23 Σεπτεμβρίου, 2011

ΣΤΕ: Η ΔΕΗ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΟΥΤΕ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΦΟΡΟΥΣ

 
Οι εταιρείες ιδιωτικού δικαίου, όπως η ΔΕΗ και οι ιδιωτικοί πάροχοι ενέργειας, δεν μπορούν να εισπράξουν φόρους και να διακόψουν την παροχή ρεύματος, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας. Επίσης ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε στη Βουλή ότι με το χαράτσι παραβιάζονται δύο κοινοτικές Οδηγίες.

Η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, που δημιουργεί νομολογία, έχει ως αποτέλεσμα ότι η ΔΕΗ δεν θα κόβει το ρεύμα σε όσους δεν πληρώσουν. Πρόκειται για την απόφαση 1934/1998 όπου τονίζεται ότι αστυνομική εξουσία δεν μπορούν να ασκούν οι εταιρείες ιδιωτικού δικαίου, καθώς αυτή ασκείται αποκλειστικά από το κράτος και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Η απόφαση 1934/1998 αφορούσε τις ιδιωτικές εταιρείες που ήλεγχαν την στάθμευση στον Δήμο Αθηναίων και επέβαλλαν πρόστιμα στους ιδιώτες αυτοκινητιστές. Η πλειοψηφία της ολομέλειας του ΣτΕ εκτίμησε ότι αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος η οποιαδήποτε ανάθεση άσκησης δημόσιας εξουσίας σε ΝΠΙΔ, όπως η ΔΕΗ και οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος, και ότι η είσπραξη φόρων και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων λόγω άρνησης πληρωμής φόρων αποτελούν στοιχεία άσκησης δημόσιας εξουσίας.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 11 της απόφασης του ΣτΕ επισημαίνεται ότι "επειδή οι μνημονευόμενες διατάξεις του άρθ. 36 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα και του άρθρου 45 του νόμου 2218/1994, κατά το μέρος που προβλέπουν ευθέως ή επιτρέπουν την ανάθεση αστυνομικής φύσεως αρμοδιοτήτων (βεβαίωση της παράβασης, ακινητοποίηση οχημάτων, επιβολή προστίμων) σε ΝΠΙΔ, αντίκειται στις θεμελιώδεις διατάξεις του αρθ. 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, κατά την έννοια των οποίων αστυνομική εξουσία, ως η κατεξοχήν δημόσια εξουσία και έκφραση κυριαρχίας, ασκείται, διά αστυνομικής αρχής, μόνο από το κράτος (και ΝΠΔΔ που και αυτά είναι αποκεντρωμένες καθ’ ύλην κρατικές υπηρεσίες)".

Πρ. Παυλόπουλος: Αντισυνταγματικό

Παραβίαση του Συντάγματος κατήγγειλε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι το τέλος εξωθεί σε έμμεση δήμευση, ενώ πλήττεται η ιδιοκτησία ως ατομικό δικαίωμα. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε στη Βουλή την ερώτηση του ευρωβουλευτή του κόμματος Νίκου Χουντή, όπου τονίζεται πως παραβιάζεται η Οδηγία 72/2009, η οποία απαγορεύει τη διακοπή σύνδεσης καταναλωτών που είναι ευάλωτοι και αδύνατοι σε κρίσιμες περιόδους. 

Παράλληλα ο Δ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι και η Οδηγία 13/1993 ξεκαθαρίζει πως σε μια σύμβαση ανάμεσα στον καταναλωτή και την εταιρεία που παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα είναι καταχρηστική ρήτρα να παρεμβαίνει τρίτο μέρος επιβάλλοντας ρήτρα που δεν αποτέλεσε αντικείμενο ατομικής διαπραγμάτευσης.