21 Απριλίου, 2012

ΜΠΡΕΙΒΙΚ: «ΒΑΡΒΑΡΑ ΟΣΑ ΕΚΑΝΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΕΚΑΝΑ - ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΘΑΙΝΑ»


Μια ... παραχώρηση έκανε κατά τη διάρκεια της δίκης του ο Νορβηγός ακροδεξιός δολοφόνος Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ: Αναγνώρισε ότι οι πράξεις του ήταν «ανατριχιαστικές και βάρβαρες». Κατά τα άλλα, βεβαίως, ο Μπρέιβικ έχει εκφράσει τη λύπη του, επειδή – όπως είπε- στην Ουτόγια δεν κατόρθωσε να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους. Ο ... γεμάτος κατανόηση δράστης τόνισε ότι αδυνατεί να συνειδητοποιήσει «πως είναι για τους άλλους» το έγκλημά του. Πρόσθεσε πως κατέβαλλε προσπάθειες στη δίκη, ώστε να «αποστασιοποιηθεί συναισθηματικά» από τις πράξεις του και να μπορέσει να μιλήσει για αυτές.

Σύμφωνα με όσα είπε, την ημέρα των επιθέσεων που διέπραξε σκέφτηκε: «Σήμερα είναι η μέρα που θα πεθάνω». Αυτά που σχεδίαζε -ακόμη- να κάνει, ήταν – όπως ο ίδιος είπε: Να σκοτώσει όλα τα στελέχη της κυβέρνησης με τη βόμβα στο Όσλο, να εξολοθρεύσει και τα 600 άτομα στο νησί Ουτόγια, να αποκεφαλίσει μια πρώην πρωθυπουργό που βρισκόταν εκεί - βιντεοσκοπώντας, μάλιστα, τη σκηνή. Ο Μπρέιβικ δεν αποδέχθηκε το ισχυρισμό του δολοφόνου παιδιών, «επιχειρηματολογώντας» ως εξής: «Όσοι, όπως η νεολαία του Εργατικού Κόμματος, δίνουν αγώνα για την πολυπολιτισμικότητα, είναι φυσιολογικοί στόχοι».

Δεν πρόλαβε να ξεκινήσει καλά καλά η δίκη του Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος κατηγορείται για την δολοφονία 77 ανθρώπων στη Νορβηγία τον περασμένο καλοκαίρι, και διεκόπηκε. Ο εισαγγελέας και η υπεράσπιση ζήτησαν να εξαιρεθεί ένας από τους τρεις εθελοντές πολίτες που κληρώθηκαν για να βοηθήσουν τους δικαστές στην διαδικασία. Νωρίτερα ο Μπράιβικ προσήλθε στην αίθουσα του δικαστηρίου για να καταθέσει, κατά την δεύτερη ημέρα της δίκης του, απευθύνοντας και πάλι ναζιστικό χαιρετισμό.

Ο 33χρονος παραδέχτηκε τις πράξεις του, αλλά δήλωσε αθώος ισχυριζόμενος ότι βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελέα. Το κατηγορητήριο αναφέρει με λεπτομέρειες πως ο Μπράιβικ πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό σε περιοχή με κυβερνητικά κτίρια του Όσλο, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους, και πως σκότωσε 69 ανθρώπους σε νησί όπου κατασκήνωναν μέλη της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος κοντά στην πρωτεύουσα.

Εξαιρέθηκε από το δικαστήριο βοηθός δικαστή, για λόγους μεροληψίας

Ενας από τους βοηθούς δικαστές εξαιρέθηκε σήμερα από τη σύνθεση του δικαστηρίου, για λόγους μεροληψίας, μετά από δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης που τον παρουσίαζαν να έχει ζητήσει μέσω του διαδικτύου να επιβληθεί η θανατική ποινή στον Μπράιβικ.

Ο βοηθός δικαστή είχε γράψει στο Facebook στις 23 Ιουλίου, μια ημέρα δηλαδή μετά τις επιθέσεις του Μπράιβικ κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 77 άνθρωποι, ότι «η θανατική ποινή είναι η μοναδική κατάλληλη τιμωρία στην υπόθεση αυτή». Το γεγονός πάντως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο βοηθός, όπως δήλωσε η προεδρεύουσα δικαστής Βένκε Ελίζαμπεθ Αρντσεν.

Η αστυνομία ερευνά το δημοσίευμα και αναμένεται να γίνει γνωστό αν οι συνήγοροι του Μπράιβικ θα ζητήσουν την εξαίρεση του βοηθού δικαστή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: