03 Νοεμβρίου, 2011

«ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ - ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ»

 
«Ο Γιώργος είναι επικίνδυνος. Δεν θέλει να φύγει». Αυτό τόνισε πριν από λίγο σε στενούς του συνεργάτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος εκφράζοντας τους προβληματισμούς του για τις εξελίξεις που τρέχουν με εξωφρενικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος, είπε επίσης ότι μετά την πολύωρη συζήτηση που είχαν κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους από τις Κάννες ο κ. Παπανδρέου επέμεινε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τις αποφάσεις του και ότι η τελική του εντύπωση είναι ότι θα επιχειρήσει να περάσει τις θέσεις του αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην Ελλάδα, την κυβέρνηση και το κόμμα.

ΠΑΖΑΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Ο ΓΑΠ

Καταιγισμός εξελίξεων στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει από τις 2.30 μετά το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός από τις τοποθετήσεις του αφήνει ανοιχτό παράθυρο για να παραιτηθεί από τη θέση του υπό προϋποθέσεις που όμως παραμένουν ομιχλώδεις. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να έχει πει:«Είμαστε μέχρι τώρα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για τη χώρα. Χαιρετίζουμε όμως τη σημερινή στάση της Ν.Δ. για τη στήριξη της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Για το άλλο σκέλος της δήλωσης Σαμαράς (μεταβατική κυβέρνηση) είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με σοβαρότητα και με βάση το εθνικό συμφέρον».

Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου αφού δήλωσε ότι δεν τίθεται πλέον θέμα δημοψηφίσματος αποφάσισε να στείλει ως απεσταλμένους του στη Νέα Δημοκρατία τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα και τον στενό του συνεργάτη Νίκο Αθανασάκη προκειμένου να διερευνήσουν τις προθέσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά. Από πλευράς της Ν.Δ. έως αυτή τη στιγμή διαψεύδεται ότι έχει υπάρξει οποιουδήποτε επικοινωνία και τονίζεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συζητά μόνον για βραχυχρόνια κυβέρνηση προκειμένου να ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση και αμέσως μετά να προκηρυχθούν εκλογές.

Ο κ. Παπανδρέου, που έχει προγραμματίσει συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας σήμερα το απόγευμα, προτίθεται να μιλήσει το βράδυ στη Βουλή στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Οπως όλα δείχνουν θέλει ανεξαρτήτως των υπολοίπων εξελίξεων να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης αύριο τα μεσάνυχτά από την εθνική αντιπροσωπεία. Από την άλλη πλευρά προεδρικοί βουλευτές όπως ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Μιχάλης Καρχιμάκης, δηλώνουν πως δεν προτίθενται να στηρίξουν συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. Το ίδιο φέρεται να έχει πει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής μέσα στο υπουργικό.

Ολα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να τσαλακωθεί όσο το δυνατόν λιγότερο και παζαρεύει μια αξιοπρεπή αποχώρηση. Πάντως, το κλίμα στο υπουργικό Συμβούλιο είναι εξαιρετικά βαρύ, ενώ υπουργοί που ζητούν την οικειοθελή αποχώρηση του κ. Παπανδρέου επισήμαιναν προσερχόμενοι ότι δεν προτίθενται να του δώσουν το δικαίωμα να τους χαρακτηρίσει αποστάτες. Σύμφωνα πάντως με μία πληροφορία, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να είπε εισαγωγικά στο υπουργικό συμβούλιο: «χρειάστηκε να απειλήσω με δημοψήφισμα για να αναλάβει ο Σαμαράς τις ευθύνες του».

«ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΣΕ ΡΙΞΟΥΝΕ ΑΥΡΙΟ
ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ»

Πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό στη διάρκεια τη συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και τον κάλεσε να παραιτηθεί σήμερα αν φοβάται ότι αύριο δεν θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Συγεκριμένα ο υπουργός Υγείας απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου τόνισε: «Είσαι η βαλβίδα ασφαλείας ειτε για να εκτονωθεί η κατάσταση είτε για να πολλαπλασιαστούν τα προβλήματα. Δεν πρέπει να διχαστούμε. Ηταν  λάθος κίνηση το δημοψληφισμα και κάποιος σε οδήγησε εκει. Αν νομίζεις ότι θα σε ρίξουν κάποιο αύριο παραιτήσου από σήμερα. Να μην δεχθείς αυτη την ταπείνωση. Εσυ έχεις την πρωτοβουλία κι εμείς ακολουθούμε. Δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε διχασμο του ΠΑΣΟΚ και του πολιτικού συστήματος»

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Με ένταση ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση της ΚΟ αμέσως μετά τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η Βάσω Παπανδρέου η οποία πήρε το λόγο είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό: «Είσαι εκτός τόπου και χρόνου, αυτά που έγιναν χτες στις Κάννες είναι θλιβερά. Έχεις άγνοια της κατάστασης στην κοινωνία, βάζεις τη χώρα και την παράταξη σε περιπέτειες. Περίμενα να πάμε άμεσα σε εκλογές, λυπάμαι ειλικρινά και για την παράταξη και για την χώρα». Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος της ομιλίας της καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Με την κατάληξη της παρέμβασής της, βουλευτής ακούστηκε να σχολιάζει: «Και εμείς για σένα»

ΓΑΠ: ΑΠΟΣΥΡΩ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ  
ΘΕΛΩ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Εμμέσως πλην σαφώς πήρε πίσω το δημοψήφισμα ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Χρησιμοποιώντας αόριστο χρόνο κάθε φορά που αναφερόταν στο δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την στάση του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ξεκινά ο διάλογος πάνω στους όρους που έθεσε ο αρχηγός της ΝΔ προκειμένου να ψηφίσει την δανειακή σύμβαση, δηλαδή τη μεταβατική κυβέρνηση και το χρόνο των εκλογών και ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από την ΚΟ την οποία χαρακτήρισε «πυλώνα σταθερότητας» ούτως ώστε να να υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να γίνουν οι όποιες διαβουλεύσεις.

Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε απολογητικός και κουρασμένος και μόνο από τα συμφραζόμενα κατέστησε σαφές ότι μεταβάλει άρδην την έως σήμερα στάση του. Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του και πριν λάβει το λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος υπήρξε παρέμβαση της Άννας Διαμαντοπούλου η οποία ουσιαστικά του ζήτησε να δεσμευτεί δημοσίως όπως και στο υπουργικό συμβούλιο ότι όλες οι διαδικασίες θα γίνουν το συντομότερο δυνατό.

Σημεία από την ομιλία του πρωθυπουργού

«Δίνουμε μάχη μέσα σε μια δύσκολη κατάσταση, με αθέμιτη αντίδραση από παράγοντες, εδώ και δύο χρόνια, όμως κλείνουμε τα αυτιά στους σειρήνες για να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία ώστε να μην την ζήσουν οι έλληνες», επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι «κάνουμε ένα τιτάνιο αγώνα, με υπεράνθρωπη προσπάθεια από τους πολίτες με προσωπικό κόστος, και κάνουμε όλοι μας τον πατριωτικό μας καθήκον». «Μπήκαμε σε ένα βαθύ τούνελ εδώ και δύο χρόνια, όταν αποκαλύφθηκε η κατάσταση που παραλάβαμε, με στόχο να βγούμε. Είμαστε περήφανοι για ότι έχουμε καταφέρει και καταφέρνουμε κάθε μέρα» και ανεφερε τους τρεις στόχους που κατά την άποψή του διασφαλίζονται με το νέο δανειακό πρόγραμμα:
  • Να μην αμφισβητηθεί η θέση μας στο ευρώ
  • Να απομακρύνουμε τους κινδύνους να μην χαθούν οι αποτεμιεύσεις
  • Να βγούμε από την κρίση και να μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά
«Και οι τρεις αυτοί στόχοι επιτεύχθηκαν με την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου», τόνισε. Για την δανειακή συμφωνία, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα σημάνει «το κλείσιμο μιας περιόδου μεγάλης ανασφάλειας αλλά θα ανοίξει μια περίοδος δύσκολη αλλα ελπιδοφόρα. Η νέα συμφωνία είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης στον πλανήτη, με 130 δισ. ευρώ, με καλύτερους όρους και επιτόκια. Πετύχαμε να απαλλαγούμε από το 50% του χρέους μας, που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών και τραπεζών.  Ενα ποσό της τάξης των 100 δισ. ευρώ φεύγει από τις πλάτες μας, και αναλαμβάνεται από τις τράπεζες, ελληνικές και ξένες, και αυτό συνιστά μια πράξη εθνικής δικαιοσύνης αφού τα βάρη θα πληρώσουν οι τράπεζες και όχι οι πολίτες.»

Για το δημοψηφισμα

«Η απόφαση για το αν και πότε θα κάνουμε δημοψήφισμα είναι δικιά μας απόφαση. Θέλω να πω για το δημοψήφισμα, ότι είναι η καθοριστική απάντηση σε όλα τα σενάρια είτε για την ανωμαλία είτε για την έξοδό μας από το ευρώ. Κι εγώ εμπιστεύομαι τη σοφία του λαού, πολύ περισσότερο από το σημερινό πολιτικό κατεστημένο.» «Να το πω πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου είναι η υποχρέωση μας για να μείνουμε στο ευρώ. Προϋπόθεση για να μείνουμε στο ευρώ είναι οι αποφάσεις που πήραμε. Δεν μπορεί να αποφασίζουν οι αγορές και να μην αποφασίζουν οι λαοί.»

Δεν θα βάζαμε ποτέ την παραμονή μας στο ευρώ σε δημοψήφισμα

«Δεν θα βάζαμε πότε το ερώτημα μένουμε ή φεύγουμε από το ευρώ. Θεωρουμε ότι αυτό είναι αυτονόητο. Και αυτό το είπα και χτες, ότι δεν μπορούμε να βάλουμε ένα τέτοιο ερώτημα. Εμείς θα βάζαμε ως ερώτημα τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.» «Αλλά και η απόρριψη αυτού του πακέτου θα σημαινε την αρχή της εξόδου από το ευρώ. Η απόρριψη αυτών των αποφάσεων σημαίνει έξοδο από το ευρώ για όποιο λόγο κι αν συμβεί

ΓΑΠ: «Αν η αντιπολίτευση είχε έρθει στο τραπέζι, 
δεν θα προχωρούσαμε στο δημοψήφισμα»

«Κατανοώ το συνειδησιακό βάρος των στελεχών αλλά είχαμε τρεις εναλλακτικές:
  • Να πάμε τη χώρα τώρα σε εκλογές που θα ήταν καταστροφική επιλογή, γιατί θα μπαίναμε σε μια κατάσταση όπου η κοινωνία είναι πάρα πολύ πιεσμένη και είναι αμφίβολο αν θα φτάναμε
  • Το άλλο ήταν το δημοψήφισμα για να κερδίσουμε ένα ηχηρό ναι και να αποδείξουμε στην Ευρώπη ότι θέλουμε τις αλλαγές
  • Να υπάρξει ευρύτερη συνεννόηση και συναίνεση για την συμβαση της 26ης Οκτωβρίου.
Κουβαλάμε ένα σταυρο και μας κουβαλάνε από πάνω και πέτρες. Από τη στιγμή που είχαμε το δίλημμα συναίνεση ή δημοψήφισμα, βεβαίως αν υπήρχε η ευρύτερη συναίνεση τότε θα είχαμε και αυτόν τον δρόμο. Είχα πει ότι αν η αντιπολίτευση έρθει στο τραπέζι, δεν θα προχωρούσαμε στο δημοψήφισμα.»

Χαιρετίζω τη στάση Σαμαρά 

«Ακουσα τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά και θέλω να πιστεύω τις καλές προθέσεις, για την ψηφοφορία στη δανειακή σύμβαση και θέλω να χαιρετίσω τη στάση του. Πρέπει να χαιρετίσουμε μια διαφορετική θέση, εθνική, που μπορεί να είναι πράγματι η απαρχή μιας νέας πολιτικής κουλτούρας για την πολιτική ζωή του τόπου. Να ξανακαλέσουμε τη Νέα Δημοκρατία να έρθουν ως συνδιαπραγματευτές στο νέο πρόγραμμα. Τέθηκαν και κάποιοι άλλοι όροι, που δεν τους απορρίπτουμε ούτε τους αποδεχόμαστε εκ των προτέρων. Πρέπει να γίνει συζήτηση με τη Νέα Δημοκρατία.»

Για την ψήφο εμπιστοσύνης 

«Εμείς κρατήσαμε τη χώρα όρθια και εμείς παραμένουμε πυλώνας σταθερότητας για την χώρα. Γι' αυτό είναι κρίσιμη η αυριανή ψηφοφορία γιατί η ψήφος εμπιστοσύνης είναι η εγγύηση για το πως θα προχωρήσουμε σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει.»