25 Νοεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

Για οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 400.000 ευρώ συνελήφθη στη Νέα Σμύρνη, 42χρονος διαχειριστής κέντρου διασκέδασης. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., σε βάρος του εκκρεμούσαν χρέη συνολικού ύψους 437.133,43 ευρώ.
  
Μικρή πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία στα ανατολικά και βόρεια της χώρας, ενώ το Σαββατοκύριακο αναμένονται βροχές κατά τόπους. Βελτίωση του καιρού από την Κυριακή.

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, μία ημέρα μετά τη σύλληψή του έξω από το κτίριο του κέντρου έκδοσης εντολών διακοπής ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ, στην λεωφ. Μεσογείων. Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο κ. Φωτόπουλος τόνισε ότι δίνει μάχη για να απαγκιστρωθεί το ΠΑΣΟΚ από τις αντιλαϊκές πολιτικές τις οποίες ακολουθεί και υπογράμμισε: «Δεν θα φύγουμε εμείς από το κόμμα για να μείνουν οι χθεσινοί». Παράλληλα, δήλωσε ότι η επόμενη μάχη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι κατά της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων και προέβλεψε ότι θα ξανασυλληφθεί στη διάρκεια των επόμενων κινητοποιήσεων.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΙΚΑ στην Αγίου Κωνσταντίνου πραγματοποιούν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στο 7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ. Όπως καταγγέλλουν, ενημερώθηκαν ότι όλες οι αναδρομικές περικοπές θα κρατηθούν εφάπαξ στο μισθό του Δεκεμβρίου και όχι σε τέσσερις δόσεις. Έτσι, εργαζόμενος με μισθό 1.200 ευρώ θα λάβει περίπου 500 ευρώ το Δεκέμβριο, ενώ όσοι έχουν μισθό 1.000 ευρώ θα λάβουν περίπου 380 ευρώ.
     
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο κλοπών και ληστειών. Μέσα σε 12 ώρες στην Αττική σημειώθηκαν 11 περιστατικά: τρεις εισβολές κουκουλοφόρων σε σπίτια -στο ένα από τα οποία τραυμάτισαν και τον ιδιοκτήτη, ενώ σε άλλο αστυνομικοί συνέλαβαν δύο από τους δράστες- τρεις επιθέσεις ληστών και διαρρηκτών σε κοσμηματοπωλεία και ακόμη ληστείες σε μίνι μάρκετ, εις βάρος οδηγού ταξί, σε πρατήριο υγρό καυσίμων, σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ...

Κόσμος

 Το ευρώ οδεύει με ταχύτητα προς την κατάρρευση του, εκτιμά ο Economist στο κύριο άρθρο του, και οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει άμεσα να πάρουν τολμηρές αποφάσεις για να την αποτρέψουν. Ο χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα, αλλά οι λύσεις υπάρχουν: ο Economist τάσσεται υπέρ της αποφασιστικής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των προτάσεων για ένα είδος ευρωομόλογου, σε συνδυασμό με αυστηρή πολιτική και μεταρρυθμίσεις στην ευρωπεριφέρεια.
     
Συνεχίζεται η βία στη Συρία, η οποία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο κυρώσεων σε περίπτωση που δεν επιτρέψει την είσοδο παρατηρητών στη χώρα, εντός της προγραμματισμένης διορίας που έχει θέσει ο Αραβικός Σύνδεσμος. Έτοιμη η Τουρκία να αναλάβει δράση, σε συνεργασία με τον Αραβικό Σύνδεσμο.
     
Με πρόδηλη ανησυχία και μαύρες σκέψεις για το μέλλον υποδέχθηκαν οι αναλυτές των ξένων μέσων ενημέρωσης την επιβεβαίωση, την Πέμπτη, του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται εγκλωβισμένες οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρωζώνης, που αδυνατούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική υπέρβασης της κρίσης με αποτέλεσμα να απειλείται η μακροημέρευση του ευρώ.
    
 Άλλη μία ημέρα μαζικών διαδηλώσεων έχει ξεκινήσει στην Αίγυπτο, μερικά 24ωρα πριν τις βουλευτικές εκλογές. Οι διαδηλωτές ζητούν από το στρατό να παραδώσει την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση. Ακτιβιστές εκτιμούν ότι η Παρασκευή είναι η «τελευταία ευκαιρία» να απαιτήσουν την άμεση μεταβίβαση της εξουσίας σε αμιγώς πολιτική κυβέρνηση. Ο διορισμός του Καμάλ Γκανζούρι στη θέση του πρωθυπουργού δεν έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους πολίτες που έχουν κατέβει στην πλατεία Ταχρίρ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ανήκει στην παλιά φρουρά του καθεστώτος.
    
 Το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας θα συγκεντρώσει πολύ μικρότερη πλειοψηφία στη ρωσική Δούμα στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου -οι προεδρικές θα γίνουν στις 4 Μαρτίου. Βλέποντας τη δημοτικότητά του να μειώνεται -γεγονός που εκφράστηκε με αποδοκιμασίες σε πρόσφατη εμφάνιση του Βλ.Πούτιν σε αγώνα μποξ-, ο Ρώσος πρωθυπουργός -που θα είναι υποψήφιος για την προεδρία- άρχισε τις προειδοποιήσεις: «η ήττα της Ενωμένης Ρωσίας στις κάλπεις θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική κρίση όπως εκείνη "των φίλων μας στην Ευρώπη"» δήλωσε.

Οικονομία

Το υψηλότερο επιτόκιο από το 1997 (6,504%) πλήρωσε την Παρασκευή η Ιταλία, στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων, από την οποία άντλησε συνολικά 8 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο που πλήρωσε η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είναι μεγαλύτερο ακόμα και απ' αυτό της Ελλάδας. Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς σκαρφαλώνει στο 7,34%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την ομαλή αποπληρωμή του ιταλικού κρατικού χρέους, αφού μέσα στο 2012η χώρα σχεδιάζει να δανειστεί, μέσω ομολόγων και εντόκων γραμματίων, το ποσό-μαμούθ των 440 δισ. ευρώ.
     
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου στήριξης προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, στη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Τρίτη 29 Νοεμβρίου και να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες για την μόχλευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
    
 Από τις 21 Νοεμβρίου τα είδη της ActionAid με δυνατά μηνύματα κατά της απόλυτης φτώχειας, θα διατίθενται μέσα από το site www.meandhome.gr και θα δίνουν την ευκαιρία σε όλους μας να «γίνουμε ActionAid».

Αθλητισμός

Αιχμηρή δήλωση με υπονοούμενα έκανε ο Απόστολος Παπουτσάκης πρόεδρος του Εργοτέλη αλλά και της Σούπερ Λίγκ. «Τα εμπόδια που παρουσιάζονται δεν είναι ικανά να μας σταματήσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά εναναφέροντας την υπόθεση από τον αγώνα με την Κέρκυρα.
    
 Tο συμβόλαιο του Σάββα Γκόντσογλου εκπνέει το 2014, ωστόσο οι οικονομικές οφειλές της ΑΕΚ προς το πρόσωπό του και το γεγονός πως δεν έχει μεγάλο χρόνο συμμετοχής κάνουν τον διεθνή χαφ να σκέφτεται το ενδεχόμενο να λύσει τη συνεργασία του με το σύλλογο.
    
 Με ένα γεμάτο 40λεπτο περπάτημα επανήλθε στην αθλητική ζωή ο Αντόνιο Κασάνο. Ο Ιταλός επιθετικός που συγκλόνισε με την περιπέτειά του την οικογένεια της Μίλαν επέστρεψε στο Μιλανέλο υγιής και με διάθεση να ξαναμπεί γρήγορα στην αγωνιστική δράση.