11 Σεπτεμβρίου, 2011

ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ;

image

«Η χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην αμερικανική ιστορία έβγαλε τον καλύτερο εαυτό του αμερικανικού λαού. Τιμώντας λοιπόν τη 10η επέτειο και τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, επικαλούμαστε για μία ακόμη φορά το πνεύμα της ενότητας που δημιούργησε».

Το φετινό μήνυμα του Αμερικανού προέδρου για τη δέκατη επέτειο από την τραγωδία 11ης Σεπτεμβρίου 2001 συνιστά μια επίκληση για την αποκατάσταση του πνεύματος σύμπνοιας και ενότητας που επέδειξε το αμερικανικό έθνος, σε μια προσπάθεια να επουλώσει τις πληγές του από την πρωτοφανή τραγωδία. Άλλωστε, η αμερικανική κοινωνία συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις που δοκιμάζουν καθημερινά την αντοχή της, καθώς αγωνίζεται να ορθοποδήσει από τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών και προσπαθεί ακόμη να απεμπλακεί από το Ιράκ και το Αφγανιστάν και να βγει νικήτρια από τον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά της Αλ Κάιντα. Και η αλήθεια είναι ότι η τελευταία χρονιά έφερε σημαντικές εξελίξεις στο πολεμικό πεδίο, δεδομένου ότι μετά το Ιράκ δόθηκε το πράσινο φως για την απόσυρση των στρατιωτών και από το Αφγανιστάν, ενώ βέβαια η χώρα μπόρεσε να γιορτάσει τη συγκλονιστική είδηση της εξόντωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν, κάτι που οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν ήλπιζαν πλέον ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί.

image

Αλ Κάιντα Το γεγονός ότι η δέκατη επέτειος από την τραγωδία θα τιμηθεί επιτέλους - χωρίς την απειλή του Οσάμα μπιν Λάντεν να αιωρείται πάνω από την Αμερική αρκεί από μόνο του για να δώσει στις φετινές εκδηλώσεις ένα ξεχωριστό χρώμα. Όμως, το κατά πόσο η εξάλειψη του Μπιν Λάντεν έχει καταστήσει την Αλ Κάιντα λιγότερο επικίνδυνη είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση. Η αλήθεια είναι ότι έκτοτε η οργάνωση δεν έχει κατορθώσει να επιτεθεί και πάλι επί αμερικανικού εδάφους, όμως η παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής παραμένει αναμφισβήτητη και εξίσου απειλητική.

Και, όπως επεσήμανε και ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας ένταση των μέτρων ασφαλείας εν όψει της επετείου, μπορεί «η Αλ Κάιντα να εμφανίζεται ως πιο εύθραυστη οργάνωση με λιγότερες δυνατότητες σε σχέση με πριν από δύο-τρία χρόνια», όμως παραμένει επικίνδυνη. Μάλιστα, το σενάριο που πλέον φοβούνται περισσότερο οι ντόπιοι αξιωματούχοι ασφάλεια είναι αυτό του επονομαζόμενου «μοναχικού λύκου», ενός δηλαδή μεμονωμένου, καλά εξοπλισμένου ατόμου που μπορεί να διαπράξει ένα μακελειό, όπως συνέβη πρόσφατα στη Νορβηγία.

Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, ο μέσος Αμερικανός σήμερα ουδόλως ενδιαφέρεται για θέματα ασφαλές και τρομοκρατίας, όπως μερικά χρόνια πριν. Η οικονομική δυσπραγία και η ανεργία έχουν επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες των πολιτών, άρα - κατ' επέκταση - τις προτεραιότητες των πολιτικών. Αν και με δεδομένο ότι έχουμε εισέλθει στην προεκλογική εκστρατεία, για τις κρίσιμες προεδρικές του 2012, ειδικά οι δελφίνοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν χάνουν την ευκαιρία να επαναφέρουν στην επικαιρότητα το ζήτημα της ασφάλειας στο οποίο παραδοσιακά το συντηρητικό κόμμα είναι πιο δυνατό. Και αυτό μολονότι ο Μπάρακ Ομπάμα, παρά τη θεωρητική απειρία του σε θέματα ασφάλειας, κατόρθωσε στο συγκεκριμένο πεδίο να καταφέρει μερικές από τις σημαντικότερες επιτυχίες της θητείας του, με πρώτη και κυριότερη την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ισλαμοφοβία Οι πολιτικές σκοπιμότητες, ίσως περισσότερο και από τις πραγματικές φοβίες του μέσου Αμερικανού έχουν κατορθώσει να κρατήσουν ζωντανή την καχυποψία κατά των μουσουλμάνων. Η επικείμενη επέτειος θα δώσει για μια ακόμη φορά την ευκαιρία για τη διοργάνωση δεκάδων διαθρησκειακών εκδηλώσεων μνήμης σε όλη τη χώρα, που έχουν στόχο να φέρουν κυρίως τις κοινότητες των χριστιανών και των μουσουλμάνων πιο κοντά. Όμως, έρευνες και δημοσκοπήσει δείχνουν ότι η ισλαμοφοβία στην αμερικανική κοινωνία παραμένει για τα καλά ζωντανή, πυροδοτώντας κάθε χρόνο εκατοντάδες πράξεις θρησκευτικού μίσους. Σύμφωνα με το Pew Research Center λιγότερο από το ένα τρίτο των Αμερικανών έχει θετική άποψη για τε ισλάμ, μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Gallup περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες Αμερικάνους μουσουλμάνους έχουν παραδεχτεί ότι έχουν πέσει θύματα θρησκευτικού ρατσισμού, επίθεσης ή απλής παρενόχλησης μέσα στην τελευταία χρονιά.

Ανάλογη έρευνα του Islamic Networks Group μεταξύ εφήβων Αμερικανών μουσουλμάνων έδειξε το ίδιο ποσοστό να ανεβαίνει έως και στο 80% - κυρίως με επίκεντρο υβριστικά σχόλια - , με το 50% να καταγγέλλει ότι έχει δεχτεί ύβρεις ακόμη και μέσα στο σχολικό του περιβάλλον χωρίς οι καθηγητές να έχουν αντιδράσει. Πριν από λίγες ημέρες, μεγάλη έρευνα του έγκριτου Center for American Progress κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επτά διακεκριμένα ιδιωτικά ιδρύματα της χώρας (μεταξύ των οποίων το Donors Capital Fund, τα ιδρύματα Richard Mellon Scaife και Lynde & Harry Bradley) έχουν μέσα στην τελευταία δεκαετία δαπανήσει πάνω από 42 εκατ. δολ. για πρωτοβουλίες που κατέληξαν να ενισχύσουν το αντι-ισλαμικό πνεύμα στην Αμερική.

Η έκθεση, που απλώνεται σε 130 σελίδες και χρειάστηκε πάνω από έξι μήνες έρευνας για να ολοκληρωθεί, υποστηρίζει ότι ένα δίκτυο από πολιτικούς αξιωματούχους, λομπίστες, think tanks και ιδρύματα, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους που συνδέονται με την υπερσυντηρητική Αμερική έστησαν την πλεκτάνη της δήθεν ισλαμικής συνωμοσίας για την ανατροπή της δημοκρατικής Αμερικής και καλλιέργησαν ένα κλίμα φόβου και μίσους κατά των μουσουλμάνων, των τζαμιών και της σαρία, που απλώνεται σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Πρόκειται δε για τους ίδιους κύκλους που κρατούν ζωντανή την καχυποψία για το ποιόν του Μπαράκ Ομπάμα, συντηρώντας τη φήμη ότι δεν είναι πραγματικός Αμερικανός και είναι και κρυπτομουσουλμάνος.

Tea Party

Δεν είναι, δε, τυχαίο ότι παράλληλα με τη γέννηση και την ενδυνάμωση του υπερσυντηρητικού Tea Party η αντιμουσουλμανική ρητορική έχει φουσκώσει και πάλι μέσα στην τελευταία διετία και έχει επιφέρει και τα πρώτα «κέρδη», αν αναλογιστούμε ότι ήδη τρεις πολιτείες έχουν κηρύξει νομοθετικά ως παράνομο τον νόμο της σαρίας, και το ίδιο μελετούν να πράξουν πάνω από είκοσι ακόμη πολιτεία.

Για τους φιλελεύθερους ακτιβιστές το μίσος αυτό τροφοδοτείται τόσο από τους πολιτικούς που αποσκοπούν σε πολιτικά οφέλη όσο και από τις εταιρείες που εξακολουθούν να βγάζουν χρήματα από τη τρομολαγνεία.

Άλλωστε, παρά τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας, και παρά την πρόθεση για μείωση των κρατικών δαπανών, οι αμυντικές δαπάνες θα επηρεαστούν ελάχιστα, ενώ το Δημόσιο σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο εξακολουθεί να δαπανά πάνω από 75 δισ. δολ. τον χρόνο για την εσωτερική ασφάλεια. Χρήματα στα οποία θα πρέπει να προστεθεί και ο πακτωλός των κονδυλίων που δαπανήθηκαν τα τελευταία χρόνια στα πεδία των μαχών και στην ανοικοδόμηση του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

«Ο Οσάμα μπιν Λάντεν και η 11η Σεπτεμβρίου δημιούργησαν λεκτικά μια νέα βιομηχανία» εξηγεί ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας καθηγητής Έρολ Σάουθερς. Και μάλιστα μια βιομηχανία εσωτερικής ασφάλειας, που θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, φτάνοντας σε τζίρο τα 31 δισ. δολ. το 2014, παρά την εξόντωση του υπ’ αριθμόν ένα εχθρού της Αμερικής και παρά τη σταθερή τα τελευταία χρόνια, μείωση του κινδύνου για νέες επιθέσεις ισλαμιστών στο αμερικανικό έδαφος.

900.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟΙΧΙΣΕ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

 
Τι και αν ζούμε σε περίοδο κρίσης. Αυτό δεν φαίνεται να πτοεί τον Ευ. Βενιζέλο, το Γραφείο του οποίου ως αντιπροέδρου θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό περί τα 900.000 ευρώ.

Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε ήδη στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, τεύχος Β΄, αριθμός 1763, 4/8/2011 (1763/ 4-8-2011), το κόστος λειτουργίας του πολιτικού γραφείου του Βενιζέλου ως αντιπροέδρου, ανέρχεται στο ποσό των 895.000 ευρώ, ετησίως. Το εν λόγω γραφείο στελεχώθηκε από 20 άτομα, εκ των οποίων οι 15 θα είναι μετακλητοί ή με απόσπαση υπάλληλοι και οι υπόλοιποι 5 ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες.

Όμως αυτό είναι το ένα γραφείο του Ευ. Βενιζέλου, αφού εκτός από αντιπρόεδρος είναι και υπουργός Οικονομικών και διατηρεί και εκεί έτερο γραφείο το οποίο κοστίζει ετησίως άλλες 800.000 ευρώ περίπου. Εκτός από τον Βενιζέλο έχουμε και δεύτερο αντιπρόεδρο, ο οποίος έχει και αυτός με τη σειρά του πολιτικό γραφείο, για το οποίο θα πληρώσουμε χρυσάφι επίσης, αφού θα μας κοστίσει 1.000.000 ετησίως. Σε αυτό εργάζονται είκοσι υπάλληλοι.

Αναλυτικά η απόφαση:

Αριθμ. 1/11 (ΦΕΚ 1763 Β/4-8-2011): Σύσταση Πολιτικού Γραφείου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ενιαίων θέσεων ειδικών συμβούλων–συνεργατών, μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων και αποσπασμένων υπαλλήλων του Δημοσίου ή Νομικού Προσώπου του Δημοσίου Τομέα.

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις των άρθρων 55 παράγραφοι 1, 3, 4 και 6, 56, 57 και 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την «Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (ΦΕΚ 98/Τ.Α΄/22.4.2005).

2. Τις διατάξεις του άρθρου 22, παράγραφος 3 του Νόμου 2362/1995 «Περί Δημοσίου Λογιστικού Ελέγχου των Δαπανών του Κράτους και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 247/Τ.Α΄/27.11.1995).

3. Τις διατάξεις του π.δ. 63/2011 (ΦΕΚ 145/Τ.Α΄/17.06.2011) «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών»....

4. Τις διατάξεις του π.δ. 185/2009 (ΦΕΚ 213/Τ.Α΄/7.10.2009) «Ανασύσταση του Υπουργείου Οικονομικών, συγχώνευση του Οικονομίας και Οικονομικών με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και μετονομασία του σε «Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας» μετατροπή του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης και υπαγωγή στο Υπουργείο Εσωτερικών της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής».

5. Την απόφαση με αριθ.2/56591/0020/3-8-2011 με την οποία έχει εγγραφεί νέος φορέας στο Υπ. Οικονομικών.

6. Από τις διατάξεις της απόφασης αυτής προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 447.640 ευρώ περίπου, για το τρέχον οικονομικό έτος 2011, 895.280 ευρώ περίπου για το 2012 και 895.280 ευρώ περίπου, για καθένα από τα επόμενα έτη. Οι δαπάνες αυτές θα καλυφθούν, όσον αφορά στο τρέχον οικονομικό έτος από πιστώσεις του εκτελούμενου προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών (Ε.Φ. 23-730 ΚΑΕ ομάδων 0200,0500,0700,0800 και 1000). Κατά τα επόμενα έτη, η προκαλούμενη δαπάνη θα καλύπτεται από τις πιστώσεις που εγγράφονται κατ’ έτος για το σκοπό αυτό στον ανωτέρω προϋπολογισμό, αποφασίζουμε:

1. Συνιστάται από 17.06.2011 Πολιτικό Γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης για να επικουρεί στο έργο του τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης του οποίου η θέση συστάθηκε με το π.δ. 63/2011 (ΦΕΚ 145/Τ.Α΄/17.06.2011).

2. Στο ως άνω Πολιτικό Γραφείο συνιστώνται για την εκπλήρωση του σκοπού του 10 (δέκα) θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων και 5 (πέντε) ενιαίες θέσεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών.

3. Στο ως άνω Πολιτικό Γραφείο για την εκπλήρωση του σκοπού του, αποσπώνται μέχρι 5 (πέντε) υπάλληλοι του Δημοσίου ή Νομικού Προσώπου του Δημόσιου Τομέα.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 3 Αυγούστου 2011