06 Δεκεμβρίου, 2011

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

Αποχώρησαν οι Εύζωνοι από το Σύνταγμα - Πετροπόλεμος στην Κοραή

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Νεαροί κουκουλοφόροι μαθητές σχολείων επιτέθηκαν με νεράντζια, πέτρες, μολότοφ, δυναμιτάκια και κομμάτια μαρμάρου στις δυνάμεις των ΜΑΤ που επιχείρησαν να τους κρατήσουν μακριά από το Μνημείο του Αγνώστου  Στρατιώτη. Oι δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις επιχειρώντας να απομακρύνουν από τον Αγνωστο Στρατιώτη, αλλά και την κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, τους νεαρούς κουκουλοφόρους που αποκόπηκαν από την πορεία μνήμης για τα 3 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ο κύριος όγκος της φοιτητικής και μαθητικής πορείας μετά την ολοκλήρωσή της στις 2.00 το μεσημέρι επέστρεψε στα Προπύλαια, από όπου είχαν ξεκινήσει ανεβαίνοντας την Πανεπιστημίου. Στο Σύνταγμα παρέμειναν οι ομάδες των κουκουλοφόρων, ανάμεσά τους πολλοί μαθητές, οι οποίοι είχαν αυτονομηθεί ήδη από το ύψος της Εδουάρδου Λω από τους υπόλοιπους διαδηλωτές και έφθασαν στο Σύνταγμα μέσω Σταδίου, προκαλώντας στη διαδρομή ζημιές στις προσόψεις εμπορικών καταστημάτων και τραπεζών. Σύμφωνα με την Αστυνομία πραγματοποιήθηκαν 9 συλλήψεις, 8 προσαγωγές ενώ τραυματίστηκαν 14 αστυνομικοί.

Oι δρόμοι πλέον είναι ανοιχτοί στο κέντρο της Αθήνας.

Μολότοφ και καταστροφές
 
Στη σύγκρουση με τα ΜΑΤ, που ακολούθησε μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη - με αποτελέσμα οι εύζωνοι να εγκαταλείψουν τις σκοπιές τους αναχωρώντας από τα σκαλιά προς τη Βουλή - οι νεαροί εκτός από βόμβες μολότοφ εκσφενδόνιζαν βροχή από νεράτζια, πέτρες, καδρόνια, κομμάτια μάρμαρο, ακόμη και δυναμιτάκια.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χρήση χημικών, προσπαθώντας να απωθήσουν τους κουκουλοφόρους προς την Ερμου και την Καραγιώργη Σερβίας στην κάτω πλευρά της πλατείας και προς την Πανεπιστημίου. Για αρκετή ώρα οι νεαροί είχαν οχυρωθεί στα σκαλιά της πλατείας και μπροστά από τα ξενοδοχεία της Γεωργίου Α'. Αυτήν την ώρα - 3.00 μ.μ. - οι κουκουλοφόροι συνεχίζουν τον πετροπόλεμο και καταστρέφουν κάμερες στο ύψος της οδού Κοραή απένταντι από τα Προπύλαια.

Στην πορεία, που είχε προηγηθεί, συμμετείχαν περισσότερα από 1000 άτομα, μαθητές και φοιτητές. Πριν από την έναρξη της πορείας μαθητές είχαν επιτεθεί με πέτρες και νεράντζια στα αστυνομικά τμήματα Χαλανδρίου και Πατησίων, ενώ μαθητικές πορείες έγιναν και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά.


Εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις


Με διαδηλώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί τιμούν τη συμπλήρωση των τριών χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.  Συγκεντρώσεις έγιναν και στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο δράστης της δολοφονίας Επ. Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Ο συγκατηγορούμενός του καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 χρόνων για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και πρόσφατα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.