02 Οκτωβρίου, 2011

†ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ο ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗΣ (3 Οκτωβρίου)


Κατά την παράδοση, όταν γινόταν η Σταύρωση του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού και "σκοτίνιασε" ο ήλιος, βρισκόταν στην Ηλιούπολη (κοντά στο σημερινό Κάϊρο) με τον φιλόσοφο Απολλοφάνη και αφού βεβαίωθηκε ότι το φαινόμενο αυτό ήταν ανεξήγητο, είπε:«ή η φύση αλλοιώνεται, ή ο Θεός πάσχει».

Δυστυχώς για την ζωή του Αγίου Διονυσίου δε σώζοντε πολλά στοιχεία. Ο Άγιος Διονύσιος καταγόταν απο την πόλη της Αθήνας, ήταν ειδωλολάτρης, είχε φιλοσοφικό νου και ήταν μέλος του ανώτατου Δικαστηρίου, του Αρείου Πάγου.

Γεννήθηκε 9 χρόνια μετά από την γέννηση του Ιησού Χριστού στην Αθήνα επί  βασιλείας Αυγούστου (27 π.Χ. - 14 μ.Χ.) από εύπορη οικογένεια όπου και έλαβε πολυδύναμη μόρφωση. Η αγάπη του για τη γνώση και τη φιλοσοφία τον έκανε να επισκεφτεί την Αίγυπτο.
  
Στον Χριστιανισμό τον προσηλύτισε το 52 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος  (Πράξεις των Αποστόλων, ιζ' 34), όταν επισκέφτηκε την Αθήνα, όπου το κήρυγμά του άγγιξε την ψυχή του Διονύσιου και βαπτίστικε Χριστιανός. Αργότερα διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο των Αθηνών τον ευσεβή Ιερόθεο. Επιβραβεύθηκε από τον Θεό για την χριστιανική του δράση με το Χάρισμα να επιτελεί θαύματα. Περιόδευσε σε πολλά μέρη της Δύσης, όπου κήρυξε τον Ευαγγελικό Λόγο και ερμήνευσε τις Ιερές Γραφές.

Όταν έφτασε στο Παρίσι συνελήφθει και αργότερα αποκεφαλίστηκε. Μαζί του μαρτύρησαν και δύο μαθητές του, ο Ρουστικός και ο Ελευθέριος. Ο ηγεμόνας της περιοχής έδωσε εντολή να μη θάψει κανείς τα Άγια Λείψανα των μαρτύρων, όμως κάποιοι χριστιανοί τα φύλαξαν και όταν δεν υπήρχε πλέον φόβος τα ενταφίασαν με τιμές.

Τέλος, ο Άγιος και Ιερομάρτυρας Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης είναι προστάτης των Δικαστικών και του Δικαστικού Σώματος και θεωρείται ένας από τους πρώτους Άγίους της χριστιανικής Εκκλησίας.