08 Δεκεμβρίου, 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ. Σ. ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΟΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ Κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ

 
Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011 στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, το Δ. Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, επισκέφτηκε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο προκειμένου να τον ενημερώσει για την συγκρότηση του Δ. Σ. της Ακαδημίας σε σώμα καθώς και για τις πρόσφατες δραστηριότητες της Ακαδημίας και τους μελλοντικούς της σχεδιασμούς.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο και αμοιβαία εποικοδομητικό κλίμα. Ο Σεβ. Δημητριάδος, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την μέχρι τώρα πολύπλευρη εκ μέρους του στήριξη του έργου της Ακαδημίας, υπενθύμισε ότι η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, χωρίς να είναι ο άμβωνας της Εκκλησίας, αποτελεί έναν χώρο γόνιμου προβληματισμού και σοβαρής συζήτησης για τα ουσιώδη της θεολογίας και για τον τρόπο της παρουσίας και μαρτυρίας της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο.

Παρουσίασε επίσης στον Μακ. Αρχιεπίσκοπο τα μέλη του Δ. Σ. της Ακαδημίας, το οποίο εκτός από τον ίδιο, που με την ιδιότητα του Μητροπολίτη Δημητριάδος ασκεί τα καθήκοντα του Προέδρου, αποτελείται από: τον Διευθυντή της Ακαδημίας κ. Παντελή Καλαϊτζίδη, Δρ. Θ.· τον π. Γρηγόριο Παπαθωμά, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ορθοδόξου Ινστιτούτου του Αγίου Σεργίου Παρισίων και Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών· τον κ. Χρήστο Καρακόλη, Επίκουρο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών· την κ. Αγγελική Ζιάκα, Επίκουρη Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης· την κ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, Λέκτορα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης· τον κ. Σταύρο Ζουμπουλάκη, Διευθυντή του περιοδικού «Νέα Εστία» και Πρόεδρο του Δ. Σ. του Ιδρύματος «Άρτος Ζωής»· τον π. Δημήτριο Μπαθρέλλο, Διδάσκοντα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Επισκέπτη Λέκτορα του Ορθοδόξου Ινστιτούτου του Cambridge· και τέλος, τον π. Χρίστο Χαχαμίδη, Δρ. Θεολογίας, κληρικό της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Στην συνέχεια ο κ. Καλαϊτζίδης, με την ιδιότητα του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, ενημέρωσε τον Μακαριώτατο για τις προετοιμαζόμενες δράσεις και εκδηλώσεις της Ακαδημίας, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η ημερίδα για το ζήτημα της γλώσσας στη λατρεία, η στρόγγυλη τράπεζα για την οικονομική κρίση, η δημόσια διάλεξη για την περί θεώσεως διδασκαλία στην πατερική θεολογία, το σεμινάριο για την υποδοχή του Παλαμισμού στη Δύση σήμερα, και τέλος το μεγάλο συνέδριο που θα συνδιοργανώσει η Ακαδημία σε συνεργασία με άλλους επτά ορθόδοξους φορείς πάνω στο φλέγον για την ενότητα του ορθοδόξου κόσμου θέμα: “Εκκλησιολογία και Εθνικισμός”.

Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ευαρέσκεια και ικανοποίησή του για την πλούσια και καρποφόρα δράση της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη στήριξη και εκτίμησή του για το πρωτοποριακό έργο που επιτελείται στο Βόλο. Σημείωσε δε ότι στην μεταβατική και απρόβλεπτη αυτή περίοδο που διανύουμε, η Εκκλησία μας έχει ανάγκη από φωνές σαν της Ακαδημίας του Βόλου, γι’ αυτό και ενθάρρυνε τους υπευθύνους της να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο, αψηφώντας τις ανοίκιες και άδικες επιθέσεις.
                
Στο τέλος της συνάντησης ο Σεβ. Δημητριάδος και ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών προσέφεραν στον Μακαριώτατο μια σειρά με τις ελληνικές και ξένες εκδόσεις της Ακαδημίας και τον προσκάλεσαν να παρευρεθεί και πάλι και να χαιρετήσει σε μια από τις επόμενες εκδηλώσεις της.