07 Απριλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

 Στις 14 Μαΐου ξεκινά ο 17ος κύκλος διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Στοάς του Βιβλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Ιουνίου. Στον 17ο κύκλο θα διδάξουν επίλεκτα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για θέματα της ειδικότητάς τους που αναφέρονται στη μετάφραση, την αρχιτεκτονική των Αθηνών (18ος-19ος αι.), την ελληνική ιστορία και ιστοριογραφία, την ελληνική λογοτεχνία, τη σύγχρονη δραματολογία.
   
Κάλεσμα για νέα συνάντηση απηύθυνε το Σάββατο στους εκπροσώπους της ΠΝΟ η υπουργός Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή». Η υπουργός είπε, πάντως, ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο το δημόσιο συμφέρον. Υπενθυμίζεται ότι οι ναυτεργάτες έχουν προκηρύξει απεργία για τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη.
 
  Mε λιγότερα χρήματα στην τσέπη, αλλά ίδιες ή και ακριβότερες τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες καλούνται φέτος οι Έλληνες να γιορτάσουν το Πάσχα. Με ακριβότερα καύσιμα, ακτοπλοϊκά εισιτήρια και καταλύματα, οι περισσότεροι δεν φαίνεται να εγκαταλείπουν φέτος το κλεινόν άστυ. Οι αυξήσεις αυτές σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση των εισοδημάτων αναγκάζουν τους Έλληνες να περάσουν το φτωχότερο Πάσχα των τελευταίων δεκαετιών.
   
Η πρώτη αντίδραση στο προσκλητήριο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, για επιστροφή στο Κίνημα όσων «αποδέχονται το πολιτικό μας πλαίσιο» ήρθε από την Βάσω Παπανδρέου, η οποία είπε ότι στηρίζει την προσπάθεια Βενιζέλου, αλλά έχει διαφορετική άποψη. Θετική στην πρόσκληση εμφανίστηκε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ο Χρήστος Μαγκούφης ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Τρικάλων.
   
Σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος Μάριος Λώλος, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου την Πέμπτη στο Σύνταγμα. Το ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει ότι υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία αποκαταστάθηκε το κάταγμα του κρανίου.

Κόσμος

  
 Περισσότεροι από 100 Πακιστανοί στρατιώτες καταπλακώθηκαν από χιονοστιβάδα στην περιοχή του παγετώνα Σιάτσεν, στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, μεταξύ Πακιστάν-Ινδίας. Ομάδες διάσωσης κατευθύνονται στο σημείο.
   
Tην έντονη αντίδραση του ΓΓ του ΟΗΕ προκάλεσαν οι πληροφορίες ότι οι συριακές δυνάμεις εξαπολύουν νέες επιθέσεις κατά αμάχων, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς Ασαντ συμφώνησε στην ημερομηνία της 10ης Απριλίου για την κατάπαυση του πυρός. «Η 10η Απριλίου δεν αποτελεί δικαιολογία για να συνεχιστεί η αιματοχυσία» δήλωσε ο Μπαν Γκι-μουν.
   
Ένα μαχητικό τύπου F/A-18 Hornet του αμερικανικού Ναυτικού κατέπεσε την Παρασκευή σε συγκρότημα κατοικιών στη Βιρτζίνια προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε κατοικίες. Οι δύο πιλότοι χρησιμοποίησαν με επιτυχία τα εκτινασσόμενα καθίσματα και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο χωρίς να έχουν σοβαρά τραύματα. Τρία άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο αλλά δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
   
Λιτανείες, κατανυκτικές τελετές και αναπαραστάσεις στον καθολικό και προτεσταντικό κόσμο για τη Μεγάλη Παρασκευή. Επίκεντρο είναι τόσο τα Ιεροσόλυμα, με παράλληλο φέτος εορτασμό του εβραϊκού Πεσάχ, όσο και το Βατικανό.  

 Ένας στενός συνεργάτης του Χόσνι Μουμπάρακ, ο πρώην αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, παρά το ότι αρχικά είχε απορρίψει το ενδεχόμενο. Στη δήλωσή του είπε ότι τον μετέπεισαν εκατοντάδες άτομα, οπαδοί του που του πρότειναν να κατέβει στις εκλογές που διεξάγονται τον Μάιο.

Οικονομία

    Μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη θα πρέπει οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να πληρώσουν το δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους. Το Δώρο είναι ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο και καταβάλλεται στο ακέραιο εφόσον η σχέση εργασίας διήρκησε ολόκληρη τη χρονική περίοδο στη περίπτωση του επιδόματος εορτών Πάσχα από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.
   
Στην τελευταία θέση του καταλόγου 14 χωρών της Ευρώπης ως προς την ελκυστικότητά τους για την ίδρυση επιχειρήσεων βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της υπηρεσίας του αυστριακού υπουργείου Οικονομίας, Austrian Business Agency (ΑΒΑ) και στην οποία συμμετείχαν 300 διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων από 14 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Αξιοσημείωτο πάντως είναι πως ο παράγοντας του εργασιακού κόστους έπεται αρκετών άλλων στα κριτήρια βάσει των οποίων οι συμμετέχοντες στην έρευνα αποτίμησαν την ελκυστικότητα των χωρών που εξετάστηκαν.
  
 Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε την Παρασκευή η πρώτη προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) δύο ομολογιούχων του ελληνικού Δημοσίου, με την οποία ζητούν να κριθεί η συνταγματικότητα και η νομιμότητα των κυβερνητικών πράξεων, με τις οποίες υλοποιήθηκε το PSI και για τους Έλληνες ομολογιούχους, οι οποίοι δεν συμμετείχαν εθελοντικά σε αυτό. Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι παραβιάζονται διατάξεις του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που προστατεύουν την περιουσία και του άρθρου 4 του Συντάγματος, που καθιερώνουν την αρχή της ισότητας.

Αθλητισμός

 Στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» διεξάγεται η σημαντικότερη αναμέτρηση για την 32η αγωνιστική με την οποία συνεχίζεται το επόμενο τριήμερο η Primera Division. Εκεί η πρωτοπόρος Ρεάλ Μαδρίτης θα υποδεχθεί το βράδυ της Κυριακής την τρίτη Βαλένθια με στόχο τη νίκη, προκειμένου να διατηρήσει το προβάδισμα των έξι βαθμών από την πρωταθλήτρια Μπαρτσελόνα. Στο σπουδαιότερο ματς του Campionato, το Σάββατο η Λάτσιο υποδέχεται στο «Ολίμπικο» της Ρώμης τη Νάπολι.
   
Να πανηγυρίσει την κατάκτηση του νταμπλ με τον κόσμο του Ολυμπιακού θέλει ο Ερνέστο Βαλβέρδε και μιλώντας στη Nova, αρχικά έκανε ένα κάλεσμα στους φίλους των «ερυθρολεύκων» για να δημιουργήσουν φιέστα στο «Καραϊσκάκη» για το παιχνίδι με την Κέρκυρα για τη Σούπερ Λιγκ. Ωστόσο, αναφέρθηκε και στο θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «το πότε θα μιλήσω με τον πρόεδρο εξαρτάται από εκείνον. Όμως, το εάν θα ανανεώσω θα εξαρτηθεί από πολλούς λόγους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: