04 Νοεμβρίου, 2011

ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΗΤΟΡΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ.


Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κοσμήτορας της Θεολογικής σχολής Αθηνών, κ. Μ. Μπέγζος, αναφέρθηκε στα περί μισθοδοσίας των κληρικών, καθώς ούτως ή άλλως γίνεται λόγος τελευταία και από κρατικούς αξιωματούχους, τροϊκανούς αλλά και εκκλησιαστικά πρόσωπα. Είναι αναμφίβολα δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε πολίτη, ο οποίος έχει λόγο να ομιλήσει και εν προκειμένω περί της μισθοδοσίας του ιερού κλήρου.

Ο λόγος που σχολιάζω τις δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα είναι επειδή διάφοροι δημιουργούν σκόπιμα θέμα από επιπόλαιη κρίση των λεχθέντων παρά από κακία! Επειδή τυχαίνει να έχω προσωπική πείρα (ως ιεροψάλτης) σε νεκροταφείο των νοτίων προαστίων,έχω άποψη περί του θέματος των "τυχερών". Ο κ. Μπέγζος δεν ανέφερε κάτι που αφορά άλλον πλανήτη, είναι μια ελληνική πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει στα νεκροταφεία μας. Ας μην εθελοτυφλούμε! Όλοι έχουν να σχολιάσουν τα "τυχερά" αλλά κανένας δε σχολιάζει όλα τα υπόλοιπα έξοδα που έχει να πληρώσει στον οικείο Δήμο αν πεθάνει κάποιος δικός του. Το εμπόριο του πόνου του καθενός δε μας αγγίζει καθόλου κύριοι ευαίσθητοι για τα περί μισθοδοσίας;

Είναι υποχρέωση του κράτους η μισθοδοσία του κλήρου βάσει της νεότερης εκκλησιαστικής ιστορίας στη χώρα μας, όμως όσα αναφέρθηκαν στις δηλώσεις του κοσμήτορα είναι εφικτά υπό προϋποθέσεις. Δεν είπε κάτι καινούργιο ο κ. κοσμήτορας. Μια πρόταση για προβληματισμό έθεσε και πέσανε να τον "φάνε". Ποιος είπε πως η εκκλησία θέλει όποια εξάρτηση από το κράτος; Από τη στιγμή που το παγκάρι φορολογείται και όλα τα άλλα έσοδα και οι οικονομικές της συναλλαγές, επόμενο είναι η οικονομική δυνατότητα της εκκλησίας να μην επαρκεί για τη μισθοδοσία του ιερού κλήρου.