12 Απριλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης δημιούργησε η σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου, με τη ΝΔ να στοχοποιεί το ΠΑΣΟΚ ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής διαφθοράς. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αν και κρατούν χαμηλούς τους τόνους, προειδοποιούν με αντεπίθεση για τις «γαλάζιες αμαρτίες». Στη σύλληψη του πρώην υπουργού αναφέρθηκε και ο Ευ.Βενιζέλος από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι η «δεν διασφαλίσαμε σε απόλυτο βαθμό την αυτοκάθαρση του πολιτικού συστήματος».
   
Κρατούμενος στη ΓΑΔΑ παραμένει ο πρώην υπουργός και από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, Ακης Τσοχατζόπουλος, μέχρι να απολογηθεί -τη Δευτέρα του Πάσχα- για την κατηγορία του ξεπλύματος χρήματος. Στη συνέχεια θα κριθεί αν θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερος. «Θέλαμε να αποφύγουμε έναν νέο Χριστοφοράκο» δηλώνουν δικαστικοί κύκλοι σχετικά με τη σύλληψή σε αυτή τη συγκυρία.

Συμβουλές προς τους καταναλωτές δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, προκειμένου να προσέξουν τι να αγοράσουν και τι να αποφύγουν για το πασχαλινό τους τραπέζι.
   
Με νέο άνοιγμα στους «καραμανλικούς» και με στόχο να δημιουργηθεί μία ομάδα κρούσης που θα προβάλει τον παραταξιακό χαρακτήρα της ΝΔ συγκροτήθηκε η εκλογική επιτροπή του κόμματος που αριθμεί 55 μέλη. Στην Εθνική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα όπου προεδρεύει ο Αντώνης Σαμαράς εντάχθηκαν παλαιά και νεότερα στελέχη του κόμματος, σε μία προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι φέρνει αποτελέσματα η πανστρατιά που κήρυξε ο πρόεδρος του κόμματος.
   
Σε επιφυλακή τίθενται σήμερα Μ. Πέμπτη τα Λιμεναρχεία Πειραιά και Ραφήνας, καθώς αναμένεται να κινηθεί ο μεγάλος όγκος των ταξιδιωτών του Πάσχα, που εγκλωβίστηκε στην Αθήνα λόγω της 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ.

Κόσμος

Οι καιρικές συνθήκες ίσως αναβάλουν τα σχέδια της Βορείου Κορέας για την εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκους, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή.
   
Ο σοσιαλιστής υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε πως δεν θα υπάρξει ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ στη διάρκεια της πενταετίας του, αν εκλεγεί πρόεδρος, έστω κι αν δεν ασκήσει βέτο στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και δεν θα υπάρξουν μέσα στην επόμενη πενταετία» είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.
   
O κατά συρροή δολοφόνος Τσαρλς Μάνσον (77 ετών σήμερα), ένας από τους πλέον ιο περιβόητους κατάδικους των ΗΠΑ, είδε μία ακόμα αίτηση αποφυλάκισης με αναστολή να απορρίπτεται. Ήταν η 12η αίτηση που απορρίφθηκε και τώρα πρέπει να περιμένει άλλα 15 χρόνια για την επόμενη. Το 1969, ο Μάνσον και οι οπαδοί του είχαν κατακρεουργήσει επτά άτομα, μεταξύ αυτών και η Σάρον Τέιτ, η έγκυος σύζυγος του Ρόμαν Πολάνσκι.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων του Κονέτικατ ενέκρινε την κατάργηση της θανατικής ποινής στην Πολιτεία, κάνοντας ένα βήμα ακόμη ώστε το Κονέκτικατ να γίνει η πέμπτη Πολιτεία των ΗΠΑ μέσα σε πέντε χρόνια που εγκαταλείπει την εσχάτη των ποινών. Ουσιαστικά απομένει η υπογραφή του κυβερνήτη για να τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος.
   
Με την υποσημείωση ότι «θα απαντήσει, εφόσον προκληθεί», η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τίθεται σε ισχύ από τις 6 το πρωί της Πέμπτης η κατάπαυση του πυρός. Αντίστοιχη προειδοποίηση έχουν απευθύνει και οι αντικαθεστωτικοί. Στη διεθνή κοινότητα, πάντως, εξακολουθεί να επικρατεί σκεπτικισμός.

Οικονομία

Πτώση των διεθνών τουριστικών αφίξεων που άγγιξε κατά μέσο όρο το 8,8% κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2012 η ελληνική τουριστική βιομηχανία, με βάση τα προσωρινά στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Οι αφίξεις με αεροπλάνο στη Ρόδο το διάστημα Ιανουάριος - Μάρτιος 2012 εμφανίζονται μειωμένες κατά 54,28% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η αντίστοιχη μείωση στην Κω ήταν 39,66% και στην Αθήνα 15,64%.
  
 Τη μεταρρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως αυτό ισχύει τα τελευταία 85 χρόνια, καλείται να εγκρίνει στις 24 Απριλίου η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της κεντρικής τράπεζας. Στόχος των αλλαγών που επιβάλλονται από το νέο Μνημόνιο είναι να βελτιωθεί η λήψη αποφάσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος και να εξαλειφθούν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων. Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων αυτών και της αναθεώρησης του καταστατικού της, οι εμπορικές τράπεζες που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να προχωρήσουν στην πώληση ή τη μεταβίβαση των ποσοστών που κατέχουν στο μετοχικό της κεφάλαιο.
   
Σε νέα παράταση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών που λήγει κανονικά στα τέλη Απριλίου προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορμή για τη νέα παράταση θα αποτελέσουν οι επικείμενες εκλογές, η αιτία όμως έχει να κάνει με την ανάγκη του κράτους να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα. Από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί 200 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αθλητισμός

«Φωτιά» πήρε ξανά το πρωτάθλημα στην Αγγλία, καθώς πέντε αγωνιστικές πριν το φινάλε, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γνώρισε οδυνηρή ήττα από την Γουίγκαν με 1-0 και έδωσε το δικαίωμα στην Μάντσεστερ Σίτι που διέλυσε την Γουέστ Μπρομ με 4-0 να πλησιάσει στους πέντε βαθμούς με το μεγάλο μεταξύ τους ντέρμπι να έπεται.
   
Η Γιουβέντους πέρασε ξανά στην κορυφή της βαθμολογίας του ιταλικού πρωταθλήματος μετά την εντός έδρας νίκη επί της Λάτσιο με 2-1. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Πέπε στο 30' αλλά οι «λατσιάλι» ισοφάρισαν στην λήξη του πρώτου ημιχρόνου με τον Μάουρι. Την νίκη στην Γιουβέντους χάρισε ο Ντελ Πίερο με γκολ στο 82'.

Με σόου του Κριστιάνο Ρονάλντο (χατ-τρικ) η Ρεάλ πήρε το ντέρμπι της Μαδρίτης νικώντας εκτός έδρας την Ατλέτικο με 4-1 και διατηρήθηκε σε απόσταση 4 βαθμών από τη δεύτερη στη βαθμολογία Μπαρτσελόνα. Νίκη που της δίνει το δικαίωμα να ελπίζει στην αποφυγή του υποβιβασμού πέτυχε η Χιχόν επί της Λεβάντε (3-2), στη μεγάλη έκπληξη της ημέρας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: