18 Οκτωβρίου, 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤΗ REAL NEWS ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ 16/10/2011

 
Με τη συμπλήρωση επτά χρόνων από την εκλογή του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β' αναφέρεται στο έργο του αλλά και στις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει στη «μαύρη ήπειρο». Παράλληλα, στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας προς τους Έλληνες που δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική κρίση. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μιλά επίσης για την ανασυγκρότηση της Αιγύπτου, αλλά και για την επιστροφή των ομογενών, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα μετά τις πρόσφατες εχθροπραξίες στην περιοχή.
Μακαριώτατε, ποια είναι η κατάσταση τώρα στην Αίγυπτο μετά τα όσα διαδραματίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και τι προβλήματα αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο;
Η Αίγυπτος βρίσκεται σε διαδικασία επαναπροσδιορισμού του πολιτικού της βηματισμού, μετά τη σαρωτική αλλαγή που επέφερε η λεγομένη αραβική άνοιξη. Η διαδικασία αυτή έχει ως τελικό στόχο τη διαμόρφωση του νέου συνταγματικού χάρτη, βάσει του οποίου η χώρα θα πορευθεί προς το μέλλον. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ως ενεργό κομμάτι της αιγυπτιακής κοινωνίας παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις με γνώμονα την επιβεβαίωση των θεσμικά κατοχυρωμένων ελευθεριών που ήδη απολαμβάνει, αλλά και τη δικαίωση των προσδοκιών του αιγυπτιακού λαού.
Οι ομογενείς, που έφευγαν κατά κύματα εκείνη την περίοδο, αρχίζουν να επιστρέφουν;
Η ταχεία επανάκαμψη των ομογενών στη χώρα του Νείλου επιβεβαίωσε τον καθαρά προληπτικό χαρακτήρα που είχε η απομάκρυνση κατά κύριο λόγο των παιδιών και των ηλικιωμένων από το έντονα ρευστό επαναστατικό τοπίο του περασμένου Ιανουαρίου. Οι Αιγυπτιώτες Έλληνες έχουν οργανώσει εδώ τη ζωή τους έχουν δημιουργήσει τις οικογένειές τους έχουν στήσει τις επιχειρήσεις τους. Είναι φυσικό, λοιπόν, να μην μπορούν να ζήσουν επί μακρόν εκτός Αιγύπτου.
Επιτελείτε ένα σημαντικό, αλλά και δύσκολο έργο σε μία ήπειρο όπου το στοιχείο των ορθοδόξων δεν είναι και τόσο ισχυρό... Πώς ξεπερνάτε αυτές τις αντιξοότητες και ποιο είναι το όραμά σας;
Ασφαλώς, η αποστολή και το έργο της Εκκλησίας δεν κρίνονται αριθμητικά.Η Εκκλησία δεν προσφέρει κίβδηλους παρηγορητικούς λόγους ή ψευδεπίγραφα ψίχουλα πολιτισμού προς τα εξουθενωμένα θύματα της κακότητός μας, αλλά κηρύσσει αδιακρίτως τη μοναδική οδό, αλήθεια και ζωή, προς τα εκατομμύρια των εμπεριστάτων ψυχών της αφρικανικής γης. Ως έμπρακτη λοιπόν απόρροια της αποστολής της σε όλες τις εκκλησιαστικές επαρχίες του Πατριαρχικού Θρόνου ανεγείρονται διαρκώς και λειτουργούν ναοί, σχολεία, τεχνικές σχολές νοσηλευτικά και ιατρικά ιδρύματα, γηροκομεία, πτωχοκομεία και ορφανοτροφεία, παρέχονται δωρεάν περίθαλψη και σίτιση, διανοίγονται γεωτρήσεις για την εξασφάλιση καθαρού πόσιμου ύδατος παρέχονται μαθητικές και φοιτητικές υποτροφίες για την πρόοδο των νέων Αφρικανών, στηρίζονται οικογένειες που ζουν στην απόγνωση κα ι την τέλεια εγκατάλειψη και τόσα άλλα. Οι αντιξοότητες εντοπίζονται κυρίως στην έλλειψη ικανού αριθμού ιεραποστόλων, επαρκών οικονομικών πόρων, ασταθών πολιτικών καταστάσεων, ασθενειών και τοπικών νοοτροπιών.
Πόσο έχει επηρεάσει τη λειτουργία του Πατριαρχείου η διεθνής οικονομική κρίση;
Η οικονομική κρίση επηρεάζει μέχρι ενός σημείου την υλοποίηση έργων που αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των Αφρικανών αδελφών. Ωστόσο, ως προείπα, κυρία αποστολή του Πατριαρχείου μας είναι ο ευαγγελισμός των λαών, η σπορά του λόγου του Θεού. Και η αποστολή αυτή δεν αποτιμάται οικονομικά. Απαιτεί μόνο ακλόνητη πίστη και γενναίο και θυσιαστικό φρόνημα εκ μέρους των σκαπανέων του ιεραποστολικού έργου, οι οποίοι εργάζονται αυτοθυσιαστικά για τη διάδοση του Ευαγγελίου του Κυρίου μας.
Στην πρόσφατη Σύναξη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική, αλλά και στη Μέση Ανατολή. Υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα;
Η πρόσφατη Σύναξη των Προκαθημένων των πρεσβυγενών Πατριαρχείων και της Εκκλησίας της Κύπρου κατέδειξε ότι οι πνευματικοί ταγοί αγωνιούν και μεριμνούν για το Χριστεπώνυμο πλήρωμα, προσέφερε αναμφίβολα δύναμη και επιστηριγμό προς αυτό, ενώ φανέρωσε τη δυναμική φωνή της Ορθοδοξίας για την επικράτηση της ειρήνης αλλά και την αγαστή συνεργασία των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής για έναν κόσμο χωρίς συγκρούσεις και αιματοχυσίες οι οποίες μόνον αναστέλλουν την πρόοδο και την εξέλιξή του.
Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση;
Έχω να σας πω τούτο: βαθιά πεποίθησή μου είναι ότι τελικά αυτή η κρίση θα μας οδηγήσει, μέσα από μία θαρραλέα αυτοκριτική για τα λάθη του παρελθόντος και διάθεση μη επαναλήψεως των όσων αρνητικών διεπράχθησαν, στην αναγέννηση και την πνευματική ανάνηψη. Επομένως, η οικονομική κρίση θα πρέπει αποτελέσει εφαλτήριο νέων προσανατολισμών προς έναν απλούστερο τρόπο ζωής, με έντονα τα στοιχεία του ανθρωπισμού, της πνευματικότητος της κοινωνικής αλληλεγγύης της αξιοκρατίας και της εντιμότητος στις διαπροσωπικές σχέσεις και τον δημόσιο βίο.