17 Νοεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Οι αναφορές στην κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας χαρακτήρισαν την ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την 38η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Παρών στην συνεδρίαση ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε πως «σήμερα στην Ελλάδα, η ελευθερία και η δημοκρατία έχουν εδραιωθεί» και πως η 17η Νοέμβρη δείχνει ότι ο ελληνικός λαός - και ειδικότερα οι νέοι - μπορούν να υπερβούν τις κρίσεις και να πετύχουν εθνικούς στόχους, όταν κινούνται με αποφασιστικότητα και ενότητα.
    
 Με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 38η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι πύλες του ιδρύματος έκλεισαν στη 1 το μεσημέρι. Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η κεντρική εκδήλωση και μόλις ολοκληρωθεί θα πραγματοποιηθεί η πορεία. Στους δρόμους περίπου 7.000 αστυνομικοί για την αποφυγή επεισοδίων. Κλείνουν το μεσημέρι οι σταθμοί του Μετρό σε Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμό και Μέγαρο Μουσικής. Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους.
     
Την άποψη ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να ανοίξει τις διαδικασίες πριν από τις εκλογές, όπως ορίζει το καταστατικό, και να ξεκαθαρίσει την θέση του» εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου.
    
 Ένα ξεκάθαρο ερώτημα θέτει ο γαλλικός Μοnde στους αναγνώστες του: «Είναι η Ελλάδα χώρα της Ευρώπης»; Σε ένα δισέλιδο «αφιέρωμα» η εφημερίδα σημειώνει ότι η έξοδος από το ευρώ δεν είναι ταμπού και διηγείται την πρόσφατη ελληνική ιστορία δύο αιώνων. Την ιστορία μιας χώρας που ίσως είναι λιγότερο ευρωπαϊκή από όσο φαίνεται. Σχολιάστε...
    
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η συμμετοχή στελεχών του ΛΑΟΣ στη νέα κυβέρνηση, όπως εκφράστηκε και στη διάρκεια της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Από την πλευρά τους, οι υπουργοί που προέρχονται από τον ΛΑΟΣ επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Χαρακτηριστικότερη όλων η δήλωση του Αδωνι Γεωργιάδη στον ΒΗΜΑ 99,5: «Δεν υπάρχουν ακροδεξιοί στην κυβέρνηση, ούτε στη Βουλή. Ο ΛΑΟΣ δεν είναι ακροδεξιό κόμμα».

Κόσμος

Την ώρα που ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας βρίσκεται ενώπιον της Γερουσίας για τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι η Ρώμη μπορεί να ξεπεράσει το σκόπελο της κρίσης χρέους. Παράλληλα από το Βερολίνο εκφράζεται η άποψη ότι η Ιταλία δεν θα χρειαστεί τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
     
Ραδιενεργό καίσιο πάνω από τα επίπεδα ασφαλείας, ανιχνεύθηκε σε ρύζι, για πρώτη φορά από την έναρξη της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα. Η κυβέρνηση εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις αποστολές ρυζιού από την περιοχή.
     
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δήλωσε την Πέμπτη ότι πρότεινε να υπάρξει μία αποστολή στο Ιράν, η οποία θα έχει ως έργο την απάντηση στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για τις στρατιωτικές προεκτάσεις του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
    
 Τα χαμηλά επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου-131 παραμένουν σε επτά χώρες: Τσεχία, Αυστρία, Σλοβακία, Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία και Πολωνία. Ουγγρικό Ινστιτούτο δημιουργίας ισοτόπων διαπίστωσε αύξηση των εκπομπών ραδιενεργού ιωδίου-131 στο εργαστήριό της στη Βουδαπέστη και σταμάτησε την παραγωγή, έως ότου επισκευαστούν τα φίλτρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Ωστόσο, ο διευθυντής του Ινστιτούτου δήλωσε ότι η ουγγρική εταιρία δεν θα μπορούσε να αποτελεί πηγή για την αύξηση του ραδιενεργού ισοτόπου στην Ευρώπη που διαπίστωσε η ΙΑΕΑ.
    
  Στην Τουρκία μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ για συναντήσεις που θα έχουν ως επίκεντρο την κρίση στη Συρία, μία ημέρα μετά το τελεσίγραφο που έδωσε ο Αραβικός Σύνδεσμος στη Δαμασκό να θέσει τέλος στις επιθέσεις κατά αμάχων, διαφορετικά θα έρθει αντιμέτωπη με κυρώσεις. Η επίθεση λιποτακτών σε γραφείο των υπηρεσιών πληροφοριών θυμίζει εμφύλιο πόλεμο, λέει η Ρωσία· ανήσυχη δηλώνει η Κίνα.

Οικονομία

Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση του κειμένου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη «Δυνατότητα άμεσης παραχώρησης εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου των δικαιωμάτων του για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με τη διαδικασία ανοιχτής πρόσκλησης».
  
Οι φόροι που δεν έχουν εισπραχθεί στην Ελλάδα είναι της τάξεως των 60 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ένα ποσό από 6 έως 8 δισ. ευρώ μπορεί να εισπραχθεί, αναφέρεται στην πρώτη τριμηνιαία έκθεση της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα υπό τον Χορστ Ράινχεμπαχ. Εννέα τομείς παροχής τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
    
 Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε την Πέμπτη την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε ριζοσπαστική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επίλυση της κρίσης χρέους, την ίδια ώρα που ακόμα και η γαλλική κυβέρνηση πιέζει ώστε η ΕΚΤ να αναλάβει δράση και να σταματήσει την εξάπλωση της κρίσης που απειλεί ευθέως τη συνοχή της Ευρωζώνης. «Ειδική περίπτωση» η Ελλάδα.

Αθλητισμός

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, αποφάσισε τη χρονική μετάθεση του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων Ολυμπιακός Κυμίνων-Ηρακλής, για τον 2ο όμιλο της Δ` εθνικής κατηγορίας.
  
Στο χέρι του Ολυμπιακού είναι να νικήσει τον Παναθηναϊκό και να ανέβει ξανά στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, σύμφωνα με τον Νταβίντ Φουστέρ. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός στη συνέντευξη που παραχώρησε στο match programme του ντέρμπι, αναφέρθηκε στον τραυματισμό του και στην βελτίωση του Παναθηναϊκού, ωστόσο προσέθεσε ότι «μπορούμε να κερδίσουμε το παιχνίδι». Τέλος, τόνισε ότι «θα ήθελα να μείνω για αρκετά χρόνια στην ομάδα».

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι, για μένα και την οικογένειά μου ο Παναθηναϊκός είναι παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι δεν με απασχολεί τίποτα άλλο από το να δώσω τις μετοχές μου και να φύγω. Δεν με ενδιαφέρει η ομάδα, ούτε θέλω να συμμετέχω σε οποιεσδήποτε αποφάσεις» δήλωσε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν ότι θα έπρεπε να «φρενάρει» τον Βλάση Τσάκα μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τον πρίγκιπα Αλ Σαούντ. Επίσης τόνισε ότι δεν έχει μιλήσει ποτέ με τον πρίγκιπα ή με τον εκπρόσωπό του, Βλάση Τσάκα, ο οποίος δηλώνει σε βραζιλιάνικα ΜΜΕ ότι θα ταξιδέψει για να φέρει στην Ελλάδα τον Ροναλντίνιο!