοντας δεύτερο τον Νικολά Σαρκοζί, ενώ στην τρίτη οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν ίσα ποσοστά. Στον δεύτερο γύρο, πάντως, ο Φρανσουά Ολάντ διατηρεί προβάδισμα και στις τρεις δημοσκοπήσεις. «Δεν υπάρχει σωτηρία» φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν στον Νικολά Σαρκοζί, λιγότερο από 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Γαλλία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στη Συρία παραμένει «ιδιαίτερα επισφαλής». Την ώρα που Ηνωμένα Έθνη και Δαμασκός κατέληγαν σε αρχική συμφωνία με την συριακή κυβέρνηση για τους κανόνες που θα διέπουν την αποστολή των παρατηρητών στη χώρα, ο Μπαν Γκι-μουν δήλωνε ότι έχει δει «ανησυχητικές» αποδείξεις για τη συνέχιση της βίας.

Στρατιωτικό ελικόπτερο του ΝΑΤΟ συνετρίβη την Πέμπτη στο Αφγανιστάν, εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών. Στο ελικόπτερο επέβαιναν τέσσερις Αμερικανοί, οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι νεκροί. Τρία ρομπότ που ελέγχουν τους κρατούμενους δοκιμάζει φυλακή στη Νότιο Κορέα σε μία προσπάθεια να αυξήσει την επιτήρηση και να μειώσει το κόστος λειτουργία. Αν τα ρομπότ περάσουν τη δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας, θα εγκατασταθούν μόνιμα και σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα και πιθανόν να αναβαθμιστούν ώστε να κάνουν και ελέγχους για όπλα ή είδη που μπήκαν παρανόμως.

Οικονομία

Οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο οικονομικό πρόγραμμα δεν μπορεί να έχουν άμεση απόδοση και γι' αυτό είναι αναγκαίο να υιοθετήσουμε πολιτικές και δράσεις άμεσου αναπτυξιακού αποτελέσματος, τόνισε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας σε ημερίδα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην οποία παρών είναι και ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων Αντόνιο Ταγιάνι. Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος κάλεσε τις τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Νευρικότητα επικρατεί στο Χρηματιστήριο την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών, εν αναμονή της ανακοίνωσης των τραπεζικών αποτελεσμάτων 2011 μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Αύριο Σάββατο θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος μετέθεσε κατά 24ωρες την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ όπου θα μετάσχει στην Εαρινή Συνοδό του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο λόγος της μετάθεσης της αναχώρησης του υπουργού είναι η αποκρυστάλλωση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Αθλητισμός

Σε ιδιαίτερα δραματικό ύφος μίλησε ο Αλεν Μπουμσονγκ για τα δρώμενα στον Παναθηναϊκό, ο παίκτης που μέσα στα «πράσινα» αποδυτήρια είναι ο πιο σκληρός και επικριτικός με τις διοικητικές εξελίξεις, ενώ ήταν από τους κατηγορηματικούς στο να μην υπογραφεί ο οικονομικός διακανονσιμός. «Δεν πρέπει να αφήσουν τον Παναθηναϊκό να... πεθάνει. Οι άνθρωποι που ορίζουν τις τύχες του θα πρέπει να πάρουν τις σωστές αποφάσεις» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Και ενώ όλα έδειχναν ότι η Ατλέτικο Μαδρίτης θα βρισκόταν από το βράδυ της Πέμπτης στον τελικό του Europa League, η Βαλένθια κατάφερε να μπει ξανά στην κούρσα της πρόκρισης με τη λήξη του μεταξύ τους ημιτελικού. Στον πρώτο ισπανικό «εμφύλιο» για τα ημιτελικά της διοργάνωσης οι «ροχιμπλάνκος» επικράτησαν των «νυχτερίδων» με 4-2 στην Μαδρίτη, μολονότι μέχρι το τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων είχαν το προβάδισμα με 4-1. Στον άλλο ημιτελικό, η Σπόρτιγκ Λισαβόνας έκανε την ανατροπή και απέκτησε μικρό προβάδισμα πρόκρισης με 2-1 επί της ΑΘλέτικ Μπιλμπάο.

Συνεχίζεται το προσεχές τριήμερο το πρωτάθλημα της Football League (B' Εθνική), με τη διεξαγωγή της 26ης αγωνιστικής. Η πρωτοπόρος Βέροια υποδέχεται το Σάββατο την Καλλονή και θέλει τους τρεις βαθμούς για να διατηρήσει το προβάδισμα έναντι του Πανθρακικού, ο οποίος υποδέχεται την ίδια ημέρα τον Πανσερραϊκό. Η «αυλαία» της 26ης αγωνιστικής ανοίγει την Παρασκευή στο «Γρηγόρης Λαμπράκης» της Καλλιθέας, όπου η τοπική ομάδα υποδέχεται τον Ηρακλή Ψαχνών, ενώ το... κυρίως πιάτο της αγωνιστικής θα διεξαχθεί την Κυριακή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: