30 Απριλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.


Ελλάδα

Σκληρή κριτική άσκησε η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή. Επισημαίνοντας ότι «ο κ. Τσίπρας αλλάζει θέσεις κάθε μέρα», αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί καταγγελίας της δανειακής σύμβασης και επαναδιαπραγμάτευσης και αναρωτήθηκε: «Αν του πουν: "Έξω από την ΕΕ"; Αυτός λέει ότι δεν θα του το πουν, λόγω νομικών εμποδίων... Αστεία πράγματα. Η ζωή έχει αποδείξει ότι όταν αποφασίσουν να σε διώξουν, θα σε διώξουν». Παράλληλα, η γγ του ΚΚΕ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας θέλει το ΚΚΕ στην κυβέρνηση της Αριστεράς ως άλλοθι, κάτι που η ίδια αρνείται να προσφέρει.

Kείμενο στήριξης των συνδυασμών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπογράφουν 23 πανεπιστημιακοί, αναφερόμενοι στην κατάσταση που επικρατεί στην Παιδεία και ζητώντας μεταξύ άλλων διαγραφή του χρέους, έξοδο από την ευρωζώνη και εθνικοποίηση των τραπεζών.

Ισχυρή εντολή, για να σταθεροποιήσει τη χώρα και να ενώσει το λαό, ζήτησε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, του Αλ.Τσίπρα, του Πάνου Καμένου και της ακροδεξιάς και μίλησε για «νέα και παλιά κόμματα, που κάνουν τα πάντα προκειμένου να μην πάρομε εμείς ισχυρή εντολή». Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι υπόσχεται τα πάντα, όσα δεν έκανε επί 2,5 χρόνια, ακόμη κι όσα αποδοκίμαζαν όταν τα έλεγε η ΝΔ.

Η απόφαση της της Τουρκίας να παραχωρήσει άδειες για πετρελαϊκές έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί συνέχεια των ενεργειών της που παραβιάζουν το Δίκαιο της Θάλασσας, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. «Αυτό δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό από την ΕΕ, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

Κόσμος

Ο πρώην υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης και εκ των στενών συνεργατών του Μουαμάρ Καντάφι, Σούκρι Γάνεμ, βρέθηκε νεκρός την Κυριακή στον Δούναβη, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Βιέννης, όπου ζούσε εξόριστος. Η σορός του 69χρονου Λίβυου βρέθηκε μέσα στο ποτάμι το πρωί από έναν περαστικό.

Εν μέσω του σάλου που έχει δημιουργηθεί με την καταγγελία της αρχηγού της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο για ξυλοδαρμό της από δεσμοφύλακες, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζεται σε δημοσίευμα του Spiegel να εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει την επίσκεψή της στην Ουκρανία τον Ιούνιο για το Euro 2012 εάν δεν έχει αποφυλακιστεί η Τιμοσένκο.

Ο δημοσιογράφος Ρομεό Λανγκλουά, ανταποκριτής του ειδησεογραφικού δικτύου France 24 στην Κολομβία, απήχθη την Κυριακή μετά από επίθεση ανταρτών των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) εναντίον κυβερνητικών στρατιωτών. Ο δημοσιογράφος -που έχει τραυματιστεί από σφαίρα στο αριστερό χέρι- ακολουθούσε τον κολομβιανό στρατό για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ σχετικά με τη μάχη κατά των εμπόρων ναρκωτικών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνει στο BBC ότι δεν υπήρξε κάποια «μεγάλη συμφωνία» με τον κολοσσό μέσων ενημέρωσης του μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοκ σε αντάλλαγμα για τη στήριξη που του πρόσφεραν οι εφημερίδες του στις βουλευτικές εκλογές του 2010. Τονίζει ότι δεν αληθεύει πως οι Συντηρητικοί συμφώνησαν να βοηθήσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα του Μέρντοκ ή να διευκολύνουν την εξαγορά του δορυφορικού τηλεοπτικού μπουκέτου BSkyB.

Στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο στη Γαλλία μία εβδομάδα πριν στηθούν οι κάλπες για την κρίσιμη προεδρική μονομαχία με την αντιπαράθεση να επικεντρώνεται στις καταγγελίες του Ντομινίκ Στρος-Καν ότι η παράταξη του Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται πίσω από την πολιτική του πτώση, και τις αποκαλύψεις γαλλικού μέσου περί χρηματοδότησης της εκστρατείας του νυν προέδρου το 2007 από το καθεστώς Καντάφι. Για συκοφαντίες και κατάπτυστη εκστρατεία σπίλωσης από την Αριστερά εν όψει της κάλπης μιλά ο Σαρκοζί. Την ίδια ώρα, οι Σοσιαλιστές προσπαθούν να «μαζέψουν» την κοινή παρουσία τους με τον «έκπτωτο» Στρος-Καν σε ένα παριζιάνικο πάρτι...

Οικονομία

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν ο πρόεδρος και εργαζόμενοι στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ζητώντας να ακυρωθεί, ως αντίθετη στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σε εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου (Ν. 4024/2011) και καθορίζει τις αποδοχές των απασχολούμενων στις Αρχές (επιστημονικό προσωπικό, δικηγόροι). Οι προσφεύγοντες κάνουν λόγο για περικοπές από 21,45% έως 56,54%.

Μέτρα προώθησης της ανάπτυξης για τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης αλλά και φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ζητούν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) για να δώσουν το -απαραίτητο- «ναι» στην κύρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου από τη γερμανική Βουλή. Το χρονοδιάγραμμα Μέρκελ για έγκριση του Συμφώνου μέσα στο Μάιο «δεν μπορεί πλέον να τηρηθεί», δηλώνει το ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου SPD Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, δίνοντας επίσης ψήφο υποστήριξης στις θέσεις του Γάλλου προεδρικού υποψηφίου Φρασουά Ολάντ για εμπλουτισμό του Συμφώνου με ένα «Σύμφωνο Ανάπτυξης».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προσέθεσε τη φωνή της σ' εκείνες οι οποίες καλούν να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια της ΕΕ που έχει συμφωνηθεί να δαπανηθούν για τις υποδομές με πιο ευέλικτο τρόπο, ώστε να συμβάλλουν να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη. «Ετοιμάζουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα εν όψει της Συνόδου Κορυφής» φέρεται να λέει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Leipziger Volkszeitung, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει την επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

Αθλητισμός

Η Μπαρτσελόνα ήταν ισοπεδωτική στην έδρα της Ράγιο Βαγιεκάνο, την οποία συνέτριψε με... 7-0 στο πλαίσιο της 36ης αγωνιστικής της Primera Division και έτσι η Ρεάλ Μαδρίτης που το μεσημέρι επικράτησε με 3-0 της Σεβίλλης, θα πρέπει να περιμένει λίγο ακόμα ώστε να στεφθεί και μαθηματικά πρωταθλήτρια. Η Μάλαγα νίκησε τη Βαλένθια με 1-0 και να την ξεπεράσει στη μάχη για την 3η θέση που οδηγεί απευθείας στους ομίλους του Champions League. Εν τω μεταξύ, η Σαραγόσα του Μανόλο Χιμένεθ επικράτησε με 2-0 της Αθλέτικ Μπιλμπάο και η Ατλέτικο Μαδρίτης έμεινε στο 2-2 με την Μπέτις.

Στο τελευταίο αλλά και πιο σημαντικό 34ης ημέρας του Championnat, η Λιλ πήρε το ντέρμπι από την Παρί Σεν Ζερμέν με σκορ 2-1 πλησιάζοντάς την έτσι στους 2 βαθμούς και στέρησε στους Παριζιάνους να πλησιάσουν σε απόσταση αναπνοής την Μονπελιέ. Νωρίτερα, σπουδαία νίκη, στην προσπάθεια που κάνει να εξασφαλίσει την 4η θέση που οδηγεί στο Europa League της νέας αγωνιστικής περιόδου, πανηγύρισε στην έδρα της η Ρεν, η οποία έκαμψε 3-1 την αντίσταση της Αζαξιό. Την ίδια στιγμή, η Σεντ Ετιέν υπερασπίστηκε 1-0 την έδρα της από την Ντιζόν, η οποία ήθελε, όπως και η Αζαξιό, την έκπληξη για να απομακρυνθεί από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Η Γιουβέντους πέρασε σαν πρωταθλήτρια από την έδρα της Νοβάρα, επικρατώντας της γηπεδούχου ομάδας με 4-0 στο πλαίσιο της 35ης αγωνιστικής του Campionato. Οι Μπιανκονέρι έκαναν ακόμη ένα βήμα για τον εφετινό τίτλο, αν και η Μίλαν εξακολουθεί να διατηρεί διαφορά τριών βαθμών από την κορυφή μετά τη νίκη της στη Σιένα (4-1). Φωτιά στη μάχη για την 3η θέση που οδηγεί στο Champions League έβαλε η Ουντινέζε που νίκησε 2-0 τη Λάτσιο και πλέον οι δύο ομάδες ισοβαθμούν στους 55 βαθμούς μαζί με τη Νάπολι και την Ίντερ στη 3η θέση!


Δεν υπάρχουν σχόλια: