29 Οκτωβρίου, 2011

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ

 
Μέχρι τέλος του έτους θα έχει κλείσει ο φάκελος «Φωτοβολταϊκά – Μονή Πεντέλης» και στις αρχές του 2012, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου που σε πρώτη φάση θα προσφέρει τουλάχιστον 900 θέσεις εργασίας. Η Μονή Πεντέλης έχει δρομολογήσει   με την ενεργό αρωγή και της Εκκλησίας της Ελλάδος, επένδυση στον τομέα της παραγωγής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων, που προσεγγίζει το 1,5 δισ.  ευρώ.

Οι δύο φορείς απηύθυναν  πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε ιδιώτες επενδυτές για την αξιοποίηση έκτασης που ανήκει στη Μονή Πεντέλης, που προσεγγίζει τα 25.000 στρέμματα και την οποία θα νοικιάσει σε εταιρεία για 20 χρόνια. Από αυτά τα 22.000 στρέμματα θα δενδροφυτευτούν και τα υπόλοιπα θα διατεθούν για τη δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου που εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξης των 8 εκατ. ευρώ.

Στόχος των εκκλησιαστικών αρχών είναι η αποκόμιση σημαντικών εσόδων από την παραχώρηση της εκμετάλλευσης της έκτασης, τα οποία θα διατεθούν για κοινωφελείς σκοπούς και φιλανθρωπίες. Συγκεκριμένα από το ποσό αυτό, το 90% θα πηγαίνει στα ταμεία της Αρχιεπισκοπής και θα χρησιμοποιείται για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ το  υπόλοιπο 10% στη Μονή Πεντέλης για έργα συντήρησης της Μονής. Συνολικά αναμένεται ετήσια παραγωγή έως και 300 MW.

Ο Αρχιεπίσκοπος στο πρόσφατο ταξίδι του στο Κατάρ ενημέρωσε για το έργο αυτό τον Σεΐχη του Εμιράτου,  καθώς και κάποια ακίνητα - φιλέτα  που διαθέτει προς αξιοποίηση η Εκκλησία. «Η Εκκλησία πρέπει να βοηθήσει τους αδυνάμους, που δυστυχώς καθημερινά αυξάνονται. Πώς θα ενισχυθούν λοιπόν αν δεν υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι;».

Ο Μακαριώτατος θα ενημερώσει την ερχόμενη  εβδομάδα τη ΔΙΣ για το ταξίδι που έκανε και δεν αποκλείεται να καλέσει όσους μητροπολίτες το επιθυμούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αξιοποίησης  της όποιας ακίνητης περιουσίας διαθέτουν προς ενίσχυση του φιλανθρωπικού τους έργου.

Τέλος η Εκκλησία πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανή να προσφέρει , πέρα από συσσίτια, σε όσους το έχουν ανάγκη.