13 Νοεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα

 Άκρως χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού και σήμερα, Κυριακή, με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στην Αττική η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 12 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια του νομού θα είναι ώς και 4 βαθμούς χαμηλότερη. Λόγω των θυελλωδών ανέμων, τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ραφήνας, ενώ δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Πρίνου-Καβάλας. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων και των υδροπτέρυγων για τον Αργοσαρωνικό.
    
 Η έκτη δόση θα εκταμιευτεί μόνο όταν υπάρξει ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της πλήρους υλοποίησης των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, διεμήνυσαν Μέρκελ και Σαρκοζί στον Έλληνα πρωθυπουργό στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον Λουκά Παπαδήμο.
     
Διακοπή της κυκλοφορίας και απαγόρευση της στάθμευσης και στάσης των οχημάτων σε σημεία κατά μήκος της διαδρομής του Κλασικού Μαραθωνίου έχει ανακοινώσει η τροχαία ενόψει του Κλασικού Μαραθωνίου την Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Εναλλακτικές διαδρομές προτείνει η τροχαία.
     
Σύσκεψη με τα τέσσερα στελέχη του ΛΑΟΣ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συγκάλεσε για το απόγευμα της Κυριακής ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης, εν όψει της σύνταξης των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
     
«H είσοδος της Άκρας Δεξιάς (ΛΑΟΣ) στη ελληνική κυβέρνηση είναι για τους σοσιαλιστές ένα σοκ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Σάββατο, το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συνεχάρη την κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου, οι Γάλλοι σοσιαλιστές αρνούνται να το κάνουν» τονίζει το κυριότερο κόμμα της γαλλικής αντιπολίτευσης.

Κόσμος

Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, πιθανότατα με ευρεία συμμετοχή τεχνοκρατών υπό την ηγεσία του Μάριο Μόντι -πρώην επιτρόπου της Κομισιόν και νυν ισόβιου γερουσιαστή- με στόχο την ανακοίνωση του σχήματος το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και την Κυριακή. Οι Ιταλοί ετοιμάζονται μεν για κυβέρνηση που θα πρέπει να περάσει σκληρά οικονομικά μέτρα, με άσχημο οιωνό το πρώτο πακέτο λιτότητας που ήδη κυρώθηκε από τη Γερουσία, αλλά βρήκαν την διάθεση να πανηγυρίσουν την παραίτηση του Μπερλουσκόνι στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας.
     
Υποκύπτοντας στην πίεση από τη Βουλή, αλλά περισσότερο στην πίεση των αγορών πάνω στην ιταλική οικονομία, έπειτα από μία διετία ατελείωτων σκανδάλων, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπέβαλε τελικά το Σάββατο την παραίτησή του στον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Μάριο Μόντι.
  
 Λίγες ώρες ζωής φαίνεται ότι έχουν απομείνει στην κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αφού, μετά την ψήφιση, το απόγευμα του Σαββάτου, από τη Βουλή των μέτρων λιτότητας για την αποκατάσταση της (κλονισμένης) εμπιστοσύνης των αγορών στην Ιταλία, προγραμματίζεται και υπουργικό συμβούλιο, όπως φαίνεται το τελευταίο της θητείας του Ιταλού πρωθυπουργού. Την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο, εντείνονται οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Μάριο Μόντι, τεχνοκράτη και ισόβιο γερουσιαστή. Θετικό εμφανίζεται το κυβερνών Pdl, αν και στο εσωτερικό του δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες και η κριτική. «Ναι» στην κυβέρνηση θα πει και η Kεντροαριστερά.
    
 Έξι πολίτες και εννέα άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν το Σάββατο στη Συρία, την ώρα που ο αραβικός κόσμος κινείται προς την πολιτική και διπλωματική απομόνωση της χώρας με την αναστολή της συμμετοχής της στον Αραβικό Σύνδεσμο. Ομάδες της αντιπολίτευσης στο εξωτερικό μεταδίδουν ακόμη πληροφορίες από την στενά ελεγχόμενη χώρα για λιποταξίες και επιθέσεις λιποτακτών κατά του τακτικού στρατού.
     
Τουλάχιστον 17 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το Σάββατο σε αποθήκη πυρομαχικών των Φρουρών της Επανάστασης στα δυτικά της Τεχεράνης. Οι τραυματίες, αρκετοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, φτάνουν τους 15. Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των πυρομαχικών ενώ αξιωματούχοι λένε ότι δεν πρόκειται για δολιοφθορά.

Οικονομία

Η κυβέρνηση της Γερμανίας εξετάζει σειρά σεναρίων για μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση αποφασίσει να μην συνεχίσει με τα προγράμματα λιτότητας αλλά και τις επιπτώσεις αυτής της αποχώρησης, αναφέρει το Spiegel σε άρθρο που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.
     
Υπέρ της ενίσχυσης της διακυβέρνησης της ευρωζώνης μέσω «περιορισμένων τροποποιήσεων της ευρωπαϊκής συνθήκης» τάσσεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
     
Η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2012, καθώς και οι άμεσες κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την αποδέσμευση της 6ης δόσης βρέθηκαν στην ατζέντα της πρώτης κατ' ιδίαν συνάντησης του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Αθλητισμός

Τρόμαξαν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού για τον τραυματισμό του Κέβιν Μιραλάς στο φιλικό της Εθνικής Βελγίου με την Ρουμανία, όμως ο διεθνής άσος έσπευσε να τους καθησυχάσει. Σύνθημα νίκης ενόψει του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στέλνει ο Πάμπλο Ορμπάιθ.
    
 Η Αγγλία νίκησε 1-0 την Ισπανία σε φιλική αναμέτρηση που διεξήχθη στο Γουέμπλεϊ. Τη νίκη στα «τρία λιοντάρια» χάρισε ο Φρανκ Λάμπαρντ. Ο Ίκερ Κασίγιας έφτασε τις 126 συμμετοχές στην εθνική Ισπανίας και ισοφάρισε το ρεκόρ του Άντονι Θουμπιθαρέτα
     
Την πίστη του ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να προκριθεί στην επόμενη φάση του Champions League εξέφρασε ο τεχνικός των Ερυθρολεύκων Ερνέστο Βαλβέρδε, σε συνέντευξη που φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ. Ο Ισπανός τεχνικός τονίζει επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να ξέρει αν θα υπάρξει μεταγραφική ενίσχυση τον Ιανουάριο.