06 Οκτωβρίου, 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ι.Σ.Ι. 6/10/2011


Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011, σε τρίτη τακτική Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού και Ελασσώνος κ. Βασιλείου, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.
Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.
Στη συνέχεια διεξήχθη συζήτηση επί των χθεσινών εισηγήσεων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα με θέμα: «Προετοιμασία για το Μυστήριο του Γάμου και την δημιουργία μιας Χριστιανικής οικογένειας», Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη με θέμα: «Συζυγία - Οικογένεια. Ορθόδοξα πνευματικά και σύγχρονα κοινωνικά δεδομένα» και Παροναξίας κ. Καλλινίκου με θέμα: «Η κατά Χριστόν ανατροφή των παιδιών».
Ομίλησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος, Ηλείας κ. Γερμανός, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωηλ, Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων και Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.
Μετά τις τοποθετήσεις των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, η Ιεραρχία αποφάσισε να αναθέσει στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και τους Γραμματείς της Ιεράς Συνόδου, να μελετήσουν  τα  Πρακτικά της Συνεδρίας, να ομαδοποιήσουν τις προτάσεις των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων και να κατατεθούν στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο, για την περαιτέρω επεξεργασία τους.
Κατόπιν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε το αποτέλεσμα της καταγραφής της υπό τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Επιτροπής, των προτάσεων των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών επί της εισηγήσεως του Μακαριωτάτου και απεφασίσθη, σε προσεχείς συγκλήσεις της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας να γίνουν Εισηγήσεις για τα εξής θέματα :
1. Ενορία – Κλήρος – Εφημέριοι.
2. Εκκλησιαστική Εκπαίδευση.
3 Κατάρτιση Εκκλησιαστικού Κτηματολογίου, καταγραφή και αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας για την δημιουργία οικονομικής υποδομής, προς ανάπτυξιν του Φιλανθρωπικού Έργου της Εκκλησίας.
4. Ευρωπαϊκή προβληματική.
Οι Εισηγήσεις των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου με θέμα: «Περί της αναγνωρίσεως της εν Κωνσταντινουπόλει εν έτει 879/880 μ.Χ. συγκληθείσης Συνόδου  ως Ογδόης Οικουμενικής» και Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία με θέμα: «Περί της αναγνωρίσεως της εν Κωνσταντινουπόλει εν έτει 1351 μ.Χ. συγκληθείσης Συνόδου ως Ενάτης Οικουμενικής», ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία, αποφασίσθηκε κατά πλειοψηφία να αναβληθούν για την επόμενη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας.
Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο.
Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΝΟΣΟ ALZHEIMER

Πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα, η εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του Καρέλλειου Ιδρύματος, της πρότυπης μονάδας αντιμετώπισης της νόσου Alzheimer και συναφών παθήσεων που θα λειτουργεί από την ΜΚΟ "Αποστολή" της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε στενή συνεργασία με την Ι. Μονή Πεντέλης.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκος Μπόλαρης εκ μέρους της κυβέρνησης, αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιερείς και στελέχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της ΜΚΟ ''Αποστολή".  

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν στο να έρθει αυτή η μέρα έναρξης λειτουργίας της μονάδας. Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που είχε με τον Γ. Σγουρό και από τη θέση του ως Νομάρχη Αθηνών και ως Περιφερειάρχη Αττικής.

Έκανε εκτενή αναφορά στο προνοιακό έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής το οποίο, όπως είπε, θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο αν δεν υπήρχαν οι καθυστερήσεις λόγω της γραφειοκρατίας. "Στόχος μας είναι να κάνουμε έργα σαν το Καρέλλειο. Υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας ενός ιδρύματος για παιδιά με αυτισμό", ενώ τόνισε πως έχουν ήδη δρομολογηθεί το Κέντρο Γεροντολογίας, η Στέγη Κατακοίτων, το Πρόγραμμα Απεξάρτησης των Νέων από ουσίες κ.ά. 

"Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε μόνο τις παθολογικές περιπτώσεις αλλά να δρούμε και προληπτικά" τόνισε. Και πρόσθεσε: "Τα αποτελέσματα είναι μεγάλα και σπουδαία όταν συνεργάζονται οι φορείς. Πρέπει με νηφαλιότητα, με αυτοκριτική και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Η εποχή μας χρειάζεται τη συνεργασία".

Αναφερόμενος στο θέμα της περιουσίας της Εκκλησίας επισήμανε:

"Η Εκκλησία δεν έχει την περιουσία που είχε παλιά. Αυτό που μας απασχολεί είναι να υπάρχουν τα χρήματα για να κάνει το έργο της και να μετουσιώσουμε τα υλικά σε πνευματικά". "Στόχος μας", σημείωσε, "είναι να αξιοποιήσουμε την περιουσία μας με τον καλύτερο τρόπο κι αφού καλυφθούν τα έξοδα να διαχυθούν όσα απομείνουν στην εξυπηρέτηση του λαού μας. Με την προϋπόθεση να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Να μην πάει δηλαδή το 4% της περιουσίας της Εκκλησίας που έχει απομείνει, εκεί που έχει πάει το 96%".

Για τη φορολόγηση της Εκκλησίας σημείωσε:

"Αδικούμαστε έτσι όπως λοιδορούμαστε πως δεν πληρώνει φόρους η Εκκλησία κλπ. Ας μας πει κάποιος ποιος φορέας δίνει περισσότερα στις ευπαθείς ομάδες. Πιο πολλά απ' όσα δίνουν οι ενορίες και οι κατά τόπους μητροπόλεις". "Δε ζητούμε εύσημα" είπε απευθυνόμενος στον κ. Μπόλαρη. "Θέλουμε να μεταφερθούν αυτά ως ένα παράπονό μας". "Ο λαός αγαπάει την Εκκλησία παρά τις ανάγκες του και τη διαβολή που υπάρχει" είπε χαρακτηριστικά. 

"Πως αλλιώς δικαιολογείται η δωρεά στην Αρχιεπισκοπή 150 στρεμμάτων;" "Υπάρχει η δυνατότητα σήμερα", τόνισε ο Μακαριώτατος, "αν η Εκκλησία βοηθηθεί από την Πολιτεία σε συγκεκριμένα θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε από κοινού και να οργανώσει δίκτυο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, να αναλάβει (η Εκκλησία) υπεύθυνα όλο το προνοιακό έργο της Ελλάδας, εκτός από τα νοσοκομεία". "Τα ιδρύματα της Εκκλησίας", υπογράμμισε, "απέχουν πολύ από τα ιδρύματα τα ιδιωτικά ακόμη και τα κρατικά".

"Χρειάζεται", κατέληξε, "συνέπεια, αποφασιστικότητα και ηρωισμός. Η κρίση ταλαιπωρεί όλον τον κόσμο και εμείς υποφέρουμε και συλλογικά και ατομικά. Όμως θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά τέτοια εγκαίνια όχι για να πάρουμε μπράβο, αλλά γιατί οι άνθρωποι που θα διακονηθούν εδώ εμείς τους βλέπουμε ως εικόνες Θεού και όχι ως αντικείμενα".

Η μονάδα θα λειτουργήσει από την ΜΚΟ "Αποστολή" σε συνεργασία με την Ι. Μονή Πεντέλης με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικών πόρων του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.