27 Απριλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Την αγορά του νησιού Οξειά, στο σύμπλεγμα των Εχινάδων κοντά στην Ιθάκη, φέρεται να έχει δρομολογήσει η βασιλική οικογένεια του Κατάρ, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Telegraph. Η εφημερίδα υποστηρίζει, μάλιστα, πως υπάρχει συμφωνία για την πώληση του νησιού, έκτασης 4.200 στρεμμάτων, έναντι 5 εκατ. ευρώ.

Eνώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή απολογείται αυτή την ώρα η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, προκειμένου να απαντήσει στο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος της, σχετικά με την εμπλοκή της στην υπόθεση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες αμοιβές, που φέρεται να δέχθηκε ο πρώην υπουργός.

Συμπλοκές μεταξύ μελών της Χρυσής Αυγής και αντιεξουσιαστών σημειώθηκαν στη Λιβαδειά, χωρίς να υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για τραυματισμούς. Η συμπλοκή συνέβη στο κέντρο της πόλης, όπου τα μέλη της Χρυσής Αυγής μοίραζαν προεκλογικό υλικό. Το περιστατικό έληξε με παρέμβαση της αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε 26 προσαγωγές.

Δριμεία επίθεση στη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά προσωπικά εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή το «ναυάγιο» στη Διακομματική για το θέμα των τηλεοπτικών αναμετρήσεων των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Βενιζέλος κάνει λόγο για «πρωτοφανή συμπεριφορά» και χαρακτηρίζει τη στάση της ΝΔ και του κ. Σαμαρά «φοβική» απέναντι στο διάλογο. Από την πλευρά της η ΝΔ έκανε λόγο για προσπάθεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ «να αναζητήσει σωσίβιο στην πολιτική του ανυπαρξία».

Έντονα αντέδρασαν οι πρυτάνεις σε σκληρά σχόλια της Άννας Διαμαντοπούλου για το θέμα του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση -που είχε πει «πως αρνήθηκαν με θράσος χιλίων πιθήκων να τον εφαρμόσουν»- επιρρίπτοντάς της «απόλυτη αδιαφορία στη συστηματική καταστροφή των ελληνικών πανεπιστημίων». «Λόγω της προεκλογικής περιόδου, οι ύβρεις γίνονται παραληρηματικές» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, λέγοντας πως ο χώρος της Παιδείας «αισθάνεται πολύ καλύτερα χωρίς αυτήν».

Κόσμος

Εν μέσω της συζήτησης για «εμπλουτισμό» του Δημοσιονομικού Συμφώνου με ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη που έχει αρχίσει να τίθεται μετ' επιτάσεως πλέον στους κόλπους της ΕΕ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι ζήτησε τη δημιουργία κοινού μετώπου Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας κατά των γερμανικών σχεδίων για ασφυκτική λιτότητα. Ο Πρόντι προτείνει «αλλαγή στο τιμόνι της ΕΕ» και συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών για την ανάκαμψη της Ευρώπης. Την ίδια ώρα, την άποψη ότι «η Ευρώπη οδεύει σε αυτοκτονία με την εμμονή των ηγετών της στη λιτότητα» εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.

«Πηγαίνετε και πιάστε τον (Οσάμα) Μπιν Λάντεν». Αυτή ήταν η εντολή που έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στους Αμερικανούς στρατιώτες. Η εντολή αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Time, λίγες ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη δολοφονία του ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να επανεξετάσει την πολιτική του όσον αφορά την κρίση στη Συρία και να λάβει μέτρα «άμεσα», προκειμένου να προστατεύσει τους αμάχους στη χώρα. Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν λέει ότι η Δαμασκός δεν εφαρμόζει το σχέδιο Ανάν, αφού δεν έχει αποσύρει στρατεύματα και βαρέα όπλα από πόλεις της Συρίας.

Η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την απομάκρυνση περίπου 9.000 πεζοναυτών -από τους συνολικά 18.000- από τη νήσο Οκινάουα, όπου η αμερικανική στρατιωτική παρουσία προκαλεί δυσαρέσκεια στον πληθυσμό.

Πρόταση να υιοθετηθεί μια νέα πολιτική, ώστε να επιτρέπεται σε αστυνομικούς να ανοίγουν πυρ όταν καταδιώκουν υπόπτους, κατέθεσε την Πέμπτη ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, συνεχίζοντας την προσπάθειά του να προσελκύσει ψηφοφόρους του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, στις 6 Μαΐου. Την ίδια στιγμή, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ δήλωνε ότι μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, διαμηνύοντας πως «δεν είναι η Γερμανία αυτή που πρόκειται να αποφασίζει για όλη την Ευρώπη».

Οικονομία

Οι επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας στις ευρωπαϊκές οικονομίες προκαλεί «συναγερμό» στις Βρυξέλλες, καθώς η ΕΕ σχεδιάζει έκτακτη σύνοδο κορυφής στα τέλη Μαΐου, με αντικείμενο τα μέτρα στήριξης της ανάπτυξης και της απασχόλησης,. Στο προσκήνιο έρχονται τα λεγόμενα «ομόλογα ανάπτυξης» (project bonds) που θα χρηματοδοτούν έργα υποδομών, μία ιδέα που προωθεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και η οποία είναι ρεαλιστική και άμεσα εφικτή σε σύγκριση με την έκδοση κοινών ευρωομολόγων.

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων εξετάζει την διάσπαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης δρομολογίων της σε διαφορετικές εταιρείες, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα έσοδα της σχεδιαζόμενης αποκρατικοποίησης και να παρακάμψει τεχνικά εμπόδια.

Την παραίτησή του αναμένεται να υποβάλει τις επόμενες ημέρες ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου, ύστερα από 26 μήνες στο τιμόνι του Οργανισμού. Σύμφωνα με «Τα Νέα», ο κ. Χριστοδούλου θα παραιτηθεί την προσεχή Δευτέρα, ενώ έχει ήδη ενημερώσει τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη για την απόφασή του να αποχωρήσει.

Μετά την ολοκλήρωση του PSI αλλά και τον προσδιορισμό των βασικών αρχών της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών – υποθέσεις στις οποίες ο κ. Χριστοδούλου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και εμπλοκή – ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ θεωρεί πως η αποστολή του έχει ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου έχει έλθει το πλήρωμα του χρόνου για να αποχωρήσει από τον Οργανισμό, παρά το ότι η θητεία του ανανεώθηκε πρόσφατα μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2013.

Αθλητισμός

Ισπανικός εμφύλιος θα είναι τελικά ο τελικός του Europa League που θα γίνει στις 9 του Μάη στο Βουκουρέστι. Και αυτό γιατί η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας που ήταν η μόνη ομάδα που μπορούσε να σπάσει το ισπανικό «κατεστημένο» ηττήθηκε με 3-1 στο 88' στο Μπιλμπάο και έτσι δεν της έφτασε το 2-1 της Πορτογαλίας. Οι Βάσκοι θα έχουν αντίπαλο την Ατλέτικο Μαδρίτης που μετά το 4-2 στο «Βιθέντε Καλντερόν», νίκησε 1-0 τη Βαλένθια και μέσα στο «Μεστάγια» και πέρασε πανάξια στον τελικό της διοργάνωσης.

Η πρόκριση στον τελικό του Μονάχου ήταν γλυκιά, το ίδιο και η επιστροφή της αποστολής των θριαμβευτών της Μαδρίτης, καθώς το απόγευμα της Πέμπτης, η Μπάγερν επέστρεψε στη βάση της και στο αεροδρόμιο την περίμενε μια μικρή φιέστα... τίτλου. Οι Γερμανοί θα διεκδικήσουν τον τίτλο στο «σπίτι» τους απέναντι στην Τσέλσι στις 19 Μαΐου και αναμφίβολα θέλουν να επιστρέψουν στους ευρωπαϊκούς τίτλους.

Στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τον ΠΑΟΚ, στο ενδιαφέρον κυπριακών ομάδων, τα πλέι οφ που ξεκινούν τις επόμενες ημέρες, αλλά και στην προσπάθεια διάκρισης της Εθνικής ομάδας στα τελικά του Euro 2012, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης με δηλώσεις του σε σπουδαστές αθλητικής δημοσιογραφίας. Ο διεθνής επιθετικός του ΠΑΟΚ μίλησε ακόμα και για την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο «Δικέφαλος» του Βορρά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: