20 Νοεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

 Η διευθέτηση του ζητήματος των ενυπόγραφων δεσμεύσεων, στις οποίες φαίνεται να επιμένουν οι εταίροι και πιστωτές της χώρας, θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα «στοιχήματα» κατά το πρώτο ευρωπαϊκό ταξίδι του νέου πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, από τη Δευτέρα. Εν τω μεταξύ, η τρόικα συνεχίζει τις επαφές της με τους πολιτικούς αρχηγούς στην Αθήνα και μετά τους κ.κ. Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά συναντάται την Κυριακή, στις 2 το μεσημέρι, με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.
     
Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα τα φαρμακεία στην Αττική, καθώς τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Αττικής και Πειραιά προκήρυξαν 24ωρη προειδοποιητική απεργία. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις των δύο Συλλόγων, προκειμένου να αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεων. Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες, όπως αναφέρουν, «προκλήθηκαν από την πολιτική υγείας του κ. Λοβέρδου».
    
 Σφοδρότατη επίθεση στον Σωτήρη Χατζηγάκη και όχι μόνο εξαπέλυσε μέσα από τον Βήμα 99,5 η βουλευτής Α' Αθηνών, Φωτεινή Πιπιλή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τόλμησε να αναφερθεί, ως πολιτικό μορμολίκιο, σε υποτιθέμενα σταγονίδια εις βάρος ενός ιστορικού κόμματος». Αναφερόμενη στην κόντρα Κ.Μητσοτάκη-Φ.Κρανιδιώτη είπε ότι «θα πρέπει να τελειώνουμε με αυτούς που θεωρούν τη Β' Αθηνών ιδιοκτησία τους», ενώ σχολιάζοντας τη διαγραφή Καμμένου από την ΚΟ της ΝΔ είπε ότι «εκείνος δεν προσέβαλε το κόμμα της ΝΔ και πλήρωσε αυτό που όφειλε».
     
Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κερδίσει την αυτοδυναμία μόνον όταν συνένωσε δυνάμεις και στελέχη κάτω από τη μεγάλη ομπρέλα του κοινωνικού φιλελευθερισμού, δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ένα 24ωρο νωρίτερα είχε εμπλακεί σε σκληρή αντιπαράθεση με συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά.
    
 Η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου είναι κανονική κυβέρνηση και όχι «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» επισημαίνει ο νέος υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής. «Κυβερνήσεις ειδικού σκοπού δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα» σημειώνει ο πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος διετέλεσε και σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου.

Κόσμος

Ένας νεκρός στο Κάιρο και ένας στην Αλεξάνδρεια είναι ο απολογισμός των σφοδρών συγκρούσεων το Σάββατο και τα ξημερώματα της Κυριακής ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία στην Αίγυπτο. Οι συγκρούσεις επαναλήφθηκαν το πρωί της Κυριακής. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 670, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας και ιατρικές πηγές. Επρόκειτο για τα χειρότερα επεισόδια των τελευταίων μηνών με τις επίσημες αναφορές να μιλούν για «ταραχοποιούς» τους οποίους αναγκάστηκε να διαλύσει η αστυνομία, ενώ οι διαδηλωτές επιμένουν ότι πραγματοποιούσαν μία ειρηνική διαδήλωση την οποία προσπάθησαν να διαλύσουν βίαια οι Αρχές.
    
 Να επιστρέψουν στις σχολές τους, χωρίς όμως να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, αποφάσισαν οι φοιτητές στη Χιλή, οι οποίοι διαδηλώνουν και απέχουν από τα μαθήματά τους τους τελευταίους έξι μήνες. Προηγήθηκε η υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο αίτημα της κάλυψης των διδάκτρων για το 60% των νέων που φοιτούν στα δημόσια πανεπιστήμια.
    
 Τουλάχιστον δύο ρουκέτες έπληξαν τα ξημερώματα της Κυριακής ένα από τα κτίρια του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ στη Δαμασκό, σε ένα τολμηρό και συμβολικό χτύπημα των αντικαθεστωικών στην εξουσία του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Την ευθύνη ανέλαβε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, ένα σώμα από λιποτάκτες που εδρεύει στην Τουρκία. Υποσχέσεις ότι θα καταστείλει την ξενοκίνητη επέμβαση δίνει ο Μπασάρ Αλ Άσαντ και προειδοποιεί ότι μλία ξένη στρατιωτική επ΄πεμβαση θα έχει μεγάλες συνέπειες σε όλη την περιοχή.
    
 «Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας νίκης», για να παραφράσουμε τον νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, θυμίζουν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξάγονται την Κυριακή στην Ισπανία. Όλα δείχνουν ότι ο Μαριάνο Ραχόι θα γίνει τελικά πρωθυπουργός με την τρίτη, παραλαμβάνοντας όμως μια χώρα σε βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. «Σύμμαχός» του, ενδεχομένως, η απόλυτη αυτοδυναμία που του δίνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.
     
Τουλάχιστον 500 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν το Σάββατο στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, μετά από τη διάλυση καθιστικής διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας, τουλάχιστον 20 άτομα συνελήφθησαν.

Οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει εκ νέου η Ευρωζώνη να έχει στο σύνολό της μία μόνο έδρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισήμανε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ σε δηλώσεις της που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της Wall Street Journal.
    
 Η αναφορά στο κείμενο του νέου προϋπολογισμού ότι το 2012 θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων προκαλεί έντονη ανησυχία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες, καθώς θα συμπαρασύρει προς τα πάνω περίπου 20 φόρους, τέλη, εισφορές και πρόστιμα. Επιπλέον, η ενδεχόμενη εξίσωση τους με τις λεγόμενες εμπορικές τιμές αναμένεται να βυθίσει ακόμα περισσότερο στην ύφεση την κτηματαγορά, με απρόβλεπετες συνέπειες για την περιουσία, το εισόδημα και την απασχόληση, την ίδια ώρα που η οικοδομική δραστηριότητα πνέει τα λοίσθια.
    
 Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση βρέθηκε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας μετά την διαρροή από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ότι καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις στον προϋπολογισμό και ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, νέες περικοπές δημοσίων εξόδων, αύξηση φόρων και περαιτέρω μείωση κοινωνικών παροχών, ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως η εικόνα του «πειθήνιου παιδιού που βάζει σε τάξη τα οικονομικά του», την οποία επικαλούνταν οι Βρυξέλλες κάθε φορά που συνέκριναν τις χώρες που είναι στον μηχανισμό στήριξης, φαίνεται να καταρρέει.

Αθλητισμός

 Η Ρεάλ Μαδρίτης πέρασε με 3-2 από την έδρα της Βαλένθια και διατηρήθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας με διαφορά τριών βαθμών από την Μπαρτσελόνα, η οποία επιβλήθηκε άνετα της Σαραγόσα με 4-0. Η Βιγιαρεάλ νίκησε 1-0 την Μπέτις με τον Βαλέρο να διαμορφώνει το αποτέλεσμα στο 21' της αναμέτρησης.
     
Το τέλος του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό μπορεί να μην βρίσκει ιδιαιτέρως δυσαρεστημένο τον Ολυμπιακό, ωστόσο τα νέα από το ιατρικό δελτίο προκαλούν ανησυχία στους Πειραιώτες. Εκφράζονται φόβοι ότι ο Μακούν υπέστη ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου και ότι θα μείνει έως δύο μήνες εκτός αγωνιστικών χώρων. Τραυματίας αποχώρησε και ο Ορμπάιθ, ενώ ο Ιμπαγάσα δεν έχει ξεπεράσει τις ενοχλήσεις.
     
Άχρωμα και... άγευστα τα δύο σπουδαία ματς του καμπιονάτο. Η Μίλαν, η Φιορεντίνα, η Νάπολι και η Λάτσιο δεν κατάφεραν να πετύχουν ούτε ένα γκολ, με κερδισμένους, ωστόσο, τους «λατσιάλι» καθώς έφυγαν από μια πολύ δύσκολη έδρα με τον βαθμό που τους φέρνει μόνους στην κορυφή.