21 Νοεμβρίου, 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Κ. Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ

image

Εθιμοτυπική συνάντηση είχε σήμερα στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών στη μία το μεσημέρι  ο Μακαριώτατος με τον αν. Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Κ. Αρβανιτόπουλο. Τον κ. Αρβανιτόπουλο υποδέχθηκε αρχικά ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Α.Α., Πανοσ. Αρχιμ. π. Μάξιμος Παπαγιάννης. Στη συνέχεια ο Υπουργός είχε συνάντηση περίπου μίας ώρας με τον Μακαριώτατο και του ευχήθηκε καλή δύναμη στα νέα του καθήκοντα για να προχωρήσουμε τα έργα της πατρίδας μας.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε τα ακόλουθα:

"Θεώρησα υποχρέωσή μου με την ανάληψη των καθηκόντων του Αν. Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, να επισκεφθώ τον Μακαριώτατο και είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, τα μεγάλα και δύσβατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και τον ρόλο της Πολιτείας και της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Ήταν μία πρώτη εθιμοτυπική επίσκεψη αλλά προσβλέπω στην πολλή στενή συνεργασία με την Εκκλησία και τους συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου για την περαιτέρω συζήτηση όλων των θεμάτων".

Ο Μακαριώτατος από την πλευρά του σημείωσε

"Και εγώ θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου σήμερα γιατί είναι κοντά μας ο Αν. Υπουργός της Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον καλωσόρισα, τον συνεχάρηκα και του ευχήθηκα να έχει πολλή δύναμη. Η αλήθεια είναι όπως όλοι ξέρουμε ότι περνάμε δύσκολες ώρες και υπάρχουν πολλά προβλήματα, όχι μόνο από πλευράς Πολιτείας αλλά και μέσα στο χώρο της Εκκλησίας υπάρχουν δυσκολίες.

Εκείνο που καλούμαστε όλοι μας σήμερα και εγώ, αναφέρομαι στον εαυτό μου, είναι η ώρα που πρέπει να εργαστούμε για το καλό της Εκκλησίας, για την πρόοδο της Πολιτείας, που όλο αυτό ανακεφαλαιώνοντας είναι και το καλό του λαού μας.

Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο και καλύτερο. Γι' αυτό είπαμε με τον κ. Αρβανιτόπουλο να έχουμε μία στενή συνεργασία αλλά και με όλο το Υπουργείο, γιατί πολλά θέματα χρειάζεται να τα αντιμετωπίσουμε και να τα δούμε με σύνεση και μεθοδικότητα".

Εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής

ΤΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΠΡΟΕΞΗΡΧΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

 
Στον Πανηγυρικό Εσπερινό εχθές στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Λιβαδειάς προεξήρχε του Πανηγυρικού εσπερινού, η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.

Μετά το τέλος του Εσπερινού ο Μακαριώτατος στην ομιλία του μεταξύ άλλων είπε: "Οι δανειστές μας έχουν γίνει δυνάστες, σε αυτό το σημείο έχουμε φτάσει να ζούμε μέσα σε ένα κλίμα ανησυχίας" "Χάσαμε τον δρόμο μας, τις αξίες, τις αρχές μας. Πρέπει να αλλάξουμε τον εαυτό μας εσωτερικά, τη  ζωή και τη συμπεριφορά μας. Δεν μπορούμε να παραγγείλουμε από το ΔΝΤ αξίες και αρχές. Αυτές αποκτούνται μόνο με τον αγώνα", τόνισε.

"Όπως είπαν οι Πατέρες μας πρέπει να δώσεις αίμα για να πάρεις πνεύμα. Όλα τ άλλα είναι μπαλώματα γιατί οι δυσκολίες θα περάσουν προσωρινά αλλά τα προβλήματα θα ξανάρθουν», στις μέρες μας «γίνεται μία προσπάθεια να εξοστρακιστεί η πίστη στο περιθώριο και η Εκκλησία όσο γίνεται πιο έξω στη ζωή των ανθρώπων». Έκανε επίσης λόγο ο Αρχιεπίσκοπος για τις ξένες διδασκαλίες που έχουν εισβάλλει στη ζωή μας και σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να διδάσκονται η ιστορία και τα θρησκευτικά στα σχολεία. «Οι χριστιανοί έχουν τη δύναμη της παράδοσης. Έχουμε πολλές δυνατές ρίζες που δυναμώνουν και τους σημερινούς ανθρώπους. Μπορούμε να εμποδίσουμε αυτές τις διδασκαλίες που μας αλλοιώνουν τον χαρακτήρα; Δεν μπορούμε. 

Μπορούμε όμως να έχουμε αντισώματα» τόνισε. Οι ασθένειες της σημερινής ζωής είναι η ανεργία, η φτώχεια, η ανασφάλεια, οι καθημερινές δυσκολίες και κυρίως η αβεβαιότητα, η έλλειψη ελπίδας και η ψυχική κόπωση. «Πως γεννήθηκαν αυτά; Τα επινόησαν μερικοί που είπαν: ο Χριστός, η θρησκεία μακριά από την κοινωνία. Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος και αυτόνομος, είπαν, και μπορεί να λύνει μόνος τα προβλήματα, δεν έχει ανάγκη τον Θεό. Ο Θεός πέθανε είπε ο φιλόσοφος, ελάτε όλοι μαζί να κηδέψουμε τον Θεό μέσα στις εκκλησίες». «Το ψέμα», πρόσθεσε, «παρουσιάζεται ως αλήθεια και  η αλήθεια ως ψέμα. Σκότωσαν τον Θεό, σκότωσαν και τον άνθρωπο, σκότωσαν και την ανθρωπιά. Χωρίς Θεό, χωρίς Πατέρα, δεν έχουμε αδέλφια.

Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε αδελφικά». Ο άνθρωπος, είπε ο Μακαριώτατος, θεωρείται εκμεταλλεύσιμο αντικείμενο και όχι πια πρόσωπο με αξία, «εκμεταλλευόμαστε τον άνθρωπο γι’ αυτό που παράγει. Όλα επιτρέπονται. Όλα αυτά έχουν φτάσει και σε εμάς και τα ζούμε καθημερινά. Δηλαδή το μήνυμα ότι ο άλλος άνθρωπος είναι ο εχθρός. Η κόλασή μου. Υπάρχει και η άλλη πλευρά. Αυτός ο άνθρωπος είναι η χαρά μου, όχι η κόλασή μου». Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι μας αρέσει η εικονική πραγματικότητα και όχι η ουσία, όχι το πραγματικό. «Πρέπει να γίνουμε ειλικρινείς περισσότερο από κάθε άλλη εποχή». «Δεν είναι ανεξήγητο ότι οι άνθρωποι αναζητούν ελπίδα στην Εκκλησία  και κατακλύζουν τους ναούς. 

Το κάνουν από διαίσθηση ότι αυτός ο χώρος στάθηκε στους ανθρώπους στις δύσκολες ώρες, όπως δεν στάθηκαν αυτοί οι οποίοι είπαν τα μεγάλα λόγια. Το μαρτυρεί αυτό και η ιστορία μας». «Δεν διορθώνεται κανένα λάθος αν δεν μετανοήσουμε. Όσο απομακρυνόμαστε από τον Θεό γινόμαστε πιο φτωχοί και πιο επικίνδυνοι για τους άλλους ανθρώπους. Ενωμένοι να πούμε ότι είμαστε αδέλφια επειδή έχουμε Θεό Πατέρα που μας δίνει τη δύναμη να προχωρήσουμε, αν προχωρήσουμε έτσι γρήγορα είπε καταλήγοντας ο Μακαριώτατος, θα ξανασταθούμε στα πόδια μας και δεν θα έχουμε ανάγκη ξένες βοήθειες»