23 Δεκεμβρίου, 2011

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ "ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ" ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ

 
Τα εγκαίνια του πρώτου Κοινωνικού Παντοπωλείου της φιλανθρωπικής εταιρείας «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου τέλεσε σήμερα στις 6 το απόγευμα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. 

Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» θα λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα, την Τρίτη και την Πέμπτη, επί οκταώρου βάσεως, δηλαδή από της 9:00 ως και τις 17:00 στο Δήμο Μοσχάτου - Ταύρου, προκειμένου να καλύψει βασικές ανάγκες επιβίωσης 200 οικογενειών (απόρων, πολυτέκνων, μονογονεϊκών με ανήλικα παιδιά,  μοναχικών ανθρώπων κ.ά.). 

Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» στεγάζεται στην πλατεία Αττάλειας, στην οδό Αθανασίου Διάκου αρ. 1, στον Ταύρο, σε ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου που έχει παραχωρηθεί στην φιλανθρωπική εταιρεία «Αποστολή». Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος επισήμανε ότι σήμερα γίνεται μια ακόμη κίνηση για να καταπολεμηθεί η φτώχεια, η δυστυχία και η ανέχεια. "Όταν υπάρχει θέληση και η Πολιτεία στέκεται συμπαραστάτης στο αγώνα μας, η Εκκλησία μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικά" είπε.

"Η Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών λειτουργεί το πρώτο κοινωνικό παντοπωλείο και έπεται συνέχεια με σκοπό τη δημιουργία περισσότερων κοινωνικών στηριγμάτων σε άπορους συνανθρώπους μας" πρόσθεσε. "Και θα δείτε", τόνισε, "άμεσα όχι στα λόγια αλλά μόνο με έργα, έργα αγάπης και ενίσχυσης". Είναι υποχρέωση να συνεργαστούμε, είπε ο Μακαριώτατος, Εκκλησία και Πολιτεία, ώστε να ανακουφίσουμε τους ανθρώπους αυτούς, ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες. 

Τα φετινά Χριστούγεννα υπάρχει θλίψη, αβεβαιότητα και προβληματισμός σε πολλές ελληνικές οικογένειες και αρκετούς συνανθρώπους μας. Εμείς εδώ, κατέληξε, θέλουμε να δώσουμε το παρών στις δυσκολίες και να ελαφρύνουμε τον σταυρό του διπλανού μας, του συνανθρώπου. Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε, τέλος, στην μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στην εκστρατεία συλλογής τροφίμων ''Όλοι μαζί η Ελλάδα μπορεί" του Ομίλου Σκάι, ευχαριστώντας τον σταθμό για την πρωτοβουλία και στήριξή του.

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της δημιουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων. Σε μια πρωτοβουλία σαν αυτή, είπε, ο Δήμος δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο από το να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το εγχείρημα αυτό, βάζοντας την υπογραφή του σε συνεργασία με την «Αποστολή» και με αμοιβαία θέληση να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια σε όσους το έχουν ανάγκη. 

"Οι κρίσιμες μέρες που διανύουμε'', σημείωσε, ''στη δίνη μιας οικονομικής κρίσης οι συμπολίτες μας και όλοι οι Έλληνες πρέπει να σταθούμε με διάθεση αλληλεγγύης και αλληλοπροσφοράς με κοινό στόχο την βοήθεια στον συνάνθρωπο που πεινά που υποφέρει που η ελπίδα του στρέφεται σε όποιον μπορεί να τον βοηθήσει''. Και κατέληξε: ''Ο Δήμος και εγώ προσωπικά θα ενισχύουμε αυτήν την προσπάθεια, την αγκαλιάσαμε εξαρχής και θα την προάγουμε σε πυλώνα φιλανθρωπικής και προνοιακής εστίας για τους συμπολίτες μας''. 

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας στην ομιλία του ανέφερε πως σε μια εποχή όπου η φτώχεια μαστίζει την κοινωνία, τα εισοδήματα των ανθρώπων συρρικνώνονται και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι εμφανής, η παρουσία της Εκκλησίας δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη καθίσταται αναγκαία και επιτακτική. "Αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι πάντα η Πολιτεία με ποικίλους τρόπους". "Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της προσπάθειας η «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου αποφάσισαν από κοινού τη δημιουργία και λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου «Αποστολή Αγάπης» που εγκαινιάζουμε σήμερα".

"Σκοπός του κοινωνικού παντοπωλείου'', συνέχισε ο κ. Δήμτσας, ''είναι η κάλυψη των πρωτογενών αναγκών επιβίωσης (σε τρόφιμα και είδη καθαριότητας) σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού για χρονικό διάστημα τριών μηνών. Τα προϊόντα θα παρέχονται δωρεάν και στόχος μας είναι να καλύψουμε συνολικά διακόσιες άπορες, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου''. 

Στα εγκαίνια παρέστησαν ο υπουργός κ. Α. Γεωργιάδης, η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου, οι Αντιδήμαρχοι κ. Γεώργιος Δαμηλάκος, κ. Μαρία Λουκή, κ. Πέτρος Δημητρίου, κ. Αγγελική Καπετανάκη κ. Βασιλική Καραβία και άλλα στελέχη του Δήμου.