12 Νοεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

Χειμωνιάτικο έγινε το σκηνικό του καιρού σε όλη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και τους θυελλώδεις ανέμους, οι οποίοι κατά τόπους φτάνουν και τα 9 μποφόρ. Μετ' εμποδίων τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο και ορισμένα πορθμεία.
     
Δικογραφία σχηματίσθηκε σε βάρος ενός οδοντίατρου, ο οποίος παρείχε υπηρεσίες, χωρίς την προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας ιατρείου και χωρίς να διατηρεί φορολογικά στοιχεία και βιβλία. Ο γιατρός οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.
     
Την άποψη ότι όσο η κοινωνία γίνεται πιο πολύπλοκη, είναι λογικό τα προβλήματα να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν από ένα κόμμα, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι τα κόμματα δεν είναι αιώνια. Σχετικά με την κυβέρνηση Παπαδήμου, τόνισε ότι στοίχημά της είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, «τουλάχιστον όσων θέλουν να κερδηθούν».
     
Το κλίμα συνεργασίας που θέλει να ακολουθήσει στο υπουργείο υγείας, έδωσε με τις δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Νέο πρόσωπο στο υπουργείο Υγείας είναι ο υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος, στη θέση του Χρήστου Αηδόνη που αποχώρησε.
     
Ο περιορισμός των δαπανών και η μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς όμως εκπτώσεις στις ανάγκες τους, αποτελούν τις προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως τις περιέγραψε ο νέος υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του.

Κόσμος

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Ιταλίας ψηφίζει το Σάββατο το πακέτο οικονομικής σταθερότητας, που περιλαμβάνει μέτρα που απαιτούν οι Βρυξέλλες από τη Ρώμη. Είχε προηγηθεί την Παρασκευή η έγκριση του πακέτου στην ιταλική Γερουσία. Η υιοθέτηση των μέτρων θα αποτελέσει «τέλος εποχής» για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι μετά την ψηφοφορία θα παραιτηθεί, ανοίγοντας τον δρόμο - εκτός απροόπτου - για κυβέρνηση υπό τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι.
     
Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης κομάντος του Ναυτικού και δυνάμεων ασφαλείας της αστυνομίας ο πειρατής που κατέλαβε ένα πλοίο με 19 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα στη θάλασσα του Μαρμαρά στην Τουρκία. Όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα είναι καλά στην υγεία τους και έχουν ήδη εγκαταλείψει το πλοίο.
     
Ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εσωτερικών του Μεξικού Φρανσίσκο Μπλέικ Μόρα συνετρίβη νότια της Πόλης του Μεξικού, αναφέρουν οι Αρχές της χώρας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και οι άλλοι επτά επιβαίνοντες. Στις κακές καιρικές συνθήκες στην περιοχή απέδωσε ο πρόεδρος της χώρας Φελίπε Καλντερόν το δυστύχημα.
     
Τέσσερα ή πέντε άτομα, ένα από τα οποία υποστηρίζει ότι είναι οπλισμένο και ίσως μεταφέρει βόμβα, κατέλαβαν πορθμείο που μετέφερε 23 ανθρώπους στη θάλασσα του Μαρμαρά, στη Τουρκία, ανέφεραν αξιωματούχοι και μέσα ενημέρωσης.
    
 Μέσα στην τελευταία εβδομάδα, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε χώρους που έχουν καταλάβει διαδηλωτές του κινήματος κατά της Γουόλ Στριτ, στο Βερμόντ, το Όκλαντ της Καλιφόρνιας και τη Νέα Ορλεάνη: μία από τις περιπτώσεις οφείλεται σε αυτοκτονία, σε άλλη μία ο θάνατος οφείλεται σε ένοπλη συμπλοκή κοντά στους χώρους όπου βρίσκονται οι διαδηλωτές.

Οικονομία

Την ικανοποίησή της από τις πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ιταλία εξέφρασε από το Τόκιο όπου βρίσκεται η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι σημασία για τις δύο χώρες έχει η πολιτική σταθερότητα. «Χαίρομαι για τον διορισμό του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, τον οποίο γνωρίζω καλά και με τον οποίο μπορούμε να αρχίσουμε τις εργασίες αμέσως για την εξέταση της καταβολής της έκτης δόσης και μετά για τις σχέσεις του Ταμείου με την Ελλάδα» είπε.
     
Με άνοδο σταμάτησαν την πορεία του την Παρασκευή οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τις μετοχές τραπεζών και ασφαλιστικών να αναπληρώνουν μέρος των απωλειών που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Στο πράσινο και η συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, μετά τα θετικά μακροοικονομικά στοιχειά αλλά και το καλύτερο κλίμα που έφερε η υπερψήφιση μέτρων λιτότητας από την ιταλική Γερουσία.
     
Οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την εξυγίανση της Αγροτικής Τράπεζας, αποτελούν το αντικείμενο σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών που έγινε το βράδυ της Παρασκευής.

Αθλητισμός

Σε ήττα με 2-1 από τη Σκοτία υποχρεώθηκε η Κύπρος, σε φιλικό παιχνίδι που έγινε στο «Αντώνης Παπαδόπουλος». Η ομάδα του Νίκου Νιόπλια μπήκε δυνατά στο παιχνίδια και στάθηκε άτυχη σε δύο περιπτώσεις. Αναλυτικά τα αποτελέσματα όλων των διεθνών φιλικών...
     
Σε παράσταση για έναν ρόλο μετέτρεψε το... ντέρμπι των μπαράζ η Κροατία που νίκησε με 3-0 την Τουρκία μέσα στην Κωνσταντινούπολη και ουσιαστικά πανηγύρισε την πρόκριση στο Euro 2012 από τον πρώτο αγώνα. Μία από τα ίδια και την Ιρλανδία που πέρασε νικηφόρα με 4-0 από την Εσθονία και «τσέκαρε» το εισιτήριο πρόκρισης. Η Τσεχία επικράτησε 2-0 του Μαυροβουνίου και έκανε άλμα για τα τελικά της διοργάνωσης, ενώ ανοιχτούς λογαριασμούς άφησαν Βοσνία και Πορτογαλία που έμειναν στο 0-0.
     
Η 11η του 11ου μήνα του 2011 ήταν... σημαδιακή για την Εθνική που έμεινε στο 1-1 με τη Ρωσία στη φιλική αναμέτρηση του Καραϊσκάκη εν όψει της προετοιμασίας της «γαλανόλευκης» για τα τελικά του Euro 2012. Έτσι, η ομάδα του Φερνάντο Σάντος παρέμεινε αήττητη για 17ο ματς από την ημέρα που ανέλαβε ο Πορτογάλος την τεχνική ηγεσία. Ο Σιρόκοφ άνοιξε το σκορ στο 2', ενώ για την Εθνική ισοφάρισε ο Κατσουράνης στο 60'. Δύο γκολ οφ... σάιντ και ένα δοκάρι συνέθεσαν το «παζλ» της εικόνας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος που ανέβασε απόδοση στο Β' ημίχρονο. Θετικό το ντεμπούτο του Χολέβα.