08 Απριλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

 Αλαζονεία και δημαγωγικές υποσχέσεις καταλογίζει το ΠΑΣΟΚ στον Αντ.Σαμαρά. «Η γραμμή του κ. Σαμαρά τροφοδοτεί δυστυχώς τις τυφλές πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού» τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στο Αιγάλεω.
   
Στις 6 Μαΐου οι εκλογές, είπε δήλωσε με κατηγορηματικότητα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην πρώτη προεκλογική του συγκέντρωση, στο κλειστό στάδιο του Αιγάλεω και πρόσθεσε ότι «οι εκλογές θα γίνουν, θέλουν δεν θέλουν κάποιοι, εμείς δεν φοβόμαστε τον λαό, άλλοι κρύβονται». Ο πρόεδρος της ΝΔ απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και ζήτησε καθαρή εντολή από τον λαό.
  
 Για δεύτερη ημέρα συνέχισε την περιοδεία του στην Κρήτη ο πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Πάνος Καμμένος, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή του Λασιθίου και κατά τις επαφές του εξαπέλυσε δριμεία επίθεση «στα μνημονιακά κόμματα».
   
Πολύ σημαντικό θεωρούν οι πολίτες το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε μία τριετία δραματική αύξηση παρατηρείται στον αριθμό των πολιτών που ζητούν την σταδιακή απομάκρυνση όλων των μεταναστών από τη χώρα (48,3% σήμερα, έναντι 19,5% το 2009).
   
Ένας ακόμη από τους εκλεγέντες με το ΠΑΣΟΚ βουλευτές, ο Χρήστος Κατσούρας από τη Θεσπρωτία, ανακοίνωσε πως «ανταποκρίνεται στο κάλεσμα» του προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Βενιζέλου, επανεντασσόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Κόσμος

Την ατμόσφαιρα στον πολυτελή Τιτανικό θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν οι διοργανωτές δύο κρουαζιέρων... φόρους τιμής στο διάσημοτερο ναυάγιο της σύγχρονης ναυσιπλοΐας, ακριβώς εκατό χρόνια μετά. Η πρώτη κρουαζιέρα θα ξεκινήσει από τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, θα περάσει από το Χάλιφαξ του Καναδά και θα περάσει τη νύχτα της 14ης Απριλίου στο σημείο του Ατλαντικού που βυθίστηκε ο Τιτανικός το 1912, ενώ η δεύτερη θα ξεκινήσει από το Σάουθαμπτον της Βρετανίας.
   
Περισσότεροι από 130 Πακιστανοί στρατιώτες καταπλακώθηκαν από χιονοστιβάδα στην περιοχή του παγετώνα Σιάτσεν, στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, μεταξύ Πακιστάν-Ινδίας. Ομάδες διάσωσης κατευθύνονται στο σημείο.
  
 Εκατοντάδες καθολικοί και προτεστάντες συγκεντρώθηκαν κοντά στον Πανάγιο Τάφο για να γιορτάσουν το Μεγάλο Σάββατο. Το πρωί του Σαββάτου χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Ιερουσαλήμ. Σε λειτουργία το απόγευμα του Σαββάτου στη Βηθλεέμ, ιερείς φορούσαν λευκά άμφια και Παλαιστίνιοι προσκυνητές συγκεντρώθηκαν με κεριά στον ναό της Γέννησης, ενώ χριστιανοί Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν, επίσης, αγρυπνία. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' απέστειλε μήνυμα κουράγιου σε όσους πλήττονται από την οικονομική κρίση.
  
 Η διεύθυνση των δημόσιων μέσων μεταφοράς των Βρυξελλών ανακοίνωσε την αναστολή για το Σάββατο της κυκλοφορίας των λεωφορείων, των τραμ και των συρμών του μετρό στην βελγική πρωτεύουσα μετά το θάνατο ενός ελεγκτή, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στον τόπο ενός τροχαίου ατυχήματος.
   
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο σε βιαιότητες σε ολόκληρη τη Συρία. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν λίγες ημέρες πριν την κατάπαυση πυρός που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει η Συρία. Εκατοντάδες νέοι πρόσφυγες πέρασαν σε ένα 24ωρο τα σύνορα με την Τουρκία.

Οικονομία

 Την ανάγκη να θωρακιστεί η Ευρωζώνη προτού υποδεχθεί νέα μέλη, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις, υπογραμμίζει ο Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι «ίσως και να ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας σε αυτήν». Την ίδια ώρα, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουις ντε Γκίντος, δηλώνει σε γερμανική εφημερίδα ότι η χώρα του θα βγει από την κρίση χωρίς πακέτο στήριξης.
   
Το Δημόσιο θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας, ύψους 1 δισ. ευρώ, τη Μ.Τρίτη, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει χρεόγραφα που λήγουν εντός του μήνα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
   
Από τη Μ.Δευτέρα ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ανέργων για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων διάρκειας 100 ωρών, σε Βασικές Δεξιότητες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 20.000 ανέργους και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 22 εκατ. ευρώ.

Αθλητισμός

 Η Μπαρτσελόνα επικράτησε στο πλαίσιο της 32ης αγωνιστικής της Πριμέρα Ντιβισιόν με 4-1 στην έδρα της Σαραγόσα του Μανόλο Χιμένεθ και πλησίασε στους τρεις βαθμούς την πρωτοπόρο Ρεάλ Μαδρίτης, που αγωνίζεται τη Μ.Δευτέρα με τη Βαλένθια. Οι Μπλαουγκράνα βρέθηκαν πίσω στο σκορ αλλά κατάφεραν εύκολα να ανατρέψουν το σκορ και να φτάσουν σε μια εύκολη νίκη. Η αδιάφορη Ράγιο Βαγεκάνο διέσυρε την Οσασούνα με 6-0. Η Χετάφε νίκησε 2-0 την ουραγό Χιχόν, ενώ η Εσπανιόλ απώλεσε και την τελευταία ελπίδα που είχε για να διεκδικήσει μέχρι τέλους την 4η θέση και την έξοδο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (2-2 με την Σοσιεδάδ).
   
Με τις αναμετρήσεις της 28ης αγωνιστικής και το ενδιαφέρον να στρέφεται κυρίως στη «μάχη της παραμονής», συνεχίζεται την Κυριακή, το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί την Κέρκυρα που διατηρεί αμυδρές ελπίδες για να μείνει στην κατηγορία στο κατάμεστο «Γ.Καραϊσκάκης» που φιλοξενεί για τελευταία φορά φέτος τους πρωταθλητές και το ματς θα έχει άρωμα... φιέστας.
   
Με γκολ στις καθυστερήσεις η Τσέλσι πήρε τη νίκη με σκορ 2-1 επί της Γουίγκαν στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και έφτασε στο -2 από την πρώτη τετράδα, ενώ προσπέρασε και τη Νιούκαστλ, έχοντας το πλεονέκτημα στη μεταξύ τους ισοβαθμία! Συνεχίστηκε ο κατήφορος για τη Λίβερπουλ που έμεινε στο 1-1 με την Άστον Βίλα στο «Άνφιλντ».



Δεν υπάρχουν σχόλια: