09 Απριλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Θέμα ημερών θεωρείται η ολοκλήρωση της επεξεργασίας των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας. Ορισμένες από τις λίστες ίσως δημοσιοποιηθούν εντός της Μ. Εβδομάδας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι στον προεκλογικό τους αγώνα, αλλά ο κύριος όγκος των ονομάτων θα δοθεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα και αυτό διότι στη λεωφόρο Συγγρού εκτιμούν ότι στελέχη που θα δυσαρεστηθούν, επειδή δεν θα συμπεριληφθούν στους συνδυασμούς της ΝΔ, θα επιλέξουν να στηρίξουν άλλους «ενοίκους της γαλάζιας πολυκατοικίας».

Αρνητική ήταν η απάντηση τόσο του ΚΚΕ όσο και της Δημοκρατικής Αριστεράς στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για προεκλογική συνεργασία στις οκτώ μονοεδρικές της χώρας. Στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς χαρακτηρίζουν «επικοινωνιακού τύπου» την πρόταση αυτή, ενώ η Αλ.Παπαρήγα επιτέθηκε την Κυριακή κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «νοθεύει τη λαϊκή συνείδηση όπως έκανε και το ΠΑΣΟΚ στο ξεκίνημά του».

Αβέβαιο παραμένει αν θα αποπλεύσουν τα πλοία αύριο, Μ.Τρίτη και μεθαύριο Μ.Τετάρτη, καθώς μετά τη συνάντηση που είχε η ΠΝΟ με την υπουργό Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου και τον υπουργό Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη δεν συνεδρίασε για να αποφασίσει εάν η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί ή όχι. Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, Μ.Δευτέρα, εκτός απροόπτου. Πάντως, η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της έναντι των ναυτεργατών, δηλώνοντας έτοιμη να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την ομαλή διακίνηση επιβατών και προϊόντων.

Συνεχίζονται και τη Μεγάλη Εβδομάδα τα προβλήματα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, αφού εκτός από τα φάρμακα από σήμερα, Μ.Δευτέρα, θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους και τις εξετάσεις στα συμβεβλημένα με τον Οργανισμό εργαστήρια. Οι εργαστηριακοί γιατροί αποφάσισαν να παγώσουν την πίστωση προς τον ΕΟΠΥΥ, διεκδικώντας την αποπληρωμή οφειλών. Επίσης, σήμερα κάνει πρεμιέρα το σύστημα συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας. Κατά του νέου συστήματος τάσσεται ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι έξω από το κτίριο του ΕΟΠΥΥ, στη λ. Κηφισίας στο Μαρούσι.

Κλειστοί θα παραμείνουν σήμερα, Μ.Δευτέρα, οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, καθώς οι εργαζόμενοι στους δήμους πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, αντιδρώντας σε νομοσχέδιο που προβλέπει τη μετατροπή των φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων σε Ανώνυμες Εταιρείες. Όπως σημειώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, «ουσιαστικά προαναγγέλλονται απολύσεις εργαζομένων στους ΧΥΤΑ όλης της χώρας».

Κόσμος

Η πολυαναμενόμενη κατάπαυση του πυρός στη Συρία βρίσκεται σε κίνδυνο, μετά την απόφαση των ανταρτών να απορρίψουν τη νέα απαίτηση του συριακού καθεστώτος για γραπτές εγγυήσεις της αντιπολίτευσης ότι αποδέχεται τον τερματισμό κάθε είδους βίας. «Θα δώσουμε εγγυήσεις, αλλά όχι στο συριακό καθεστώς» λένε οι αντάρτες. Δεκάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους σε βιαιότητες το Σαββατοκύριακο.

Οι αρχές της Λιβύης δεν θα παραδώσουν τον Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιο του Μουαμάρ Καντάφι, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη και επιμένουν ότι θα δικαστεί σε λιβυκό δικαστήριο, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Άλι Άσουρ.

Εκπρόσωποι έξι μεγάλων δυνάμεων θα συμμετάσχουν στον επόμενο γύρο των συνομιλιών με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα στις 14 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε την Κυριακή εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Μεταφέροντας τον ίδιο αριθμό επιβατών με τον θρυλικό Τιτανικό, ένα κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε από το Σαουθάμπτον της Βρετανίας σε ένα ασυνήθιστο ταξίδι μνήμης. Οι επιβάτες θα απολαύσουν το πολυτελές μενού του ιστορικού υπερωκεάνιου, θα ζήσουν την ατμόσφαιρά του και θα αποτίσουν φόρο τιμής στο σημείο της τραγωδίας.

Ένας 38χρονος Αλβανός σκοτώθηκε και τα δύο παιδιά του τραυματίστηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής όταν εξερράγη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που τοποθέτησαν άγνωστοι στο παράθυρο του διαμερίσματός του στην εθνοτικά διαιρεμένη Κοσόβσκα-Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου. Οι δράστες αναζητούνται από την αστυνομία του Κοσόβου και την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR).

Οικονομία

Το επίδομα αλλοδαπής που λαμβάνουν οι πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου οι οποίοι μεταβαίνουν στο εξωτερικό για εκτέλεση υπηρεσίας, δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και η αντίθετη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη φορολόγησή του είναι αντισυνταγματική. Αυτό αποφάσισε το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Φ. Αρναούτογλου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γ. Βώρος) και λόγω της αντισυνταγματικότητας παρέπεμψε το όλο θέμα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Αντισυνταγματική έκρινε το ΣτΕ διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας που προβλέπει περιορισμένη επιστροφή των παράνομων φόρων και περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις έντοκες αξιώσεις των πολιτών για τη μακρόχρονη απώλεια των χρημάτων τους. Ειδικότερα, έκρινε αντισυνταγματική και ανίσχυρη τη ρύθμιση του ν. 2120/93 που ορίζει ότι σε περίπτωση δικαστικής ακύρωσης φόρων, δασμών, προστίμων, τα χρήματα επιστρέφονται στους πολίτες με τόκους που αρχίζουν να μετρούν τουλάχιστον επτά μήνες μετά την κοινοποίηση στο Δημόσιο (ΔΟΥ) της οριστικής (δηλαδή της εφετειακής) δικαστικής απόφασης.

Το νέο Σύστημα Ελέγχου Εξαγωγών (ECS) θα παρουσιάσει σήμερα Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου. Με τη νέα εφαρμογή οι εξαγωγές διενεργούνται χωρίς έγγραφα και ανθρώπινη μεσολάβηση, ενώ αλλάζει ριζικά ο τρόπος διεξαγωγής των τελωνειακών διαδικασιών και διατυπώσεων. Έτσι, απλοποιούνται οι διαδικασίες εξαγωγών και ελαχιστοποιούνται αθέμιτες συναλλαγές κάνοντας πιο διαφανείς τις υπηρεσίες των Τελωνείων

Αθλητισμός

Η Ρεάλ Μαδρίτης έμεινε στο στείρο 0-0 με τη Βαλένθια μέσα στο «Μπερναμπέου» και είδε τη διαφορά της με τη δεύτερη στην βαθμολογία Μπαρτσελόνα να μειώνεται στους τέσσερις βαθμούς, δύο μόλις εβδομάδες πριν από το καθοριστικό για τον τίτλο el clasico. Μεγάλη νίκη, που της δίνει δικαίωμα ελπίδας για συμμετοχή στο Champions League της προσεχούς περιόδου, πέτυχε η Λεβάντε, καθώς για την 32η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος επικράτησε 2-0 της Ατλέτικο Μαδρίτης. Με τη νίκη αυτή η Λεβάντε σκαρφάλωσε τουλάχιστον προσωρινά στην τρίτη θέση με 48 βαθμούς.

Συγκάτοικος με την Μονπελιέ στην κορυφή του σαμπιονά παρέμεινε η Παρί Σεν Ζερμέν, έχοντας ένα ματς περισσότερο. Στον αγώνα με τον οποίο έπεσε η αυλαία της 31ης ημέρας στο γαλλικό πρωτάθλημα, η ΠΣΖ νίκησε 2-1 την Μαρσέιγ και έφτασε τους 63 βαθμούς όσους έχει η Μονπελιέ.

Ο δυνατός αέρας που φυσσούσε στη Λιβαδειά δεν οδήγησε απλώς στην αναβολή του αγώνα του Λεβαδειακού με την Ξάνθη αλλά ολόκληρης της 29ης αγωνιστικής, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί την Μεγάλη Τετάρτη, για την Τετάρτη του Πάσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: