01 Απριλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν και έσβησαν τα φώτα για μια ώρα το Σάββατο (20:30), συμμετέχοντας στη συμβολική Ώρα της Γης, μια διεθνή δράση ευαισθητοποίησης κατά της κλιματικής αλλαγής. Στο κάλεσμα συμμετείχε και το υπουργείο Πολιτισμού. Έτσι τα φώτα έσβησαν στην Ακρόπολη (Ιερός Βράχος, Μνημείο Φιλοπάππου, Ναός του Ηφαίστου) και στο παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας. Το «παρών» έδωσαν πολλοί Δήμοι σε όλη τη χώρα, ακόμα και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Διατηρείται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ με την «ψαλίδα» να βρίσκεται στις επτά μονάδες, σύμφωνα τουλάχιστον με νέα δημοσκόπηση. Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 22,5% και το ΠΑΣΟΚ 15,5% (με άνοδο), ενώ στη Βουλή μπαίνουν συνολικά οκτώ κόμματα. Εκτός μένει ο ΛΑΟΣ.

Με νομοθετική ρύθμιση θα προχωρήσει η κυβέρνηση το θέμα των κέντρων κράτησης ανά περιφέρεια και αυτό παρά το γεγονός ότι αρκετές περιφέρειες έχουν ήδη εκφράσει αντιρρήσεις. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα φέρει τροπολογία στη Βουλή, η οποία θα προβλέπει τη δημιουργία τριών κέντρων κράτησης μεταναστών ανά ηπειρωτική περιφέρεια. Την Κυριακή οι Μ.Χρυσοχοΐδης και Ανδρ.Λοβέρδος θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να παρουσιάσουν διατάξεις για την προστασία της Υγείας.

«Το ζητούμενο δεν είναι το χρώμα της γάτας, αλλά αν πιάνει τα ποντίκια» λέει ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και επιμένει, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ότι υπάρχει χώρος για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος.

Η δυσαρέσκεια του κόσμου είναι δεδομένη και για το ΠΑΣΟΚ οι εκλογές είναι μια μεγάλη δοκιμασία, δηλώνει η Φ.Γεννηματά, ξεκαθαρίζοντας ότι κανείς δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του. Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος σπεύδει όμως να τονίσει ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα εξαρτηθεί, όχι από το ποιος θα εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, αλλά από το ποια πολιτική δύναμη θα απαντήσει στην αγωνία για το αύριο με όραμα και ρεαλισμό.

Κόσμος

Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Φρανκφούρτη μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την πολιτική λιτότητας που επιβάλλουν η ΕΕ και η ΕΚΤ στις χώρες της Μεσογείου. Σύμφωνα με τις Αρχές, περίπου 4.300 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της οργάνωσης Μ-31 (για την 31η Μαρτίου) στο πλαίσιο της «ευρωπαϊκής ημέρας δράσης κατά του καπιταλισμού». Οι οργανωτές της κινητοποίησης από την πλευρά τους κάνουν λόγο για 6.000 διαδηλωτές, «τουλάχιστον 200 συλλήψεις και πολλοί τραυματίες».

Η Κούβα καθιέρωσε τη Μεγάλη Παρασκευή ως αργία, ικανοποιώντας το αίτημα του Πάπα Βενέδικτου, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας βρέθηκε στο νησί και έγινε δεκτός από χιλιάδες πιστούς. Η απόφαση έρχεται λίγο πριν το Πάσχα των Καθολικών που εορτάζεται φέτος στις 8 Απριλίου. Η αργία καθιερώνεται αρχικά μόνο για φέτος, αργότερα όμως θα υπάρξει νέα απόφαση για τη μονιμοποίησή της.

Η μαζική συλλογή υπογραφών για την επαναληπτική εκλογή στο Ουισκόνσιν έφερε το αποτέλεσμα που ζητούσαν οι υποστηρικτές της κίνησης: στις 5 Ιουνίου θα διεξαχθεί στην πολιτεία επαναληπτική εκλογή κυβερνήτη με στόχο την απομάκρυνση του Ρεπουμπλικάνου Σκοτ Ουόκερ. Υπενθυμίζεται ότι οι αντεργατικοί νόμοι που στήριξε ο κυβερνήτης «εξόρισαν» νομοθέτες, αλλά γέννησαν και την πρώτη μορφή «Αγανακτισμένων».

Ουρές στα πρατήρια καυσίμων, εκνευρισμός, ανησυχία, αλλά και ατυχήματα. Αυτή είναι η εικόνα της Βρετανίας τις τελευταίες ημέρες, λόγω πληροφοριών ότι ο κλάδος των καυσίμων θα προχωρούσε σε απεργία μέχρι τις 23 Απριλίου (επομένως και τις ημέρες του Πάσχα). Το θέμα έχει προκαλέσει και πολιτικές κόντρες.

Μετά από πολλές εβδομάδες χωρίς νικητή και τζακπότ που ανέβασαν το ποσό στα 640 εκατομμύρια δολάρια, τρεις είναι οι τυχεροί παίκτες που θα μοιραστούν το ποσό, το μεγαλύτερο παγκοσμίως που έχει κληρωθεί σε λοταρία. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους στον επίσημο ιστότοπο του Mega Millions, τα τυχερά δελτία αγοράστηκαν στο Μέριλαντ, το Ιλινόι και το Κάνσας.

Οικονομία

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να θεσπίσουν ένα βρετανικού τύπου τέλος χαρτοσήμου, εάν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στη θέσπιση ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, πρότεινε την Παρασκευή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Θετικά στέκονται στην πρότασή του οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας, Φινλανδίας και Σουηδίας.

Η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία να ξεπεράσει την κρίση μετά τη συμφωνία της ΕΕ και των ιδιωτών πιστωτών για την αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά της μένει ακόμη «πολύς δρόμος να διανύσει», δήλωσε το Σάββατο η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ σε συνέντευξή της σε τσεχική εφημερίδα.

Με μεικτά πρόσημα έκλεισε την Παρασκευή η Γουόλ Στριτ ενώ τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη βρέθηκαν στο πράσινο, με τις μετοχές των εταιρειών ενέργειας και μετάλλων να πρωταγωνιστούν στην άνοδο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες αποχαιρετούν το Μάρτιο με την ισχυρότερη τριμηναία άνοδο των τελευταίων έξι χρόνων, εξίσου ισχυρή -για το τρίμηνο- η εικόνα και για τη Γουόλ Στριτ.

Αθλητισμός

Η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε με 5-1 την Οσασούνα στην Παμπλόνα και έφτασε τα 100 γκολ στο φετινό πρωτάθλημα. Από αυτά τα 37 έχει πετύχει ο Κριστιάνο Ρονάλντο, τα 20 ο Ιγκουαΐν και τα 17 ο Μπενζεμά. Και οι τρεις παίκτες έφτασαν εφέτος τα 100 γκολ συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις. Η Μπαρτσελόνα διατηρήθηκε στο -6, νικώντας με 2-0 την Μπιλμπάο στο «Καμπ Νου».

Χωρίς τους Νέρι Καστίγιο και Νόε Ακόστα ταξίδεψε η αποστολή του Άρη στην Αθήνα για το κυριακάτικο ραντεβού στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό (1/4, 19.00). Αντίθετα, ο Καρίμ Σολτάνι ξεπέρασε τον τραυματισμό του και συμπεριελήφθη στην 18άδα της αποστολής.

Η Παρί Σεν-Ζερμέν έχασε 2-1 από την Νανσί στο «Μαρσέλ-Πικό» της Λορένης. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν για δεύτερη φορά στο ματς στο 89' με τον Μογιό, ενώ οι Παριζιάνοι έμειναν για 3ο σερί παιχνίδι πρωταθλήματος χωρίς νίκη, καθώς προέρχονταν από 2 ισοπαλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: